aynı akım trafosuna hem sayaç hem de ampermetre seri olarak bağlanır mı?

yaman0202

Üye
Katılım
28 Tem 2011
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaslar,

soru 1 : elimizde 1 adet akim trafosu var, buna hem pano uzerindeki ampermetre, hem sayac, hem de kompanzasyon rolesi seri olarak baglanabilir mi? veya soruyu su sekilde sorayim, her akim trafosuna sadece 1 ekipman mi baglanmalidir??? panoda hem ampermetre var hem sayac var hem de kompanzasyon var, eger her biri icin ayri ayri akim trafosu kullanilirsa toplam 9 adet olmasi mi gerekiyor???

ikinci sorum : kompanzasyon her fazdan akim bilgisi alinip yapilmaz mi? bir pano dusunun, sadece A ve B fazlarindan bilgi alinarak, sadece 2 faza gore kompanze edilmis, bana biraz mantiksiz geldi, peki 3. faz reaktife girerse pano bunu nasil anlayacak???

soru 3 : sayac ile akim trafosu devreye seri baglaniyor degil mi? ayni sekilde kompanzasyon rolesi de akim trafosuna mi baglaniyor? baglaniyorsa baglanti sekli muhtemelen seri ;)

hepsi icin ayri ayri konu acmadim, kirlilik yaratmamak icin ;)

tesekkurler...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Her teçhizat için bir takım akım trafosu almak yerine piyasadan 3 sekonderli bir takım akım trafosu temin edip, sayacı ayrı ölçü aletlerini ayrı , röleleri ayrı sekondere bağlayabilirsin.
Eğer tek sekonderli akım trafon varsa ve hepsini aynı sekondere bağlayacaksan güç hesabını iyi yapman gerekir, ayrıca sayaçlar daha hassas sınıflı sekondere bağlanmalıdır.
 
Ölçümü yüksek gerilim tarafında olan bir sayaç için hepsi bir bu akım trafosunu kullanamazsın zaten. Diyelim ki alçak gerilim tarafından ölçüm yapılıyor. Bu akım trafolarının class ları vardır. Ölçüm için kullanılan akım trafolarında Cl:0,5(sınıf) n<5(doyma katsayısı), koruma için kullanılan akım trafolarında Cl:3(genellikle) n>10 olan trafolar kullanılır. Bir de bunun ölçme trafoları var yani hepsi farklı parametrelere sahip olduğundan hepsi bir kullanılmaz. Kompanzasyonda 3 faza da bakılır tek faz üzerinden de reaktif güç kontrol rölesi beslenip kondansatörler kontaktörler aracılığı ile devreye alınıp çıkarılır. 2 faz üzerinden bu işlemi yapanlar var olabilir yükler dengeli ise bir sıkıntı çıkartmaz ama dediğiniz gibi yüklü değilse ölçüm yapılmayan fazdaki sıkıntı belirlenemez. Akım trafosu seri gerilim trafosu parelel bağlanır bunların çıkış uçları sayaca girer aynı şekilde kompanzasyonda kullanacağın akım trafosu da seri bağlanır.
 
tesekkur bilgiler icin
burada sormak istedigim su soru kaliyor : reaktif guc rolesi akim trafosuna mi baglaniyor? yani reaktif guc rolesi nasil bilgiyi aliyor. bu arada olcum alcak gerilim tarafinda...
 
Reaktif güç kontrol röleleri farklılık gösterebiliyor. Kimisi 2 faz üzerinde kontrol sağlıyor kimisi 3, ancak akım trafosu 1 faz üzerinden bağlanıyor. Örnek bir resim koyuyorum. Evet rgkr akım trafosuna bağlanıyor, bilgiyi de fazlarda röleye bağlı olduğundan geçen akım değerine göre kontaktörleri devreye alıp çıkarıyor.
adszeif.jpgreaktif güç rölesi şeması.JPG
 
Olayın iki boyutu var . Biri teknik diğeri idari. Teknik olarak sayaç için uygun olup gücüde yeterli olan bir akım trafosu her 3 cihaz için de kullanılabilir. Ama idari olarak işletmeler sayaç devresinde başka bir cihazın olmasına izin vermezler. Bu yüzden sayaç için ayrı , Ampermetre ve reaktif röle için ayrı iki takım akım trafosu yeterli olur.

Kolay gelsin...
 
50-5, 75-5 yada 100-5 şeklindeki akım trafoları en basit ve tek sekonderli akım trafoları. Üreticiler bu anlattığınız sorunları bildiğinden genelde çok sekonderli akım trafoları imal ediyorlar. 50-5-5 yada 100-5-5-5 gibi 2-3 sekonderli akım trafolarını piyasada rahatlıkla bulabilirsiniz.
 
Eğer böyle bağlarsan sekonder akımını üçe bölünmüş olur ve bu da reaktif güç rölesi ,multimetre ve sayacın eksik ölçüm yapmasına neden olur piyasada üç sekonderli trafo bul veya trafodan gelen sinyali örnekle üç adet

("kırık kalpler onarılmaz ")
 
kalibrasyondan gelen akım trafosunu tedaş sana bu şekilde bağlattırmaz.
 
sen her birine ayrı ayrı akım trafosu takman gerekir 3 skonderli akım trafosunu yerine göre takarsın saat cıkışından sonra takabilirsin ama sayaç girişine takamassın tedaş kabul etmez akım trafo okumasını sormuşsun S1 S2 elektrik giriş çıkış K-L uçları okur yani çektiği ampere göre okur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,256
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst