Indüktif bir yükün triyak ile sürülmesi

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,971
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Arkadaslar merhabalar.

Induktif bir yükü bu bir transformatör ve gücüde 1kva gücünde. Bu trafoyu bir anahtar yerine bir tristor ile açıp kapatacağım.

Bu noktada bu yükü sürerken sıfır gecis noktasını dikkate almadan sürsem bir sıkıntı yasar mıyım? Yoksa bu trafoyu sinüsün sifir noktasını tesbit edip o sekilde mi sürmeliyim? Bu isi otomatik yapan bir komponent var mi?

Iyi forumlar.
 
tetik sinyali kesintiye uğramadan devamlı olduğu sürece her hangi bir an sürebilirsiniz. Sıkıntı olmaz.

Hocam,

Şöyle bir durum var. Bu transformator bir punta trafosu. Bu trafoyu bir zamanlayici devresi ile moc3041 optotriyak kullanarak surmeyi düşünüyorum. Bu optotriyak icinde hazir sifir gecis devresi var. Trafomuz 1 kva gucunde. Devre sirasi ile

Zamanlayici--moc3041--triyak(40amperlik)

Kurmayi dusunuyorum. Burada trafo 0.3 saniye ile 1.5 saniye arasinda ayarladigim sure boyunca enerjilenip sure sonunda yine kapanacak. Bu kisa surede acilip kapanmak triyak icin risk olusturur mu? Snubber devresi kurmak gerekecek mi? Çin mali kontrol devreleri ile ilgili yorumlarda bir sure sonra triyakin arizalandigi yaziliyor. Bu durum benimde başıma gelmemesi icin yapmam gereken bir oneriniz varmi?

Onerilerinizi bekliyorum. Tesekkur ederim.

images (1).png
 
220 Volt 50 Herzlik kayakla çalışacağı düşünüldüğünde Tiryak zaten saniyede 100 kere kapanıp açılacaktır. Sizin 1,5 saniyeye kadar olan aç kapalarda sorun çıkaracağını zannetmiyorum. 3041 kullanmak da gereksiz bence. Direk zamanlayıcı üzerinden sürülebilir. Ancak ne kadar süre arıza vermeden çalışabieceği konusunda bir fikrim yok.
 
Ariza konusundaki dusuncem bu trafo açıldıktan sonra sürekli acik kalsa sorun olacagini dusunmuyorum. Ama asil sorun bir lityum pil paketini puntalarken dakikalar icinde onlarca kez acilip kapanacak.

Bu esnada trafoda olusan ters emk mi triyaklarin arizalanmasina neden oluyor? Bundan emin olamadim.

Ilk prototip devreyi bu hafta sonu yada önümüzdeki hafta ici kurmayi planlıyorum. Test icin bir sac uzerinde coklu punta deneyecegim. Bakalim devre beni yarı yolda birakacak mi.

Gelişmeleri burdan paylasirim.
 
MOC 3041 bir optocoupler dir.Bir led ile 40 ampere kadar bir akımı kontrol edebilirsiniz.Yarı iletken elemanlardan yapıldığı için çok uzun ömürleri vardır doğru besleme yapıldığı müddetçe.Tozdan nemden etkilenmez.Solid state rölesi de kullanılabilir. Yükü sürerken sıfır gecis noktasını dikkate alır.
 
zerokros opto triyak ve 24 yada 40 amper internal snubber li triyak kullanın. son harfi galiba w ile bitiyordu. internal snubberli triyakların.
triyak anodları arasına 250vac varistör takın.
 
Son düzenleme:
Arastiriyorum soyle bir dokuman buldum ilgilenen olursa diye ekliyorum.

RC snubber circuit design for TRIACs
 

Ekli dosyalar

  • cd00004096-rc-snubber-circuit-design-for-triacs-stmicroelectronics.pdf
    587.7 KB · Görüntüleme: 11

Benzer Konular

Cevaplar
1
Görüntüleme
17K

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst