Elektrik tesisatında aydınlatma linyeleri nasıl çekilir

Katılım
9 Nis 2012
Mesajlar
300
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba herkese kolay gelsin iyi çalışmalar diliyorum...
Genellikle dağıtım panosundan priz linyesi için çekilen bir linye ye iki priz bağlanıyor bir buaattan iki prizi bir linye bağlıyorlar bu çoğaltılabilir belli bir sayı geçmemek tabiki kullanılacak yere görece değişir ( aşırı yük çekecek yerler için)
Değerli ustalarım benim sorum aydınlatma linyeleri nasıl çekiliyor dağıtım panosundan çıkan aydınlatma linyesi bir buaat girip örneğin 3 aydınlatma sortisi( örnek salon banyo wc ) bu buaat ta linye ile mi birleşiyor yoksa aydınlatma linyesi her aydınlatma sortisinin buaatina girip örneğin banyo salon mutfak buaatlarina teker teker giriyor mu yani parel mi bağlıyoruz sonuç olarak nasıl yapılıyor
Şimdiden teşekkür ederim
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sonuncu yazdığınız yöntem " yoksa aydınlatma linyesi her aydınlatma sortisinin buaatina girip örneğin banyo salon mutfak buaatlarina teker teker giriyor " pratik ve uygulanıyor. İşçilik daha kolay ve kablo kullanımı daha az .
 
Ama ustam öyle olursa parelel bağlanıyor ve örneğin ilk linye mutfağa ordan salona ordan banyo girse biz mutfaktan aydinlatma linyesini mutfak sortisinden buaattan bağlantısını kessek salon ve banyo direk elektrik gitmeyecek niye parel bağlı olduğu için
Ama aydınlatma linyesi bir buaat girip burdan diğer mutfak salon banyo sortileri bu buatta birleşirse daha güzel olmaz mı
 
elektrik projelerini incelemek faydalı olur. Işık linyelerini inceleyiniz.
1603963860678.png
 
Ozaman dediğim gibi ilk linye hangi odaya girerse ordan sorti linye bağlantısını kessem aynı künyenin diğer odalara giden kısmı elektriksiz kalacak ama aynı buaattan diğer sortileri birleştiren öyle bir durum olmuyacak
 
Bu işi gercekten yapanlarla sohbet etmeniz , sorularınızı çözüme kavuşturacaktır. Projeden nasıl görünüyorsa aynısı uygulanıyor.
 
proje işi tabiki yönetmelikler var . ( tabiki en iyisi istenir ) ? ve olmalıdır .

tarafımdan benimsenen mantık :
her linye priz ve aydınlatmadır .
her ek bağlantı arıza sebebidir .
sorti olmaması gerekir .
her linye ye bir siğorta .
mutfak prizleri eskiden atlama yapılıyordu
şimdi atmama yapılmıyor . ( biraz akıllandık gibi )
aydınlatmada topraklama çekilmez ama çekilmelidir .
aydınlatmada çapılma olmaz düşüncesi ve risk az durumu ?

kolay gelsin .

projeyi çizen ve kontrol eden ? ( özel mühendis ve bağlı enerji dağıtım firması )
enerjiyi açılışını veren kontrol eden ? ( bağlı olduğu enerji dağıtım firması )
içi tesisatı kontrol eden ? ( yapı denetim )
 
Son düzenleme:
Bende bişeyler ekleyeyim :D
İç Tesisat Yönetmeliğine göre
Bir Aydınlatma Linyesinde 9 Sorti
Bir Priz Linyesinde 7 Sortiyi
Geçmemek Gereklidir.
Basit yapı, Bağ evi ve köy evleri hariç olmak üzere tüm meskenlerde 3 Özel Linye ayrı ayrı olması gereklidir. Yani bu özel linyede başka sorti v.s. olmaması gereklidir.
Bu 3 özel linyemiz: (Çamaşır Makinası 2500W, Bulaşık Makinası 2500W, Fırın 2000W)
 
.. projeyi çizerken hangi mekanları paralel bağlayacağım
sorusunu düşünmek lazım...
yani bunlar aynı linyeye dolayısı ile aynı sigortaya bağlanmış olacak.. arıza durumunda sigorta atarsa hepsinin enerjisi kesilecek.. eğer önemli gördüğüm bir mekan varsa bunun linyesini bağımsız çekerim..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,963
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst