Elektrik Staj Defteri

yulgen

Üye
Katılım
21 Şub 2007
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
37
arkadaslar elektrık staj dosyası olanlar burda paylaşa bılır bu konuda cık ıstek geldı bende yakında ekleyecegım sızlerdende katılım beklıyorum nerde yapılmıs olursa olsun fark etmez
 
bursa kombine cevrim santrali staj bilgisi

BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI

Bursa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı’nda her biri 704.9 MW gücünde iki kombine çevrim bloğu bulunmaktadır. Her kombine çevrim bloğu iki adet gaz türbin - generatör ünitesi ile bir adet buhar türbin - generatör ünitesinden meydana gelmektedir. Santralın sirkülasyon suyu; kapalı çevrimde,kuru tip,doğal çekişli,hiperbolik soğutma kuleleri vasıtasıyla soğutulmaktadır. Ayrıca santralda gaz türbinlerine bağlı dört adet ilave yanmasız atık ısı kazanı ile diğer yardımcı tesisler bulunmaktadır.

Yakıt olarak doğal gaz kullanılan gaz türbinlerinden elde edilen elektrik enerjisinin yanısıra türbin eksozundan 558 C civarındaki atık ısının kazana verilmesiyle ilave bir yakıt kullanılmaksızın elde edilen buhar ile buhar türbinlerinden de ek bir elektrik üretimi sağlanmaktadır.

Bir ünite için yakıt tüketimi 68.000 Sm3 /h olup 4 ünitenin toplam yakıt tüketimi 270.000 Sm3 /h dır. Yakıt alt ısıl değeri 8100 kCal / Sm3 olan, % 100 yükte 2 GT+1 BT için 1564 kCal/ kWh ısı sarfiyatında, net termik verimi % 55 civarında, 1 GT+1BT için ise 1590 kCal/ kWh ısı sarfiyatında verimi %54.1 olan Kombine Çevrim Santralı; aşağıda belirtilen ana ünite ve sistemlerden oluşmaktadır.

  • Gaz Türbin-Generatör Üniteleri
  • Atık Isı Kazanları
  • Buhar Türbin - Generatör Üniteleri
  • Soğutma Suyu ve Buhar Kondensasyon Sistemi
  • Su Arıtma (Demineralizasyon) Sistemi
  • Şalt ve Elektrik Sistemleri
  • Kontrol ve Kumanda Sistemleri
İlk kombine çevrim bloğu,sözleşmenin yürürlüğe girmesinden 30 ay sonra,ikinci kombine çevrim bloğu ıse 32 ay sonra devreye alınmıştır. Santralda, yılda yaklaşık 1,7 - 1.9 milyar m3 civarında doğal gaz tüketilmekte buna karşılıkta yaklaşık 9,5 - 10 milyar kWh elektirik enerjisi üretilmektedir.

Santralın toplam istimlak alanı 654.750 m2 olup dağılımı aşağıda belirtilmiştir.

a-) Tesisin kendi işgal ettiği alan .......................................: 90.873 m2

b-) Sosyal ve idari tesisler..................................................: 5.845 m2

c-) Yeşil saha olarak düzenlenecek alan.............................: 75.000 m2

d-) Ağaçlandırılacak alan...................................................: 483.032 m2

KOMBİNE ÇEVRİMİN TANIMLANMASI:Kombine çevrimde tek bir yakıtla iki şekilde elektrik enerjisi üretilir.İlkinde Doğalgaz hava karışımı gaz türbininin yanma odalarında yakılır.Yanan ve genleşen gaz ekzosttan çıkarken türbin kanatlarına çarparak türbini çevirmeye başlar.Bu şekilde gaz türbininde elde edilen kinetik enerji,türbin şaftına bağlı olan generatörün ikazlanmasıyla elektrik enerjisine çevrilir.

İkincisinde ise Gaz türbinin egzostundan çıkan yaklaşık 550 derece’deki atıkgaz buhar kazanlarına verilir.Kazan borularındaki su buhara çevrilir ve buhar türbinine gönderilirilerek türbin çevrilmeye başlanır. Bu şekilde buhar türbininde elde edilen kinetik enerji,türbin şaftına bağlı olan generatörün ikazlanmasıyla ikinci kez elektrik enerjisine çevrilir.


