Kafama takılan bir soru

@Öğretmen27 30 cm kadar su dolmuş bir alanin içine 380V elektiriği birakirsaniz ve içine bir insan girdiğinde. Sizce bu insan akima kapilir mi kapilmaz mi ?
Bu da benden olsun :D
Su, toprak ve insan direnci. İnsan direnci en fazla olduğu için sudan toprağa akar gider diye düşünüyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Hocam bildiğim kadariyla insna vucuduna giren elektirik insan sivisi ve sinir sistemi üzerinden daha çabul etki ettiği için en kısa mesafeden çıkmak ister. Lakin ayni sistem üzerine bir sistem daha eklersen diğer sistem üzerinden hareket eder.
Bir birine fiş ile adepde edilmiş uzatma gibi düşün.
 
Hocam bildiğim kadariyla insna vucuduna giren elektirik insan sivisi ve sinir sistemi üzerinden daha çabul etki ettiği için en kısa mesafeden çıkmak ister. Lakin ayni sistem üzerine bir sistem daha eklersen diğer sistem üzerinden hareket eder.
Bir birine fiş ile adepde edilmiş uzatma gibi düşün.
İnsan vücudunun %70 sıvıdır. 3 arkadaş el ele verdiğinde ilk kişi faza dokundugunda vücut sıvılarından hareketle 3. kişiden topraga elektrik akar mı diyorsun?
 
ilk ikiis direnç görevi göreceğinden ve 3 kişinin son nokta olacağından dolayi evet. Bilimsel açidan deneyi yapildimi bilmiyorum ama genelde 10 kişi ile hitap edildiğende 9 kişinin iletken veya direnç olarak görev üstlendiğinden son kişi devreyi tammlayan insan olarak söyleniyor.
Çok merak ediyorsan deneriz hocam. insan tecrübelerle yükselir :D
 
Sonunda direnç görevi gören kişilerden de akım geçeceği için 2 kişi de etkilenir ama 3. kişi daha çok etkilenir.
 
Elektrikli çitte deneyen gruplar var vidyoları görmüşsünüzdür :) sonuncu toprağa (son) değdiği halde hepsi aynı anda ellerini bırakıyor /çarpılıyor- tabi milisaniye mertebeleri var. Ha vidyo bulamazsanız eklerim saygılar;)
 
Hocam benim mantığıma göre,
Üçününde ayakkabı ve yere temas noktaları, yere göre dirençleri, vücut dirençleri eşit ise;
1>2>3 şeklinde çarpılma şiddetine maruz kalırlar,

1. arkadaş, (Faz a dokunan) Kendi vücut direnci dahilinde çarpılmakla kalmayıp, temas ettiği diğer arkadaşları da (2. ve 3. şahıs) direnci azaltıcı etken olduğu için( Birnevi paralel bağlı almaç gibi, sonuç itibariyle yere temas etmesini sağlayan ekstra bir nokta daha var) normalde olacağından daha şiddetli bir çarpılmaya maruz kalır.
2 arkadaşın önünde 1. arkadaş direnç görevi görür ve 2. arkadaşın daha az çarpılmasını sağlar ancak 2. arkadaş 3. arkadaşa göre daha çok çarpılır tabiki.
3. arkadaş muhtemelen kadir gecesinde doğuş olucak ki önünde zaten büyük ölçüde direnç var, e mutlaka gerilim düşümü de oldu, aralarındaki en şanslı, en az çarpılan kişi bu :)
 
3. Kisiye kadar bir miktar gerilim dusumu olur bence. Dolayisi ile daha cok etkilenir. Tabi arkadaslarin ic direncide onemli. Her arkadasi birer rezistans gibi dusunursek enerjininin bir kismi ilk siradan itibaren isiya donusur diyorum.(elemanlari paralel bagli dusunuyorum)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,381
Mesajlar
917,140
Kullanıcılar
450,262
Son üye
EminFurkan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst