DA09BV kodlu transistör nedir?

MuttFTS

Üye
Katılım
14 Tem 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Arabanın elektronik ateşleme beyni bozuldu, içini açtım direk. Tahminimce içindeki bir transistör gitti. Transistörü kontrol ettim sıkıntılı sanırım.

Transistörün üstünde DA09BV kodu yazıyor. Marka gibi F logosu var. Alt satırda da V30400 yazıyor.

Bu transistörün ne olduğunu veya eşleniğini bileniniz var mı?

İnternette ne kadar arattıysam da sonuca ulaşamadım.
 
Bence öncelikle transistörün arızalı olup olmadığından emin olmalısın daha sonra muhtemelen yüksek akım geçiren bir transistör işini görecektir.Transistör sağlamlık testi için:

(Alıntı)
1-BİPOLAR TRANSİSTÖR SAĞLAMLIK KONTROLÜ:

Transistörlerin prensip olarak 2 diyodun katod veya anod uçlarından birbirine bağlanmış şekli olduğundan bahsetmiştik. Bu mantıkla yola çıkıldığında sağlam bir transistör içinde sağlam 2 diyod olması gerektiği sonucuna varılabilir. Aşağıdaki NPN transistör resminde 2 diyot görülmektedir. Beyz ucu her iki transistöründe anod ucudur. Ölçü aletimizi diyod ölçme kademesine alıp + ucumuzu beyze eksi ucumuzu kollektör veya emitöre deydirdiğimizde sağlam bir diyod değeri görmeliyiz. Aynı işlem PNP transistör için tam tersi olarak gerçekleştirilmelidir. Her 2 tip transistör içinde emitör kollektör ölçümünde ölçü aletinde değer okunmaması gerekir.



0231.jpg

Bu yapılan işlemi ölçü aletimizin ohmmetre kısmıylada yapabiliriz. Ujt, bipolar ve fet transistörler için sağlamlık kontrollerini yapabileceğiniz TEST DEVRELERİNE ÖRNEKLER için tıklayınız...

Bu işlemin bir diğer püf noktasıda bu ölçüm yöntemiyle, uçlarını bilmediğiniz bir transistörün, emitör, kollektör, beyz uçlarını tespit edebiliriz. Beyz ile kollektör arasında ölçtüğünüz değer ile beyz emitör arası değeri karşılaştırınız. Büyük olan değere ait uç emitör ucudur. Ancak bu işlem af ve bf serisi transistörlerde geçerli değildir. En doğrusu transistörün datasheet dosyasından yararlanmaktır.
 
Sağlamlık kontrolünü zaten yapmıştım fakat modeli anlayamamıştım.

Sonradan bir arkadaşıma danışınca, Çinlilerin kopyalanmasın diye ürettiği garip ürünlerden olduğunu ve bulmamın neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Ben de cihazın yenisini aldım.

Cevabınız için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,803
Kullanıcılar
449,984
Son üye
riki35

Yeni konular

Geri
Üst