GAZ TÜRBİNİ
701 F Serisi olan gaz türbini 3 bölümden oluşur.Türbinin ilk bölümü 17 kademeli kanatçıklardan oluşmuş kompresör kısmıdır.Kompresör kısmı yanma için ve soğutma için gerekli havayı temin etmeye yarar. İkinci bölüm 20 adet yanma odacıklarının bulunduğu yanmanın gerçekleştiği ve kanatçıkların olmadığı kısımdır.Üçüncü kısım ise 4 kademeli kanatçıklardan oluşmuş ve yanma sonucu açığa çıkan sıcak ve basınçlı gazın çarparak dönmeyi sağladığı gaz türbini kısmıdır.İşi biten gaz buradan egzosa giderek atık ısı kazanına verilir. 3000 devirde gaz türbininin çıkış gücü 239 MW dır.

ATIK ISI KAZANI

Bursa Kombine Çevrim Santralı Atık Isı Kazanı;Yanmasız ,doğal sirkülasyonlu ve 3 fazlıdır.

Atık ısı kazanına gaz türbini egzosundan çıkan sıcak gaz yatay kanal vasıtasıyla gelir. Gelen sıcak gaz kazan borularının içindeki suyu buharlaştırır. Daha sonra gaz bir üst bölüme geçerek atmosfere egzos edilir. Burada alçak basınç,orta basınç ve yüksek basınç olmak üzere 3 faz buhar elde edilir.Kazanda üretilen 3faz buhar, buhar türbinine gönderilir.

BUHAR TÜRBİNİ

Buhar türbini üç basınç kademeli olup yüksek ve orta basınç kısmı ile alçak basınç kısmından oluşmaktadır. Stabil işletmede yüksek verime haiz buhar türbininin çıkış gücü 3000 Devirde 237,5 MW dır.

Kazanda üretilen yüksek basınç ve sıcaklığa sahip 3faz buhar, düşük basınç ve sıcaklığa sahip kondensenin içine doğru hücum etmektedir. Çünkü devre içinde gideceği başka yer yoktur.Kazan ile kondenseyi birleştiren yol üzerine türbin monte edilmiştir. Böylece kazandaki buharın kondenseye gitmesi için türbinin içinden geçmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Türbinin içerisinde sabit ve seyyar kanatlar vardır. Sabit kanat buharın basıncını düşürüp onu seyyar kanatların üzerine püskürtülür. Seyyar kanatda kendisine gelen buharın içindeki kinetik enerjiyi alarak döner. (Mekanik enerjiye çevirir.) Kanatlar buharın önünde engel teşkil etmektedir.

Buhar bu engellerden geçerken enerjisini bunlara vererek kaybetmektedir. Bu yüzden basınç ve sıcaklığı düşer. Aşağı yukarı %10-15'i suya dönüşür. Türbinden çıkan enerjisini kaybetmiş buhara çürük (yaş) buhar diyoruz.

Anlaşıldığı gibi kazan buharı yetiştiriyor, türbin ise onun enerjisini alarak kazanın gönderdiği buharı enerjisiz hale getiriyor.

4- Kondense

Bunun görevi türbinden çıkan işe yaramaz buharı suya dönüştürmektedir. Santralın hangi ünitesinde olursa olsun tüm enerjisini kaybetmiş fakat temiz buharlar kondenseye gönderilir. Kondense hem bu buharları suya dönüştürür, hem de çevrim verimini bir miktar arttırır, (vakumdan dolayı)

Kondensenin içinde boru demetleri vardır. Boruların içinden, soğutma kulesinden gelen soğuk su geçmektedir. Boruların dışına da türbinden çıkan çürük buhar dökülmektedir. Isı alış verişi sonucunda ısı veren çürük buhar suya dönüşür. Kondensenin altındaki haznede toplanır. Isı alan soğutma suyu ısınarak soğutma kulesine geri döner.


SOĞUTMA SUYU SİSTEMİ

Soğutma kulelerinden gelen soğuk su paralel bağlanmış iki hidrolik türbinden geçtikden sonra direkt soğutmalı condenserdeki buharı condens hale dönüştürmekte kullanılır. Soğutma suyu buhar karışımı kondenserin dibinde (Hott-well) de birikir ve %50 kapasiteyle çalışan 2 pompa ile soğutma kulesine soğutulmak üzere tekrar geri gönderilir. Bu akışın % 2 kadarı (kondense edilen buhara karşılık gelen ) kazana besleme suyu olarak kondensat pompaları aracılığıyla gönderilir. Soğutma işi paralel sektörlere bölünmüş soğutma deltaları ile gerçekleştirilir. Bu deltalardaki soğutma işlemi ise, tabii çekişli soğutma kulelerindeki hava akışı ile sağlanır.


GENERATÖR

Türbinin üretmiş olduğu mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Generatör,rotor (dönen parça) ve statordan (gövde) meydana gelmiştir. Hem rotoru hem de statoru sargılıdır. Rotorundaki sargıya ikaz sistemi tarafından doğru akım verilmektedir. Bunun sebebi rotor çevresinde manyetik alan yaratmaktadır. Türbin kuvveti ile Generatör rotoru döndürülünce rotor, çevresindeki manyetik alan dönel manyetik alan oluyor. Statordaki sargılar hu dönel manyetik alanın etkisinde kaldığı için elektrikle endüklenir. Stator sargıları üç grup halindedir. Her grup ayrı ayrı faz diye anılır ve kısaca R,S,T diye isimlendirilir. Generatörde üretilen elektrik enerjisi istenen özelliklere getirildikten sonra enterkonnekteye verilir

ŞALT SAHASI TARİFİ

Genel olarak; ayırıcılar,kesiciler,baralar ve yardımcı teçhizatların bir araya toplandığı enerjiyi toplamaya veya dağıtmaya yarayan bir tesistir.

Bursa doğalgaz kombine çevrim santraline ait salt sahası birbirine bitişik iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci bloğa ait kısım 154 kV, ikinci bloğa ait kısım ise 380 kV gerilim değerine göre tasarlanmıştır.

154 kV a ait salt sahasını gaz türbini l, gaz türbini 2 ve buhar türbini l beslemektedir. 380 kV a ait salt sahasını ise gaz türbini 3, gaz türbini 4, buhar türbini 2 beslemektedir.

154 kV a ait salt sahası üzerinde 12 kesici, 24 ayırıcı bulunmaktadır. 380 kV a ait salt sahası üzerinde 11 kesici, 14 ayırıcı bulunmaktadır. Salt sahasındaki tüm ayırıcı ve kesiciler lokal yada kumanda odasından açılıp kapatılır. Salt sahasında yapılabilecek herhangi bir manevra yük tevzii merkezinin verdiği manevra talimatıyla yapılır. 154 kV ve 380 kV sahası üzerinde akım, gerilim trafoları, parafudrlar, izalatörler ve koruma telleri bulunmaktadır.

Santralde üretilen gerilim alternatör çıkışı olarak 13.08 kV ‘tur. Bu kadar gerilimle enerjinin uzaklara taşınması ekonomik bir şekilde yapılamaz. Elektrik enerjisinin uzaklara taşınabilmesi için gerilimin yükseltilmesi gerekir.Bu amaçla Yükseltici güç tranformatörleri kullanılır.


154 KV Barasınm Beslediği Yerler

Gemlik , Göktaş , Demirtaş , Asıl çelik , Otosansit l ve 2 , Bursa sanayi sitesi


380 KV Sarasının Beslediği Yerler

Adapazarı , Bursa sanayi sitesi , Tepeören , İçtaş ( Çanakkale )

Not : Bursa sanayi sitesi oto trafosu yardımıyla hem 154 KV hemde 380 KV ile beslenmektedir.

SANTRALDE KULLANILAN KESİCİLER

Santralde orta gerilimde ( 6,3 KV ) vakumlu tip kesici kullanılmaktadır.

Alçak gerilimde ( 380 V ) havalı tip kesici kullanılmaktadır.

Ayrıca 154 KV ve 380 KV haralarında SF-6 gazlı kesici kullanılmaktadır.

SANTRALDE KULLANILAN AYIRICILAR

Çift döner izolatörlü ayırıcı,

Hat ayırıcısı ( topuzlu tip )

Bara ayırıcısı ( pantograf ) Bıçaklı ayırıcılar kullanılır.
 
Hazırladıgım Staj Defterını Verıyorum İnsallah Isinize Yarar Bir Elektrik Sirketinde Yapildi Kompanzasyon Ve Elektrik Panolari Ile Ilgili
 

Ekli dosyalar

  • benim_dosya.doc.rar
    359.5 KB · Görüntüleme: 2,403
tedaşta yapılmış staj raporu...



Devamını Ekten İndirebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • staj_raporu.rar
    7.9 MB · Görüntüleme: 2,169
bu indirdiklerimi hangi programla acıcagım
 
eger 23 iş günü daha beklersen bende stajımı kompanzasyon trafo ve projelerle ilgili çalışan bir elektrik şirketinde yapıyorum staj bitsin defter yayında inşallah )
 
arkadaşlar banada endüstriyel otomasyon staj dosyası lazım yardım ederseniz sevinirim simdiden çok teşekkürler.
 
slm abeler kardeşler ben lise son sınıfıyım hastanede staj yapıyorum elektrik elimde çizim yokk çok aradaım bulamadımm sizden ricam varsa sizde çizim göndersenizz
 
arkadaslar gercekten hepınıze çok tesekkur ederım attıgınız bu staj dosyaları gercekten benı staj yapma derdınden kurtardı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…