h köprüm bir motorda çalışırken öteki motorda cakismiyor

Zahid56

Üye
Katılım
30 Eki 2016
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
28
Herkese merhaba, ben 4 adet bc 237 transistor ile bir h koprusu devresi kurdum transistorlerin beyz uclarina 1k lik direnc bagladim ve transistorlerin tetiklemesini 5 volt ile yaptim ayni zamanda motoru calistirmak icin transistorlerin kollektorlerinden emitterlerine dogru akcak olan hatta 9 volt bagladim 9 voltluk kaynak ile 5 voltluk kaynagin ortak sasesinide yaptim. Daha sonra devreden motor icin belirledigim a ve b uclarina motorun kablolarini bagladim (dc motor) gerekli transistorleri tetikledigimde Motor saga ve sola dondu her hangi bir sikinti olmadi motoru bagladigim motorun iki ucu arasinda olcum yaptigimda 7 ila 8 volt arasi bi deger okudum. Simdi ayni devrin ayni uclarina oyuncakcilardaki basit uzaktan kumandali arabalarin motorunu bagliyorum calismiyo. Motorlardan pek anlamam ama eski taktigim motor bir radyodan yada kaset calardan sokulmus sanirim. Simdi taktigim ise kumandali araba motoru. Bu motoru taktigimda motorun a ve b uclarindaki gerilim 0 a dusuyo olcum normalde 8 volt ken motoru bagladigimda 0 oluyo. Motor kisa devremi ediyo diye dusunup motoru ayriyetten 9 voltluk kaynaga bagladim calisiyo kutuplarini degistirdim yine calisiyo yonude degisiyo sorun yok ama devreye bagladigim calismiyo motorum uclari arasinda mercimek kondansator vardi onu sokup yine denedim devrede cakismiyo normalde calisiyo lutfen yardimci olun cevablarinizi bekliyorum
 
Teypten söktüğünüz motor ile oyuncak motoru farklı. Oyuncak motoru sanıyorum devrenizden çok daha fazla yani transistörün vereceği akımdan daha fazlasını çekmeye çalıştığını düşünüyorum. Bu nedenle kısa devreye düşüyor olabilir. devrede bc serisi değilde 2n3055 plastik yada metal kılıf transistör kullanın.

Ayrıca transistörler nasıl sürülür bunuda devreyi kurmadan önce okumanızı öneririm. Base voltajı ve akacak akımı sınırlamazsanız transistörünüzü yakarsınız.

Bu konuda sayın Bülent ÜNALMIŞ'a ait youtube da çok çok güzel ve sade anlaşılır anlatımını izlemenizi öneririm. Mutlaka izleyin sonrasında devrenizi tekrar kurunuz.

Videoyu bulmazsanız ben size burdan eklerim. Transistör nedir? anahtar kelimesi ile aratınız.
 
Anladım, fazla bilgim olmadigi icin transistoru bir role gibi kullanamak (anahtar olarak)istedim beyzi tetikledigimde akim gecisine izin versin aksi halde izin vermesin dedim ancak akim degeri gibi hesaplamalari hic dusunmemistim sanirim once dediginiz gibi transistorun ne oldugu ogrenmem gerekiyor soylediginiz vidyoyu buldum genis zamanda izleyecegim tavsiyeniz icin cok tesekkurler :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst