Asma Tavanda Elektrik Kaçağı

dsc21

Üye
Merhaba, bir konu ile ilgili tecrübenize başvurmak istiyorum. Evdeki tüm odalar asma tavana bağlı spot lambalar ile aydınlanıyor. Diğer odalarda böyle bir durum olmazken bir odada ışıkları söndürdüğümde spotlar hafif şekilde ışık yaymaya devam ediyor. Buna neden olabilecek durumları kontrol etmek için spotları yuvalarından çıkardım. Bu işlemi yaptığımda farkettim ki anahtar kapalı iken spotları tavandaki yuvasına yerleştirince hafif şekilde yanıyor ancak yuvasından çıkardığım da herhangi bir ışık yanması olmuyordu. Böyle olunca yuvasına oturduğunda bunu tetikleyen birşey olduğunu düşünerek asma tavanın içinde bulunan metal iskelete kontrol kalemi ile baktığımda elektrik olduğunu gördüm. Spotları yerine oturtunca iskelet ile temas ettiği için bu durum yaşanıyor sanırım. Asma tavanı destekleyen iskelette elektrik olmasının nedeni nedir? Bilgi verir misiniz? Teşekkür ederim.

Merhaba, bir konu ile ilgili tecrübenize başvurmak istiyorum. Evdeki tüm odalar asma tavana bağlı spot lambalar ile aydınlanıyor. Diğer odalarda böyle bir durum olmazken bir odada ışıkları söndürdüğümde spotlar hafif şekilde ışık yaymaya devam ediyor. Buna neden olabilecek durumları kontrol etmek için spotları yuvalarından çıkardım. Bu işlemi yaptığımda farkettim ki anahtar kapalı iken spotları tavandaki yuvasına yerleştirince hafif şekilde yanıyor ancak yuvasından çıkardığım da herhangi bir ışık yanması olmuyordu. Böyle olunca yuvasına oturduğunda bunu tetikleyen birşey olduğunu düşünerek asma tavanın içinde bulunan metal iskelete kontrol kalemi ile baktığımda elektrik olduğunu gördüm. Spotları yerine oturtunca iskelet ile temas ettiği için bu durum yaşanıyor sanırım. Asma tavanı destekleyen iskelette elektrik olmasının nedeni nedir? Bilgi verir misiniz? Teşekkür ederim.
Kontrol kalemi hiç bir arızanın tespiti için referans teşkil etmez . Elektrik olmasa dahi çeşitli kapasitif etkiler sonucu yanabilmektedir . Spotlarınız 220 volt led mi yoksa led trafosu var mı ?

Kontrol kalemi hiç bir arızanın tespiti için referans teşkil etmez . Elektrik olmasa dahi çeşitli kapasitif etkiler sonucu yanabilmektedir . Spotlarınız 220 volt led mi yoksa led trafosu var mı ?
LED trafosu var. Tabi ki dediğiniz gibi farklı sebeplerle bu sorun oluşabilir ancak mevcut durumda iskeletteki elektrikten kaynaklandığını düşündürüyor. Elektrik konusunda uzman derecesinde bir bilgiye sahip değilim ancak net olan bir şey var ki asma tavanı destekleyen iskelette elektrik olması normal bir durum değildir.

LED trafosu var. Tabi ki dediğiniz gibi farklı sebeplerle bu sorun oluşabilir ancak mevcut durumda iskeletteki elektrikten kaynaklandığını düşündürüyor. Elektrik konusunda uzman derecesinde bir bilgiye sahip değilim ancak net olan bir şey var ki asma tavanı destekleyen iskelette elektrik olması normal bir durum değildir.
Bende çok uzman sayılmam . Sadece 35 senedir bu işle uğraşıyorum . Kontrol kalemi ile arıza tespiti yapılmaz . Ölçü aleti ile kontrol gerekir . Ya da lamba ile kontrol gerekir en kötü ihtimal .
Çok meraklı olduğunuz için size bir numara öğreteyim . Şu bahsettiğiniz meşhur metallere -adı tava - bir tel bağlayın . Onun bir ucunu da bir prizin toprağına değdirin . Bu işten sonra tekrar bakın bakalım . Uzay kontrol kalemi sönüyor mu ? Herhalde prizde toprağın neresi olduğunu biliyorsunuzdur .
IMG_20250123_225846.jpg

Smiley lerin olduğu yerler . Başkasının işini ben yapar oldum . Delikler cısssss. Aman.

Son düzenleme:
Merhaba, evet kontrol kalemi yanıltır. Burada net olan metal donatinin topraksız olduğu dur. Elektrik tesisatı elemanlarından kaçak da söz konusu olabilir. Topraksız olduğu için endüksiyon da olabilir. En iyisi " iyi bir elektrikciye baktirmaniz"

benzer vakalarla karşılaşıyoruz bazen . e 27 asma duyda denk geldim bende . tek damar bakır kablo enerji olmasa bile enerjili bakır kablo ile yan yana 10 15 metre paralel olarak çekilmiş ise kontrol kalemi ile bakıldığında faz olmayan kablo da bile kontrol kalemi yandığını gözlemlersiniz. bir tür indüksiyon oluşturuyor çok zayıf bir akımdır bu voltaj olarak ölçtüğünüzde 220 den daha düşük değer okursunuz. ancak tasarruflu bu lambalar bu gerilim ile çok az ışık verebildikleri için bu gibi durumlar ile karşılaşıyoruz. zaten çok düşük ışık veriyordur sadece belli belirsiz genelde o şekilde karşımıza çıkıyor. kaçak olayına gelince asma tavanda bende denk geldim kontrol kalemi yanıyor. benzer durumu topraklaması olmayan elektronik cihazların metal yüzeylerinde de görürsünüz. özellikle elektronik güç düşürücü sistemler de . led lambalar da aynı sistem var . asma tavana bir yerden toprak kablosu bağlayın kaçak sorunu çözülür. ancak arkadaşlarında dediği gibi anahtarın nötr hattına bağlanmış olma ihtimali de var. siz elektrikçi çağırarak profesyonel yardım almanız en doğrusu olacaktır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,563
Kullanıcılar
454,051
Son üye
yaparim

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri