Evdeki led trafolarını sigorta kutusunda toplama

krhnby

Üye
Yaptığımız bir dairede çok fazla 12V led kullanılıyor. Bunların linyeleri de sigorta kutusuna geliyor her ledin trafosunu sigorta kutusunun orada toplasam voltaj düşük olduğu için gerilim düşümünden çok etkilenir mi? Bir de AC-DC güç kaynağı kullansam mesela 12V 10A DC çıkış veren bunun üzerinden DC sigortalara toparlasam aydınlatmaları daha uygun olur mu?

Sigorta kutusuna tek bir büyük güç kaynağı koymak ve tüm LED hatlarını buradan dağıtmak kabaca merkezi 12 V dağıtım anlamına gelir.
Bu, düşük voltajla uzun mesafeler gitmek zorunda olduğundan gerilim düşümünü artırır.

Yani tam tersi: LED’lerin dibine trafo koymak çok daha verimlidir.

"DC sigorta üzerinden dağıtmak":
Merkezi güç kaynağından DC sigortalara dağıtım yapmak, koruma açısından mantıklı ama elektriksel verim açısından doğru değil.
Çünkü 220 V tarafında kayıplar çok daha düşük olur.
Yani pratikte: 220 V dağıt, son noktada 12 V’a düşür.

Daha uygun çözüm şöyle olabilir:
LED sürücü (trafo) veya daha doğru bir deyimle SMPS güç kaynaklarını LED gruplarına yakın yerlere koymak en doğru yöntem.

Eğer "illa" merkezi bir çözüm isteniyorsa:
24 V veya 48 V DC gibi daha yüksek bir düşük gerilimle dağıtım yapıp, son noktada step-down DC-DC dönüştürücü kullanmak daha mantıklı olur.
Bu sayede hem kablo kesiti küçülür hem de gerilim düşümü azalır.

Peki 24V veya 48V ile dağıtım yaptım en son DC-DC dönüştürücü koydum ama gerilim düşümünden dolayı koyduğum dönüştürücünün çıkış ucundaki gerilim de düşmüş olmaz mı

Hayır, bu tür ürünlerin çıkış voltajları "regülasyonlu"dur.
Yani giriş (üreticinin bildirdiği geniş sınırlar içinde ), giriş voltajı düşse bile çıkış sabit kalır

bak şimdi güzel insan, @AG Mehmet ustamızın dedikleri tamamen doğru. bir de benim gibi ali okulu öğrencisinden dinle. yaptığım örneklemeler kesinlikle uydurmadır, yani hesap kitap işi değildir.
şimdi evimizi 35m X 35m kare düzlem diyelim yaklaşık 120m2. şimdi bu karenin kapı girişi bir köşe olsun, sigorta panosu da burada olsun. 2 oda bir salon yapalım biraz geniş olsun. aydınlatma priz 220 de hiç bir sıkıntı yaşamayız. doğru mu? doğru. gelelim led olayına. ac akımda voltaj düşümü yaşamayız ama dc akımda voltaj düşümü yaşarız. doğru mu? doğru. bütün led trafolarını sigorta panosunun içine yerleştirdik, sigorta filan ekledik çok şık oldu ama uzak köşedeki led bar/ şerit led yanmıyor yada kısık yanıyor göz kırpıyor. neden? çünkü voltaj düştü. sıfır metreli 12 volt beslemede voltaj kaybı yaşanmazken. uzun mesafede 35 -40 metre ötede adaptör çıkışımız 12 volt iken, led girişimiz 10 volt gibi oluyor da ondan. uzaklık farkları ile oynama artar eksilir. yani verimli bir aydınlatma alamayız.
şimdi hovardalık yapalım dc sistemi 24 veya 36 volt altı okka bir besleme koyalım. canavar canavar ama bize 12 volt lazım, burada ne yapacağız elimize step-down konvertleri alacağız. ledin başına gideceğiz. voltajı ölçümleyip 12 volta ayarlayacağız. sonrası sıfır sıkıntı. kaç anahtar varsa o kadar konvert lazım. haydi kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…