El mikserlerindeki komütatör anahtarlarının arızasında değiştirilmesi ve bağlantısı hk.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
0aR9V.jpg
yUIx0.jpg


Merhaba, değerli arkadaşlar;

Bugünkü konumuzda evde kullanılan küçük el cihazlarından el mikserlerinin 5 kademeli hız ayarı yapan komütatör (seçici) anahtarlarının olası arızasında elektrik bağlantısında dikkat edilecek bazı noktalara değinmeye de çalışacağım.

6M7VN.jpg
z74Q7.jpg


Komütatör anahtarı, bir motor iç arızası (Sargı, kolektör,vb.) dışında kırılıp parçalanarak (resimlerdeki gibi) kullanılamaz (Kumanda edilemez duruma) döndüğünde, yedek parça olarak başka bir bozuk bir mikserden veya çarşıdan, hurdacılardan satın aldığınız bu parçayı sonsuz dişli redüktörlü 5 kademeli üniversal motora bağlarken, en önemli konu hız (devir geçişleri) arasındaki uyum açısından bu noktaya özellikle dikkat edilmelidir. Eski ve parçalanmış komütatör anahtardaki (beyaz-kırmızı-sarı-mavi-siyah) şeklindeki bu sıralı kablo diziliminden çok önce, şebekeden 220 vac olarak gelen ve komütatör anahtarda hareketli kısımdaki devir seçici hareketli iletken parçaya giren kablo rengine çok dikkat etmelisiniz. 220 vac’nin diğer gelen ucu ise bu tadilatta hiç değişmeyip sabit olarak bırakılacaktır.

97f7z.jpg


Üniversal motorun eski komütatör anahtardaki kablo rengi sırasını esas alıp yeni komütatör anahtarı da rotor statorundaki kablo renk sıralamasına göre bu dizilişi yeniden adapte edip bağlarsanız, stop - düşük devir > ara devir > yüksek devir arasındaki devir geçişleri orijinal ve arıza yapmadan önceki hali gibi olur. Bunu tam olarak test etmek için 2 veya 3 adet aküyü seri olarak bağlayıp 24-36 volt dc.'yi veya ayarlı bir güç kaynağından 45-50 volt dc. 0.5 - 0.6 dc ‘yi ayarlayıp vererek motorun şebekeye direk olarak bağlanmadan önceki güvenlik amaçlı çalıştırılmasını özellikle de sağlayın.

Bu devir geçişlerinde giderek artan düzenli bir devir artışı gözleniyorsa yaptığınız bağlantılar doğrudur, üzerlerini izole edip, komütatör anahtarı ve motoru montaj yastıkları (lastik contalarıyla birlikte) el mikserinin 2 parçalı plastik gövdesine dikkatice oturtarak el mikserini vidalarıyla kapatın. Yeni tadil ettiğiniz komütatör anahtar,el mikserinin plastik iç gövdesi içinde gövde kapatıldığında çok rahatça dönebilmeli ve devir ayarı yapılıp dönerken de bu plastik gövde içinde, ortadaki döner kontaklı metal kısım, diğer yerlere hiç temas etmeden rahatça dönebilecek konumda ve gövde içindeki uygun yerlerden tespit edilerek sabitlenmeli, sadece hareket eden bu hareketli kısmının rahatça dönmesi sağlanmalıdır.

Bu noktalara dikkat ederseniz el mikserini uzun zamanlar çalışacak haliyle sağlıklı olarak tadil etmiş olursunuz. Dikkatinize ve bilgilerinize.

Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Evet, ama makine gövdesini açıp motoru almak değil de, eski (avara) parçalar arasından sağlam mikser komütatörü bulmak ve sonrasında bunu el mikserine adapte ettirmek söylediğiniz gibi bayağı (Yarım günümü de aldı aşağı yukarı,bunu nasıl yaparız, hangi malzemeyi (Dış gövdeye elle dokunulduğunda elektrik izolasyonu ve sağlamlığı da tam gözetilerek) seçeriz,vb. düşünceler yüzünden) uğraştırdı. (Eski bir çantadan küçük güderi parçası alıp açıkta kalan komütatör kontaklarını bununla kapatmaya çalıştım. Renk siyah olduğundan başka bir karton+ ambalaj bandını dış renk estetiği bakıldığında bozulmasın diye kaplamak zorunda da kaldım.)

Estetik olarak komütatörlü anahtar kısmının sabitlenmesi ve dış görünümü (Güzel olsaydı bunu da paylaşacaktım, son çekilen resimler içime pek sinmedi ne yazık ki) pek de güzel olamayıp (Az önce de bu montajı tamamlayıp kutusuna kaldırdım) devir değiştirme fonksiyonlarıyla (Mikser parçalarını dışarı atan yaylı kısmı tam iptal ettim örneğin, elle çekilerek de kolaylkla çıkabiliyor) çalışır hale gelmesi benim için en önemlisiydi. Bu da oldu çok şükür ki. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,532
Kullanıcılar
449,909
Son üye
T_K

Yeni konular

Geri
Üst