Elektroniğe yeni başlayan birine tavsiyeleriniz nelerdir ?

Öyle iki lafla umudun kırılıyorsa işin zor.
Elektronik sabır işidir,
bir projenin düzgün çalışabilmesi için en az bin tane adımın doğru çalışması gerekiyor.

Gerçek hayat pohpohlama ile yürümüyor,
gerçek hayatta problemler engeller var, çözüm istiyor.
Şöyle düşün mesela okuma masraflarını okurken çalışarak kendin karşılayacaksın,
ve mezuniyetinde işin hazır ve nispeten rahat olacak şu an hangi bölümü okurdun.

Bende çocukluğumdan beri elektronikle uğraşıyorum, şuan EE mühendisiyim,
manevi olarak elektroniği sevmek uğraşmak bir şey,
hayatının maddi kısmını EE mühendisi olarak sağlamak başka bir şey.

İşin bu kısmını ben bilemiyorum çünkü yurt dışında yaşıyorum, Türkiye şartlarına göre belki geçersiz meslektir Elektronik mühendisliği, bir ülkenin makina mühendisleri, EE mühendisleri, sınavlara girip polis olmaya, öğretmen olmaya çalışıyorsa, buda maalesef ülkemizin üretimde geliştirmede geri kaldığını gösterir, ülkemizin acı gerçekleri!
 
Demir döküm işi yapıyoruz . Metalürji mühendisi 3500 elektrik mühendisi 3750 lira maaş alıyor. Ocağa maden yükleyen Suriyeli 5500 lira alıyor ve bu işi yapacak adam yok . Berbat durumdayiz. Yaşım genç olsa bedava 3 ay bir dokumhanede çalışıp ocakciligi ogrenirdim .
 
Elektronik mühendisliğini kazanamaman normal demek ki.
PIC ya da ardiuno referans alınırsa, elektronik konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadığın belli oluyor.
DOST ACI SÖYLER prensibi ile bazı tavsiyelerde bulunacağım.
Önce elektroniğin temellerini öğrenmelisin.
Bu temellerin başında devre elemanlarının nasıl çalıştığı, hangi koşullarla kullanılabileceği, ve bir devrenin temel analiz esasları gelmektedir.
Bu temeller zaten okulda öğretilmekte olup, zaten lise seviyesinde okuldan mezun olmuş birisinin bu temelleri tam anlamıyla bilebilmesi pek mümkün değildir. Bu temellerin tam anlamıyla öğrenilebilmesi okulda öğretilen temeller ile küçük devreler yaparak, bu devreleri analiz edebilmekle yavaş yavaş öğrenilebilir.
Örneğin bir transistörü ele alalım.
https://www.mouser.com/datasheet/2/149/BC547-190204.pdf
Bu bilgi dosyasında bu transistörün karakteristikleri anlatılmıştır.
Küçük uygulamalar yapılarak bu karakteristikleri incelemeli ve her bir verilen değerin ne anlam ifade ettiğini öğrenmelisin.
Keza binlerce transistörler arasındaki farkların ne anlama geldiğini kullanım amaçlarını da tek tek öğrenmelisin.
Yukarda örnek olarak verilen BC547 transistör ile aynı kılıfta olmasına rağmen altta verilen transistörün ne farkı olduğunu, nerelerde kullanılabileceğini anlayabilmelisin.
https://www.onsemi.com/pub/Collateral/BF245A-D.PDF
Transistörlerin çalışma prensibini kavradıktan sonra entegre devrelere geçebilir, en azından bir OP-AMP ile bazı uygulamalar yapabilirsin.
Elektroniğin temelleri tam anlamıyla öğrenildikten sonra zaten büyük ihtimalle üniversiteyi kazanabilirsin. Çünkü üniversiteye girişte bu temeller üzerine sorular hazırlanmaktadır.
Elbette ki üniversiteye girmek demek bir konuda uzmanlık seçeneği demektir.
Elektroniğe dayalı o kadar çok uzmanlık alanı var ki, asla hiçbir konuda hiçbir kişinin seni yönlendirmesi doğru olmayacaktır.
ÖRNEĞİN.
Ben ses frekans tekniği ve yüksek frekans teknikleri konusunda uzmanım.
Sana da bu doğrultuda yönlendirme yaparsam seni yanlış yönlendirmiş olurum. Çünkü kendi merakın ve ilgin doğrultusunda kendi uzmanlık alanını kendin belirlemelisin.
Yazdıklarından örnek verecek olursam...
PIC demişsin.
PIC (Programmable Integrated Circuit) hem analog hem de digital bilgi gerektirmektedir.Digital teknik ise başta elektronik (Temel transistör devreleri) olmak üzere BOLEAN cebri denilen matematik işlemlerine dayanmaktadır. Bolean cebir matematiğini bilmeden ASSEMBLER dersen dibini bilmediğin bir kuyuya girmiş olursun.
Çünkü assembler diline geçmeden önce bir digital bilginin neler ifade ettiğini, digital bilgilerin yarı iletkenlerle (transistörler) nasıl işlendiğini anlamadan doğrudan komut yazmaya çalışman son derece yanlış olacaktır.
Keza daha gelişmiş bir devre olan arduino gibi uygulamalar bilindik PC lerin minik hali olup, binlerce komut öğrenmeyi gerektirmektedir.

Kaynak olarak you tube kanalını seçersen sadece birçok yanlış bilginin içerisinde bocalar durursun. Çünkü bu gibi kanalların büyük çoğunluğu para kazanma amacındadır. Gerçek bilgi paylaşımı çok nadirdir.
En iyi kaynak yine kitaplardır. Kitaplarda yazılan teknikleri yukardan anlattığım üzere bizzat uygulamalı olarak kendin yaparak öğrenmelisin.
En güvenilir kaynak üniversitelerin yayınlamış olduğu kaynaklardır.
http://hilmi.trakya.edu.tr/ders_notlari/yl/NpN_PnP_Transistorler.pdf
Türkiyedeki muhtelif üniversite kaynaklarını internetten rahatlıkla temin edebilir, anlatılanları mutlaka uygulayarak test edersen, en doğru şekilde bilgilenmiş olursun.
Arkadaşıma başarılar dilerim.Bende bu tarz bir konu açtım .Rica etsem benide eleştirir misiniz ? Bende bu derin denize yeni açıldım,ileriye yönelik nasıl daha iyi olabilirim konusunda ? Teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst