ELEKTRİK AFFETMEZ!

kıbrısta askerliğimi istihkam şubede yaptım. orda elektrik projesi çiziyordum. çizilen projenin göze hitap etmesine mesela duvarlara bilmem kaç santimetre olacak şekilde autocad de özene bezene bir proje çizilmiyordu. ama tesisatta sıvaaltı olarak kullanılan anahtarlar ve prizler metal kasa olmak ve bu kasalar topraklanmak zorunda idi. aydınlatma için kullanılan anahtarlardan birisinin kasasının topraklaması yok diye enerji müsadesi vermemişti kıb-tek teki yetkili. bırakın kasanın topraklı olmasını aydınlatma armatürü bile topraklanıyordu. prizler ingiliz sistemiydi. topraklama ucu girmeden faz ve nötrün kapakları açılmıyordu. herşey güvenlik için. ama bizim insanımızın sarı yeşil kabloya tahammülü yok sanki.

Bende oralarda askerlik yaparken telsizciliğin yanında elektrikçillikde yaptım. Kıbrıstaki elektrik pirizleri ve fişlerinin üç ayaklı olması çok güzeldi (bizim üç ayaklı telefon fişlerimiz gibi) fişi pirize takarken topraklama ucunu ters takma ihtimali olmadığı gibi, faz kablo bağlantısı da her pirizde aynı uçlara yapılıyordu.
Buzdolabı ve fırınların fişlerinin kapağında fused yazıyorsa fişinin içinde cam sigorta bulunuyordu.
Bilmiyorum şimdi durumlar nasıldır?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
topraklamayı standardına göre yapmamız lazım yoksa sorun çıkabilir.
 
ıraktaki amerikan hava üslerinin elektrik tesisatlarını ingiliz mühendisler bize ingiliz sistemine göre yaptırıyordu güven lik 10 numara 1 ad 1x40 floresan armatürü 4 kişi 4 saatte yapıyoduk merdivene çıkarken inerken lambayı takarken dahi neredeyse kullanma klavuzu okumadığımız kaldı maket bıçak hafifce baş parmağımı çizmişti önemsiz bir şeydi 3 gün sonra şaka ile mühendise söyledim alarm verdi işleri durdurdu ambulans helikopter çağırdı ben şokta idim yuh dedim be 3 gün önce olan hafif bir çizikten dolayı adamın kopardığı fırtınaya bak :) bizdede böylemi acaba
 
hehheh kardeş iyi bir tecrübe olmuş.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,467
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst