kapalı hidrolik devre kavitasyon hesabı bilen yok mu arkadaşlar

mhndsz84

Üye
Katılım
24 Kas 2016
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba,
İçerisinde bulunduğum doğalgaz santralinde 3 mw lık motorun gövde soğutmasını yapan hidrolik devrede bulunan pompanın kavitasyon kontrolünü yapmak istiyorum.Benim sistemimde pompa motora suyu basıyor motor cıkısında ısınan su radyatöre gidip soğuyor sonra tekrar pompa ile motora gönderiliyor.
sistem için olan kavitasyon hesaplama örnekleri hep atmosfere açıktank üzerinden yapılmış.Dolayısıyla kendi kapalı sistemimde hesap yaparken kafamda netleştiremediğim noktalar bulunuyor, konuyla ilgilenen arkadaşlar var ise yardımcı olurlarsa çok sevinirim.Aşağıdaki formülü kendi kapalı devre sistemime uygularsam;

NPSH(A) = Ha + Hs - Hvpa – Hf

NPSH(A) = Mevcut Net Pozitif Emme Yüksekliği
Ha = Sıvının Mutlak Basıncı
Hs = Statik Emme Basıncı
Hvpa = Sıvının Buhar Basıncı
Hf = Emme Hattındaki Sürtünme Kayıpları

1.Ha=sıvının mutlak basıncı diyor ?sistemim kapalı olduğu için buraya pompa girişinde okudugum gösterge basıncı mı girmeliyim? Açık sistem olsa atmosfer+gösterge basıncı mı olacaktı?

2.Statik emme basıncı için pompanın emiş noktası ile borulamadaki en yüksek nokta arasındaki kot farkını mı girmeliyim?yoksa pompa grafiğinde kapalı sistemlerde statik basınc yok kabul edildiğinden burası sıfır mı olmalı.

3.Sıvının buhar basıncı çalışma sıcaklığına göre zaten grafikten okunur,bu noktada sıkıntı yok.

4.Emme hattındaki sürtünme kayıplarını da hesaplarken yine sistem kapalı olması nedeniyle pompa çıkışından itibaren tüm kapalı devreyi ve devredeki tüm ara parçaları mı hesaplayacağım?

Şimdiden teşekkürler
 
Öncelikle sizin elemanınızın büyüklüğü ciddi bir büyüklük ana ve yardımcı ekipmanlarında teknik bilgilerini bilmek gerekli..basitce..bir sistemin hesabını önce elle sonra baktık olmadı... ve excelle de formul le ile yapılmıştı...

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,917
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst