Jeneratör devreye girince ana panoda şalter açtırma?

snsl

Üye
Katılım
4 Mar 2010
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba arkadaşlar;

Bir site projesinde sahaya dağılmış binalar bir trafo merkezinden beslenmekte. Bu trafo merkezinde jeneratör de mevcut. Sitedeki her binanın altında kendine ait ana dağıtım panosu bulunmaktadır. Bu pano, ortak mahal beslemeleri ve daire beslemeleri olacak şekilde 2 bara halinde dizayn edildi. Amaç sadece ortak mahalleri jeneratörden beslemek.

Sorum şu;

Tek bir ATS ile trafo merkezinde trafo-jeneratör yedeklemesini yapıyorum. Fakat her blok için (Yaklaşık 25 adet) jeneratör devreye girdiğinde daire panolarını besleyen baranın ana şalteri açmalı, Şebeke geldiğinde de kapatmalı.

Bunu yapmanın yolu her bloğun daire besleme barasındaki ana şalterden jeneratöre sinyal kablosumu çekmek midir? Başka yolları da var mı?

Saygılarımla.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Jeneratör şalteri ne şebekedenbeslemeli düşük gerilim bobini koy şebeke gidince stopa düşer gelincede bir zaman rölesi ile XF ile start verirsiniz tabi mch da olmalı şalter hangi marka
 
Özet olarak;


Trafo binasında, trafo ve jeneratör arasında ATS ile transfer yapılarak tek bir ana dağıtım panosundan her bir konut bloğuna birer adet besleme kablosu gitmektedir (blokların trafo binasına uzaklığı 100-500 metre arası değişmektedir). Her bir blokta ise bina ana dağıtım panoları bulunmaktadır ve bu pano içerisinde 2 ayrı bara oluşturularak bir bara daire beslemeleri diğer bara ise ortak mahal beslemeleri için kullanılmaktadır.


Yapılmak istenen, şebeke gidip jeneratör devre girdiğinde, daire beslemelerini devre dışı bırakıp sadece ortak alanları beslemek. Jeneratör devreye girdiğinde bloklarda bulunan daire besleme barasına ait şalteri nasıl açtırıp, şebeke geldiğinde de kapattırabiliriz. En kullanışlı yol ve servis kolaylığı sağlayacak yöntem hangisidir?


Opsiyonlar;


Ortak mahal ve daire baralarından ayrı ayrı trafo binasına kablo çekmek,

Daire besleme barasındaki şalteri motorlu ve açtırma kapama bobinli yaparak, bu şalterden tr binasına sinyal kablosu çekmek vs.


Bunlar dışında otomasyona bulaşmayacağımız bir yol var mı?
 
Şöyle olabilir gibi geldi.

2x2,5 (veya 2x4 mesafeye göre hesaplamak lazım) kablo ile şebeke şalterinin girişinden(trafonun çıkışından) 1 faz alınır ve jeneratör şalterinin (kontaktörünün) boştaki normalde kapalı kontağından geçirilir.
Artık elimizde şebeke enerjisi varken, enerjili olacak bir kablo olur.

Bu kablonun çıkışına en az 3 olmak üzere 3, 4, 5 sigorta konulur. Diyelim ki 4 olsun. Buda ortalama 7 adet bloğa tekabül eder.
Sigortanın çıkışından yine 2,5 veya 4'lük kablo ile Binalardaki şebeke panosuna hat çekilir.
Şebeke panosuna; düşük gerilim ve kapama bobinli motorlu bir şalter konur.
Motorlu şalterin motorunu ve kapama bobininin beslemesi, getirdiğimiz bu 2x2,5'luk kablodan yapılır.

Böylece;

enerji kesildiğinde;

Jeneratör çalışmaya başlar ve enerji tüm binalara gider.
katlara ait şalter düşük gerilim bobinli olduğundan, enerji kesildikten hemen sonra düşer(açar).
Böylece sadece ortak alanlar beslenmeye başlar.
Motorlu şalter enerjisini şebeke girişinden aldığından, şebeke olmadığı için kapama yapamaz.

Enerji gelince, bir müddet sonra ATS panosundaki jeneratör şalteri açar.
Jeneratör şalteri açınca 2x2,5'luk(veya 4'lük) kablodan motorlu şalterlere enerji gider.
Motorlu şalter kurma yapar ve kapama bobini şalteri kapatır.
 
Kumanda mantığı doğru hocam. Ama uygulaması uygun mudur emin değilim? Bir TR den 15 binanın besleneceğini düşün. böylece çıkışa koyacağımız sigorta sayısı vs. artacaktır. Böyle bi durum karşısında uygulanan standart bir çözüm var mıdır acaba?
 
Toplam blok sayısı 40 ama 3 ayrı tr binasında besleniyor. Tr yani ATS başına 15 blok düşen yerde var 5 blok düşen yerde.
 
TR-1'e bağlı Blok sayısı 5 ??
TR-2'ye bağlı Blok Sayısı 15??
TR-3'e bağlı Blok sayısı 20 ??

Böyle bir uygulamanın standart çözümü olacağını pek sanmam. Genelde transfer panosundan itibaren 2 hat çekilir, 1'i şebe diğeri jeneratör olmak üzere. Sizde ise tek transfer panosu var ve enerji ayrım noktası binalardaki panolar.

Ya projeyi genel uygulamaya döndüreceksiniz (ki eğer uygulamayı yaptıysan artık dönüş yok) yada bu önerimdeki endişelendiğin kısımları düzeltmeye çalışacaksın(belkide aslında o kadar da endişeleneceğin durum yok).

Yada biraz daha bekleyip başka iyi fikri olandan, daha uygulanabilir olanı öğreneceğiz.
 
İlgine teşekkürler hocam. Fikrin benim de düşündüğüm en mantıklı olanı zaten. Uygulama değil proje aşamasında. Mesafeler uzun olduğu için iki ayrı hat çekmek cazip gelmedi. Her blok altına ATS koymak da kullanışlı değil. Ya sinyal işi ile çözeceğim ya da jeneratör beslemesini %100 yapıp çözeceğim. Maliyet analizi yapıyorum ama belki daha iyi fikirler bulabilirim diye buradan sordum. Bulabileceğimi de düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,874
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst