Doğalgaz Kazanı

mubilya

Üye
Katılım
14 Tem 2010
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
41
arkadaslar işyerinde 300000 ve 500000 kalori değerinde iki paralel kazan var. mesele su ki kazanı 60 derecenin altında yaktıgımız zaman çok terleme yapıyor.60 da yakınca da malum cok sıcak oluyor.bunu onlemek için soyle bi yontem dusundum.kazan sabit 60 da yansın. sirkulasyon motorlarını kontrol edecek bi termostatı kalorifer donus kollektorune yerlestirsem. kazandaki suyun sıcaklıgından bağımsız donus suyu sıcaklıgına gore motorlar devreye girip çıksın. yada bybas mı yapsam kazana. terlemenin onune gececek baska bi sistem de olabilir ama benim yazdıgım termostat sistemi hakkında fikirlerinize danısmak isterim. şimdiden saolun.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Dostum sirkülasyon pompasına termostat koyarak olmaz pompa çalıştığında yine tesisattan gelen soğuk suyu kazana göndermen tehlikeli olacaktır. Çünkü kazan ısınmış olacak tesisattaki su soğuk olacak. Bunu önlemek için küçük bir tadilata ihtiyacınız var. Olay aslında basit. Kazanın çıkışına bir 3 yollu vana koyacaksınız. Bu vana kontrolü oransal olacak ve kazan çıkışındaki sensöre bağlı olacak. Su cıkış sıcaklığı ne zaman 60 a ulaştı yada sizin istediğiniz değere 3 yollu yavaş yavaş açarak karışım su alacak kazana diğer türlü su sıcaklığı düşükse suyu sisteme değil kazana geri gönderecek.

Aklın karışmasın eğer anlamadığın bir durum olursa konuyla ilgili bir şema çizip gönderebilirim.

Kazanı bu yoğuşma koruması olmadan çalıştırmak tehlikelidir. Bu yoğuşmada asitte oluşur ve zamanla kazanı deler...

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
serkan bey cevabınız için tesekkurler. ama biraz daha detaylı anlatabilirseniz ve hatta sema olarak açarsanız daha iyi olur. bide termostat koyunca kazan sıcaklıgı 60 olacak donus sıcaklıgıda en dusuk 30-35 derece olur motorları 1. kademede calıstırırsak yinede tehlikeli olur mu. birde bypass sistemi hakkında sorcam. kazanın giriş ve cıkısı arasına bypss yapsam araya bi vana koysam bu sekilde olur mu. donus suyunun bir kısmı bypss uzerinden tekrar tesisata karısacak dolayısıyla ısıyı ayarlamıs oluruz diye dusunuyorum ama sakıncası olur mu bilmiyorum.
 
Merhabalar...

Dostum şimdi aşağıdaki resimde bu işin prensip şemasını çizdim. Asıl pompa yedek pompa olur.. giriş çıkış vanaları olur .. boylere basar santrale basar vs.. sistem değişir ama ana tema değişmez. Buda aşağıdaki gibi olacaktır.

Resimde görüldüğü üzere kazan pompa ve 3 yollu vana var. Kazanı çalıştırdığınızda kazan çıkışına konacak olan sensör bir otomatik kontrol sistemi ile set edilecek bu set değeri yoğuşma sıcaklığının üzerinde bir değer olacak 60 derece gibi. Kazan çıkışı bu sıcaklığa gelmediği durumda 3 yollu vana bypass hattına verecek sisteme göndermeyecek. Ne zaman sıcaklık yükseldi oransal olarak sistemden gelecek olan suyu ısıtarak tekrar sisteme gönderecek. ilk başta kazan kendini ısıtacak daha sonra sisteme sıcak su beslemesi yapacak.

Sizin sisteme gelirsek kazanınız büyük kapasiteli ve sanırsam kontrol sistemini bilmiyorum ama bir çok yeni model kazanda bu 3 yollu vananın kontrolü için uç voltaj çıkış ucu bulunmaktadır.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
tesekkurler serkan bey. çok maliyetli bi sistem olmazise girişimlere baslamayı düşünüyorum. kolay gelsin.
 
Mevki neresidir.. ? Prosesmi calısıyorsunuz konformu ? Yakın isek belki yardım tavsiyelerde bulunabilirim.. Yanlış anlaşılmasın ben bu işi yapmıyorum sadece tavsiyelerde bulunabilirim. ticari amaç güdmüyorum.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
serkan bey bizimkisi devlet işi. trakya bolgesindeyim. maliyet kesfi yapılır ihaleye cıkar bi suru prosedur ama kendi imkanlarımızla yapabilecegimiz bişi olursa daha iyi olur tabi. ticari amaç bile gudseniz bunu yardım olarak kabul ederim. yeterki problem cozulsun.
 
Anlattığım durumda tesisata müdahale gerektirir. Kaynak işçiliği 3 yollu vanalar maliyetlidir. Dediğiniz gibi önce keşif ve maliyet çıkartılması gerekir. Bizde Antalya'da vergi dairesinin ( defterdarlığın ) soğutma işlerini yapıyoruz prosedürler ağır ama bi şekilde iş hallediliyor..

Malesef uzak kalıyoruz.. Antalya ..

Kolay gelsin iyi çalışmalar..
 
arkadaşlar terleme sorununu çözmek için,kazan ilk yakıldığında 75 dereceyi görmesi lazım, yoksa diğer yakımların hepsinde kazan terleme yapar.bizim apartmanda kazanı ilk devreye almaya gelen servis böyle yapılması gerektiğini söyledi.ilk yakımda bayağı bir terleme olmuştu.80 dereceye kadar kazan ısısını çıkarmıştık.şimdi düşük ısılarda bile terleme yapmıyor.
 
candikan kardesim kazanı 80 dereceye kadar yakmıstık ama yinede terleme oluyor. konyalı bi arkadasın bi icadı var kazan bypassı onu bi deneme girişimi olabilir. ama ondada kesin sonuç vereceğini sanmıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,832
Kullanıcılar
449,988
Son üye
hmos23

Yeni konular

Geri
Üst