Dimmer triyak çok ısınıyor

kemalege

Üye
Merhabalar arkadaşlar. Görseldeki dimmer devresini bir kettle üzerindeki devreden çıkararak kendim çoğaltma fikrim vardı. Devre üzerindeki elemanlar bta06 hariç smd idi. Ben normal direnç diyak diyot kullanarak yaptım fakat triyak çok ısınıyor. Başka devrelerde kullanmak için 2 adet Devre yaptım diğerinde bta41 kullandım fakat onu dahi ısıtıyor. Devre dimmer bağlı halde iken 1.5 amper çekiyor. Soğutucu kullandığım halde bta06 lı olan devreyi 15 20 dk sonra patlattı. Sorun nedir anlam veremedim. Tetiklemeye yüksek akım gittiğini düşünüyorum. Fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

• 17375407791989069720483401168251.jpg
    17375407791989069720483401168251.jpg
    186.8 KB · Görüntüleme: 28
1 N4007 Diyot ve gate e bağlı 47R direnci çıkartıp yeniden test yapar mısınız?
Triyak Soğutucuya bağlı olsun.

Şöyle denemiştim diyota paralel bağlı direnci sökmüştüm. Ayarladığım voltaj değeri değişti ve ampul ile denediğimde ampul seyreme yapmıştı.(titrek şekilde). Potlu devrede tekrar dediğiniz gibi de deneyip sonucu yazacağım.

Devre başka bir sebeple kısa devre yapmışta olabilir gibi duruyor. Parçalar ölçütüğüm
kadarıyla sağlam duruyor ama yine de 1.5A de ısı fazlaydı. Bta41 ile yaptığım devrede diyot ve direnci söktüm ve deniyorum şuan. Bta41 de çok az bir ısınma var şu an ama öncesiyle aynı gibi. Bta 06 ile yeni devre yaparak deneyeceğim birazdan. 40A lik triyakta şu an 1.5 amper çekerken neden az olsa da ısınma yaptığı aklıma çok ta yatmadı benim ya. Neyse 06 ile deneyince tekrar yazacağım.

Ekli dosyalar

• 20250122_171526.jpg
    20250122_171526.jpg
    359.2 KB · Görüntüleme: 14
  • 20250122_171537.jpg
    20250122_171537.jpg
    313.7 KB · Görüntüleme: 14
  • 20250122_172641.jpg
    20250122_172641.jpg
    219.4 KB · Görüntüleme: 14
Triyak üzerinden akım geçiyorsa; güç tüketiliyor dur ve triyakta ısınma normaldir.
Bu ısınmalar 80°-125 ° arası olabilir.
60° sıcaklık elinizi yakar.
Triyak ı ince sac veya tenekeye vidalamayın.
Biraz etli alimiyuma monteleyin ve devreyi çalıştırıp test edin
Sonucu yazarsınız.

Görseldeki devre çıkardığım devre. Dediğinizi uyguladım hocam. Kendi hatam da varmış soğutucu pek iş yapmıyormuş. Sizin dediğinizi yapıp aynı soğutucuda yine çok ısındı. Değiştirdim şuan sadece az bir ısınma var. Peki neden orijinalinde böyle yapmışlar ya da sizin dediğiniz şekilde de oluyorsa neden daha fazla masraf edilmiş? İşin mantığından bahsedebilir misiniz sakıncası yoksa ve müsaitseniz.

Bir de belki doğru soğutucuyu benim kurduğum devrede kullansam ısı yine aynı seviyelerde kalır mı acaba? (Bunu denememe gerek kalmadı böyle hem daha basit hem daha az malzeme kullandım ama merak ettim)
Triyak üzerinden akım geçiyorsa; güç tüketiliyor dur ve triyakta ısınma normaldir.
Bu ısınmalar 80°-125 ° arası olabilir.
60° sıcaklık elinizi yakar.
Triyak ı ince sac veya tenekeye vidalamayın.
Biraz etli alimiyuma monteleyin ve devreyi çalıştırıp test edin
Sonucu yazarsınız.
Evet sorun sanırım soğutucu ile alakalıymış. Ölçemiyorum ama derece şu anda 40 50 arasında gibi. Elimi yakmıyor.
Alüminyum soğutucum var elimde fakat kettle gibi küçük alanda kullanacağım için orjinalindeki gibi ince bir sac kullandım bilerek. Zaten etli bir soğutucu kullanmaya gidersem fan da koyarım muhtemelen:D

Ekli dosyalar

• 20250122_191956.jpg
    20250122_191956.jpg
    325.7 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Dimmer çalışırken triyak ı ve soğutucuyu ellemeyin.
Triyak 'in sırtı canlı uç tur.
Çarpılırsınız
Yok hocam bu işe başlarken ilk yaptığım iş sırtıyla bacaklar arasında iletim var mı diye kontrol etmek oldu. Yoktu.
Şu anda da hala çalışıyor ve ölçüm de yaptım sırtında elektrik yok yalıtkan. Elliyorum da henüz çarpılmadım :D

Yok hocam bu işe başlarken ilk yaptığım iş sırtıyla bacaklar arasında iletim var mı diye kontrol etmek oldu. Yoktu.
Şu anda da hala çalışıyor ve ölçüm de yaptım sırtında elektrik yok yalıtkan. Elliyorum da henüz çarpılmadım :D
https://www.simplemechatronics.com/softstarterstopper

Sayfanın en alt caution kısmını
Dikkatlice okuyun.
Aşağıdaki uyarı veriliyor.

DİKKAT:
1) Bu projeyi yapmak ve test etmek için temel elektrik tesisatı bilgisi zorunludur.
2) Şebeke elektriği açıkken devreye dokunulmamalıdır.

Ben uyarımı yaptım!

https://www.simplemechatronics.com/softstarterstopper

Sayfanın en alt caution kısmını
Dikkatlice okuyun.
Aşağıdaki uyarı veriliyor.

DİKKAT:
1) Bu projeyi yapmak ve test etmek için temel elektrik tesisatı bilgisi zorunludur.
2) Şebeke elektriği açıkken devreye dokunulmamalıdır.

Ben uyarımı yaptım!
Evet hocam. Muhtemelen herhangi yere dokunulup çarpılmaması için yapılmış bi uyarı gibi. Teşekkür ederim yine de düşündüğünüz için. Ölçmeden dokunmam zaten elektrik konusunda tecrübem iyidir teknikerim hobi olarak ta elektronikle uğraşmayı seviyorum. Haliyle bazı noktalarda tıkanıyorum elektronikle ilgili çok bilgim olmadığı için ama başka biri ve tecrübesiz birine bende aynı uyarıyı burdan yapayım yine de dokunmamak lazım 😄.

Devrenin mantığı konusunda söyleyeceğiniz bir şey var mıdır hocam. Neden söktük ve neden orijinalimde kullanılmış çıkardığımız parçalar?

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,563
Kullanıcılar
454,050
Son üye
emirgrkmozdemir

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri