Buzdolabı motor değişimi yardımlarınızı bekliyorum

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan teomn06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

teomn06

Üye
Arkadaşlar herkese merhaba bizim buzdolabının motoru yandı daha 5 senelikti 1 haftalığına şehir dışına çıkmıştık geldiğimizde dolap çalışmıyordu Biz yokken apartmandakiler elektriklerin gidip geldiğini söylemişlerdi
Usta çağırdık motorun değişmesi gerektiğini söyledi fiyat biraz pahalı gelince daha önceden benim arkadaşım serviste 2 yıl kadar çalışmıştı onla beraber motoru değiştirelim dedik

Ancak fotoda oklarla gösterdiğim alüminyum boruları bir türlü bakır borularla birbirine kaynatamadık elimizdeki kaynak teli eriyene kadar ordaki borular bildiğiniz yanıyor eriyor az bişey tutturduk hemen üstüne macunla kapattık köpükle bakıyoruz kaçak yok gibi duruyor ama soğutması yeterli olmuyor tam dondurmuyor yani soğukluk geçici oluyor
Sizce ben boruları nasıl kaynatabilirim internette biraz araştırdım borakslı alüminyum kaynak telleri bakıra boruya kaynatmak içinmiş biraz pahalı sizce bu tellerle borular birbirine sağlamca kaynarmı daha önce kullanan varmı
Birde özellikle filtrenin kynadığı kırmızı okla gösterdiğim boru baya kısaldı çok az bi pay kaldı eğer kaynatabilirsem araya ek bi boru atsam sıkıntı olurmu yani filtreyi biraz daha aşşağı çekmek istiyorum eskisi gibi
YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER

Merhaba, kaynak yapmayı bilmediğiniz için sorun yaşıyorsunuz. Ayrıca macun ile kapatmak akıl karı değil ve sağlıklı sonuç alınmaz. Macun parçalanıp emiş hattından sisteme kaçarsa ne olacak? Kaynak için ince bakır elektrot var onu alın, ısıyı alüminyum boruya değil motor üzerindeki bakır boruya uygulayın. Boru çok kızarıncaya kadar ısıyı tutarsanız elbette erir. Kaynak sağlıklı yapılmadığı için eminim eriyen malzeme borunun içini doldurmuş ve tıkamıştır. Ayrıca emiş veya basma hattında kaçak vardır ve gaz kaçıyordur. Elektrik gidip gelmesi ile kompresör kolay kolay yanmaz, bu işlere girişmeden önce termik, röle ve kapasitör değiştirip baksaydınız keşke. İnverter değilse şoklanması gerekirdi.Birkaç soru soracağım cevaplar isen ona göre yardım edeceğim.
Kompresör seçimini neye göre yaptınız? (inverter veya hermetik)
Kalorisine göre mi seçim yaptınız?
Kılcal boruya kimyasal temizlik yaptınız mı?
Vakum yaptınız mı?
Gaz miktarını nasıl ayarladınız?

***R600 yanıcı gazdır kesinlikle ama kesinlikle tüm gaz boşaltılmadan açık alev ile müdahale etmeyin. Bence ehil biriyle devam edin.

Hocam çok çok teşekkür ederim bian kimse bilmiyor diye çok korkmuştum
Şimdi size şöyle anlatayım eve gelen piyasa tamircisi motor yanık şu kadar fiyat deyince bende arkadaşı aradım olda geldi baktı dediğiniz gibi şoklama olayı yaptı direk 220 yi bağlayıp kontrol kalemiyle kısa devre yaptırdı denedi motor hiç tepki vermedi sonra arkadaşla yeni aldığımız motoru kaynak yapıp bağlamdan dışardan taktık çalıştı yani motor sıkıntılıydı ondan eminim
Sorularınıza gelince
komröser inverter değil kondansatörlü
gaz miktarını etikette yazana göre doldurduk ancak bu boruların kısalması gaz miktarını etkilermi bilmiyorum
kılcal boruya temizlik yapmadık neyle yapmamızı tavsiye edersiniz aseton diyorlar ama ben şöyle bir şey buldum youtubede bunlada yapan birini gördüm linki
https://yedepa.com/thavzone-sogutucu-sistem-temizleme-kimyasal

Gaz kaçağına gelince 3 aydır bu şekilde çalışıyor gazın bitmesi gerekmezmiydi bu yapıştırıcı sürdüğümüz terleri ilk bir hafta hergül kontrol ettim kaçak yok

Eğer dediğiniz gibiyse boru kaynak sırasında eriyip sistemi tıkadıysa asetonla felan açılırmı o sistem

Birde internette son 1 aydır araştırmamda bakır alüminyum birbirine kaynatırken hep alüminyum kaynak teli kullanıyorlar onada bu linkini verdiğim ürünü öneriyorlar kendinden borakslı ve daha düşük ısıda eriyebiliyormuş siz daha önce hiç karşılaştınızmı bu ürünle
https://www.penguensogutma.com/aluminyum-bakir-kaynak-teli-250-gram

veyada sizin bana internette şu kaynak teliyle yapabilirsin diyebileceğiniz ürün varsa linkini atarsanız onla yapayım

şimdiden çok çok teşekkür ederim yardımlarınız için

Resimden gördüğüm kadarı ile boru kısalması soğutmayı etkilemez; o konuda gönlünü ferah tut.
Linkini verdiğin sitedeki kimyasal ile kılcalı temizleyebilirsin, ben de aynı markayı uzun yıllar kullandım. Lakin internet üzerinden alma aşırı pahalı. Ben 400 Liraya yedek parçacımdan alıyorum.
Emiş hattına servis borusu yani ünyon kaynat, kılcalı kestikten sonra boru ucu açık mı diye kontrol et.
Vakum pompasını servis borusuna bağlayıp 2 kapak kimyasal emdir ve 20 dakika vakumla çektir.

Dolabın fişini çekip servis borusu sibobuna bastırınca içinden güçlü bir gaz çıkışı yoksa orada kaçak vardır. Keza emiş hattı kaçaklarında gaz çıkışı köpükle kontrol edilmez, çünkü dış ortamdan boru içine hava çekildiği için dışarı doğru baloncuk gözlenmez. Hatta o köpük sisteme emilirse drayer içindeki silika toplar şişer ve gaz akışı durur motor aşırı ısınır.

Kimyasal boru içine giren kaynağı açmaz, sadece yağı temizler ve açar.
Kılcal boru hariç basma ve emiş hattı borularına ek yapabilirsin hiçbir mahsuru olmaz.
2002 yılından beri Beyaz eşya teknik servisim var ve evap kaçağı hariç alimünyum kaynak teli kullanmadım / ihtiyaç duymadım.
Oksijen setini kullanırken ilgili arkadaş ısıyı fazla açmasın ve boruyu alev topuna döndürmeden kullansın.Önce bakır boruyu ısıtıp kaynak telini bakırdan alimünyuma doğru yaysın.Ve kesinlikle kaynaktan önce teli azıcık ısıtıp boraksa batırsın.
Kural; fazla ısıtmadan ve oksijen setindeki alevi fazla açmadan boruya işlem yapmak olmalı. arkadaşın yedek parçacıları bildiği için kaynak telini kalın değil ince seçsin, kendinden borakslı alimünyum tel de işe yarar.
Tekrar ediyorum alev önce bakır boruya uygulanmalı ve hafif kızarınca kaynak teli değdirilip hemen yayılmalı ve oksijen kaynak elceği borudan çekilmeli ki ısı aşırı artıp boruyu eritmesin.
Vakum cihazı yok ise vakumlu drayer satın al, bir nebze de olsa sistemdeki havayı atmış olursun.
Vakumlu drayer takıldıktan sonra fişi takıp dolabı 1 dakika çalıştır .İçindeki havayı attıktan sonra açık olan ucu kıstırıp iyice ez. Fişi çekip o uca kaynak yap. Selametle.

hocam elinize emeğinize sağlıj dediklerinizi bir bir uygulayacam sonucuda inşallah buraya yazıcam

Bu alüminyum ile bakır boru kaynağı sorunu benimde başımda var ve bir türlü çözüm bulamadık.

İşin bir inceliği bakır yüksek sıcaklıkta erir. Alüminyum ise düşük sıcaklıkta. Bu iki materyali birbirine kaynatacaksanız kullanacağınız kaynak teli düşük sıcaklıkta eriyen malzemeden daha önce erimesi gerekli ve iki maddeye de tutunmalı.

Bu iki malzemeyi bakır kaynak teli ile kaynatmak büyük bir beceri gerektirir. Burada @mezya eln üstadımı tebrik ediyorum. Herkesin yapacağı bir ustalık değil bu çünkü.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…