Forumdaki Elektrik-Elektronik Müh. Arkadaşlar Buraya

hkn_blt

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
1,160
Puanları
31
Evet gelin arkadaşlar elektrik-elektronik mühendislerinin hali ne olacak bir tartışalım ve bir çözüm yolu arayalım. Odaya kayıt olmak çözüm mü tabiki değil haklarımızı tam anlamıyla savunduklarını zannetmiyorum. Peki ya devletimiz. Ziraat mühendislerine 4-5 sene önce birikmeden dolayı atama yaptı puanlar 50 lere kadar düştü. Oysaki bizim bölümde en çok istihdam alanı olmasına rağmen böyle bir alım söz konusu olmuyor ve puanlar en düşük 87 lerde. Madem böyle devlete almıyorsun ozaman özel söktörde haklarımızın korunması gerek artık. Bu devir öyle bir devir olmuşki devletimiz diyorki al sana kredi kendi işini kur. Herkez patron olcaksa çalışılacak kimi bulcaz. Bir çözüm yolu bulmak gerek oda bu forumda tartışarak çözüm bulacağımıza inanıyorum. Gerekirse bimere başvuralım veya memurlar.net ile görüşüp haklarımızı dile getirmelerini isteyelim. Birşey olmaz demeyin ya olursa. Gündeme gelmek zorundayız artık. Gündemde olmazsak sorunlarımızı aşamayız.
 
başta odamız olmak üzere tüm kollektif hareketlerde bir bilinç yok. ne kadar toplanırsak toplanalım bir gündem oluşmuyor. Ne ofis açtığımızda ücret konusunda birbirimizi destekliyoruz, ne de özel sektörde.
Grup müdürümüzle maaş ne zaman dile gelse önce azlığından bahseder eyleme teşvik ettiğimde ise masanın diğer tarafına geçer. Dışarıyı ve oradaki asgari ücretle geçinenleri ortak gösterir.
hadi, devletle kıyaslamak yanlış diyelim;
özelde işçi (vasıflı) den tutun idari amire kadar mühendisin aldığı ücret kadar düşük ücret yok. bize onlardan fazla verilen ise sadece vaat. 40 ımdan sonra müdür olacak ve o zaman kazanacaksam.
sı..yım öyle paranın içine.
gelin arkadaşlar birlik olarak. ücret konusunda başaramıyorsak bile eğitim konusunda başarabiliriz.
yaşadığım yerden örnek vereyim.
Eskişehir OSB de orta büyüklükte bir fabrikayız. Bizden büyük veya küçük sektörde duyulmuş 30 firma rahat var. Bu en aşşağı rakamla 30 Bakım mühendisi demek. Bu firmaları bağlamak için ABB, Siemens Schneider eğitim ve destek konusunda sıraya gireceklerinden eminim. Hergün 2 firma gelip bana ürününü tanıtıyor.
Diyeceğim o ki sektörde biribirmizi destekleme ve kollamalıyız. Gemisini kurtaran kaptan olursa o gemiyi onada yaretmezler
 
Beyler umudumuzu kaybetmeyelim ama birlik olmak çok zor.
 
Ewet birlik olmak çok zor ama hiç değilse gerekli yerlere bireysel olarakda şikayetlerimizi dile getirirsek bir ses oluşturabiliriz diye düşünüyorum.
 
Öncelikle yapılması gerekenleri belirleyip azami maddelerde uzlaşmalıyız.
Bunu yaparken;
  1. Sorun hepimizin sorunu, eğer sorunları siyasallaştırır isek sorun bir kısmının sorunu olarak mecburen kalacaktır. Siyasete girmeden mesleki bilinç oluşturalım.
  2. Tecrübeli abilerin belki çoğaltabileceği maddeler olabilir. Ama benim açından 3 sorun bulunmakta.

  1. Tecrübeli tecrübesiz dinlemeksizin bizlere çok ağır sorumluluk yüklenmekte. Ünv mezunu oluncaya dek fabrika görmemiş arkadaşlar çat diye sorumlusu oluyorlar ve en küçük bir olayda adli makamla yüz yüze kalıyorlar.
  2. İşveren sadece işlerinin takibini istiyor. Ancak bunu yaparken en ufak bir eğitimden bile kaçıyor. Onlara aylık atıyorum 15 saat gibi zorunlu eğitimi el birliğince dayatmalı ve bu 15 saati tedarik edecek fırsatlar oluşturmalıyız.
  3. Son olarak tabiki ücret. Ancak yukardaki 2 maddeyi sağladığımızda paranın otomatikmen oluşacağını düşünüyorum. Sektör iç içe geldikçe cendere gibi maaş scalası rayına oturacaktır. Ayrıca eğitim bize yeni ufuklar açacağından bazı kararları daha rahat alabileceğiz.
 
İlk önce yapılması gereken,

-Üniversite kontenjanların düşürülmesi ve yeniaçılan üniversitede elektrik-elektronik mühendislik bölümü isteniyorsa bölümün olma şartlarını sağlanması. (Laboratuvar ve öğretim görevlisi eksikliği, vb.)

-Üniversitede verilen eğitimin teorik analizlerden çok sonuç odaklı bir eğitime dönmesi.

-Gerçek anlamda stajın öneminin artması.

-Alan seçerken öğrenci yönlendirebilecek düzeyde akademik desteğin sağlanması.

-Kamuda mühendisliklerin tek bir çatıda Bakanlığa bağlanması. Diğer bakanlıklarda yada kurum/kuruluşlarda çalışan personelin bağlı olduğu yerde görevlendirilmiş olması. (Özlük hakları ve ücret açısından oldukça olumlu etkisi olur)

-Özel sektörde çalışmayı tercih etmiş mühendislerin, özlük hakları açısından Bakanlık tarafından sıkıca denetlenmesi.

-İlk işe giren mühendislere , çalışacağı sektöre göre eğitiminin alınması. Eğitim ücretinin iş verence karşılanması.

-Meslek odaların saçma sapan siyaset yapan yerler yerine, mühendis haklarını koruyabilecek şekilde sıfırdan yapılanması.

-vb.
 
Yaşadığımız sorunları burada paylaşıp en çok yaşanılanları bir liste haline getirip emoya mail atarak başlayabiliriz. Herkez mail atarsa aynı msjı farkındalık yaratabiliriz diye düşünüyorum.
 
EMO ? Sorun halletmek ? :) Hala tarihi yönetmeliklerle cebelleştiğimizi unutmayalım !

EMO deyince maalesef üç şey aklıma geliyor.
1)Ölüm ve doğum SMS'leri 2)Miting ve Yürüyüşe çağrı SMS'leri 3)Sürekli ödediğim aidatlar !
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst