Arçelik NF5094 dondurucu fanı yazılım tarafından devreye girmiyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tyilgin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yazılım bu zayıflığı tespit ederek fanı devreye almıyor ise mutlaka bir sensör ile yorumluyor olmalı
Hangi sensör olduğunu öğrenebilir miyim,

Ek :
Kompressör durma süresini hiç ölçmedim ama yaklaşık 45dk ya yakın çalışmadığını düşünüyorum. Bu sürenin termik açması ile durmadığı yönünde bir fikir verir mi. Bu ürünler hakkında hiç bilgi sahibi değilim ama termik daha kısa sürede kapatır diye tahmin ediyorum.
Ayrıca şu an durmuşken gözlemlediğimde kartın kompressör çıkışında enerji görmüyorum. Yani Termik açtığından değil de kart tarafından durdurulmuş gibi görünüyor.

Bu arada kartın işaretlemiş olduğum konnektördeki Siyah, Kahve, Gri ve Kırmızı kablo gruplarının neler olduğu hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen
Evap üzerindeki sensör fanın altında sonkez es geçtiğimiz bir konu mesajlardada göre medim butonları kontrol ettinizmi test modunda fanlar direk çalışır yakın olsanız çoktan çökmüştük arızayı müsait bir zamanda evap resmi ve strafor içindeki sensörün resmi ve uzunluğunu belirtirseniz kart sensörler için yardımcı olurum galiba tam emin değilim ekran da olacaktı elimde

Evap üzerindeki sensör fanın altında sonkez es geçtiğimiz bir konu mesajlardada göre medim butonları kontrol ettinizmi test modunda fanlar direk çalışır yakın olsanız çoktan çökmüştük arızayı müsait bir zamanda evap resmi ve strafor içindeki sensörün resmi ve uzunluğunu belirtirseniz kart sensörler için yardımcı olurum galiba tam emin değilim ekran da olacaktı elimde
Bayramdan sonra bakmayı düşünüyorum. Açtığımda fotoğrafları paylaşacağım.
Zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim

Soğutucu bölümün sıcaklığı makul seviyede olup fanı çalışmıyorken dondurucu bölüm -8 lerde olduğunda kompressörü çalıştırmasına rağmen fanı devreye almamasına bir anlam veremiyorum.
Yazılımın, Şartları değerlendirdiğinde dondurucu kısmın soğutulmasına karar veriyor ve kompressörü devreye alıp fanı devreye almaması gerçekten garip.
Fanın devreye alınması için uygun şartlar sağlanamıyorsa kompressörü neden devreye alıyor ?
Sanki mcu üzerindeki yazılım bloğunda fanın devreye alınma biti bir şekilde değer değiştirmiş gibi düşünmeye başladım.
Bilirsiniz, Uzun zamandır çalışan kartlarda bile bazen bir sorun olur, aynı karta aynı yazılımı tekrar yüklediğinizde sorun ortadan kalkar.
@ali0134 İlerleyen süreçte bu sebeple sizden test için kart rica edebilirim

Şimdilik soğutucu fana paralel bir röle bağladım, fanla beraber çekiyor.
Kapalı kontağından da kompressör kablosundan aldığım bir ucu geçirerek dondurucu fanı besledim.
Kompressör çalıştığı sürece soğutucu fan devrede değilse dondurucu fan çalışmış oluyor.
Tek eksiği kapak açıkken de çalışıyor olması ama zaten günde en fazla 2 kez ve çok kısa bir süreyle kapağını açıyorum.

Daha önce dondurucu bölüm sıcaklığı -8 lere geldiğinde soğutucu fan çalışmıyor olsa bile dondurucu fanı manuel devreye alana kadar kompressör uzun uzun çalışıyordu.
Şimdi ise 10, 15 dk çalışıp durmaya başladı.

Kulağı biraz tersten gösterdim ama otomatiğe bağlamış oldum :)

İlginiz için tekrar teşekkürler

Son düzenleme:
Elle kontrol ederken Dondurucu fanı devreye almakta geciktiğim zamanlarda her iki fanın da çalışmamasına rağmen kompressörün çalıştığı oluyordu.

Röle ile otomatik geçişleri sağladığım anda incelerken Soğutucu bölümün en üst dip kısmında dondurucu kısmın altına gelen yerlerde küçük buz sarkıtları görmüştüm.
Muhtemelen fanların çalışmadığı anlarda kompressörün uzun uzun çalışması zamanlarında oluşmuştu.
Gece yatarken dondurucu fanı açmadığımdan kompressörün fanlar olmadan devreye girmesinden ve soğuyamadığından da sürekli çalışmasından olmuştur diye düşünüyorum

Ardından dondurucu kısmın içini açıp hem foto alayım hem de içini bir kez daha temizleyeyim, varsa buzları eriteyim dedim.

Resimler dolabın fişini çektikten 3 saat sonra açtığımda çekildi. Kapaklar kapalı idi ama 3 saat sonra bile kar ve buzlar fotoda görünüyor

Bahsettiğiniz evap üzerinde bahsettiğiniz sensör de görülüyor

Tüm buzlar eridi şimdi tekrar toplayacağım.

Not: 18 Numaralı fotodaki fişi sensör pinlerini kart üzerinden tespit etmeye çalışırken ben çekmiştim, toplarken tekrar taktım

Ekli dosyalar

• 1.webp
    1.webp
    29.1 KB · Görüntüleme: 6
  • 3.webp
    3.webp
    58.4 KB · Görüntüleme: 6
  • 7.webp
    7.webp
    102.4 KB · Görüntüleme: 6
  • 9.webp
    9.webp
    108.9 KB · Görüntüleme: 5
  • 10.webp
    10.webp
    98.7 KB · Görüntüleme: 4
  • 11.webp
    11.webp
    112.8 KB · Görüntüleme: 4
  • 18.webp
    18.webp
    127.9 KB · Görüntüleme: 6
Dün buzların erimesi için dondurucu kısmın kapağını açık bırakarak 3-4 saat boyunca fişten çekmiştim. Tekrar fişe taktığımda dondurucu fan çıkışının aktif olduğunu gördüm.

15 gündür uğraştığım problem buzlarla beraber eriyip gitti :D

Çözüm yolunda zaman ayıran herkese, özellikle @ali0134 e çok teşekkür ederim.

Sökmüşken (1 tanesi hariç) sensör konnektör pinlerini de tespit ettim. Vakit bulduğumda onları da bir önceki açtığım Bu konuda paylaşacağım.

Not: Benzer bir sorunda dondurucu kısımdakileri koyacak yer bulamayacağını düşünenler için bir açıklama yapmak istiyorum;
Başlamadan önce soğutucu kısmı 2 dereceye alıp iyice soğuttum. Ardından dondurucudakileri hızlı bir şekilde soğutucu kısma taşıdıktan sonra dondurucu kısmı resimlerdeki halde bırakarak kapağı açık bir halde yaklaşık 3-4 saat kadar fişten çekilmiş olarak beklettim. Sıcaklığı 18 derece civarındaki mutfağımda bu süre tüm buzların erimesi için yeterli oldu. Ardından soğutucudaki gıdaları direk dondurucuya taşımadım. Yaklaşık 1.5 saat sonra ekrandaki yeşil ledlerden 1 tanesi yanana kadar bekledikten sonra gıdaları dondurucuya aldım.
Tüm süreç boyunca dondurucudan taşıdığım gıdaların yanında bulundurduğum bozuk para testi ile de gıdaların ısılarının yükselmemiş olduğunu gözlemlemiş oldum.

Son düzenleme:
Fan tekrar devreye girmemeye başladı

En son çalışmamda sensörlerin kart üstündeki uçlarını tespit edince izlemeye başlamıştım
Evap üstünde bulunan sensör durağan zamanda 3.2v civarı görünüyordu
Kompressör 30-40dk. çalıştığında ise ancak 2.8v civarına kadar düşüyordu. Fanı devreye alırsam 20-30 saniye sonra 3v üzerine tekrar yükseliyordu
Bu değer dondurucu bölüm sensöründekinden daha yukarı seviyelerde, Dondurucu bölüm 2.4v seviyelerine kadar düşüyordu
Belki pulldown rez.ları farklıdır diye düşündüm ama her ikisi de 100k
Test için sensör girişindeki 100k olan pulldown dirence 300k ile paralel girdiğimde voltaj 2.5v un altına indi ve fan 1-2sn sonra devreye girdi
Dolayısı ile evap üstündeki sensörün (defrost sensör) arızalı olduğu ortaya çıkmış oldu
Değiştirdim. Şu anda kompressörün çalışmasından 1dk. sonra voltaj 2.5v lara, devamında ise 2.1v lara kadar iniyor. Fan da kompressörden 1 dk. kadar sonra devreye giriyor

Muhtemelen dolap ısısı yeni yeni düşmüşken mcu evap üstünde iyi bir soğutma bekliyor.
Buzları eritmek için kapakları açtığımda dondurucu ısısı oda sıcaklığına ulaştığından olsa gerek, 2.8 lerde bile fanı açtı diye düşünüyorum.
Yani buzları çözmek için kapakları açtıktan sonra fanın devreye girmiş olmasını buna bağlıyorum.

Benzer sorunla karşılatığımızda en ufak bir ipucunun hem zaman kazadırma hem de fikir verme adına ne kadar kıymetli olduğunu bildiğimden yaşadığım tüm süreci paylaşmak istedim.

Herkese keyifli forumlar dilerim

Fan tekrar devreye girmemeye başladı

En son çalışmamda sensörlerin kart üstündeki uçlarını tespit edince izlemeye başlamıştım
Evap üstünde bulunan sensör durağan zamanda 3.2v civarı görünüyordu
Kompressör 30-40dk. çalıştığında ise ancak 2.8v civarına kadar düşüyordu. Fanı devreye alırsam 20-30 saniye sonra 3v üzerine tekrar yükseliyordu
Bu değer dondurucu bölüm sensöründekinden daha yukarı seviyelerde, Dondurucu bölüm 2.4v seviyelerine kadar düşüyordu
Belki pulldown rez.ları farklıdır diye düşündüm ama her ikisi de 100k
Test için sensör girişindeki 100k olan pulldown dirence 300k ile paralel girdiğimde voltaj 2.5v un altına indi ve fan 1-2sn sonra devreye girdi
Dolayısı ile evap üstündeki sensörün (defrost sensör) arızalı olduğu ortaya çıkmış oldu
Değiştirdim. Şu anda kompressörün çalışmasından 1dk. sonra voltaj 2.5v lara, devamında ise 2.1v lara kadar iniyor. Fan da kompressörden 1 dk. kadar sonra devreye giriyor

Muhtemelen dolap ısısı yeni yeni düşmüşken mcu evap üstünde iyi bir soğutma bekliyor.
Buzları eritmek için kapakları açtığımda dondurucu ısısı oda sıcaklığına ulaştığından olsa gerek, 2.8 lerde bile fanı açtı diye düşünüyorum.
Yani buzları çözmek için kapakları açtıktan sonra fanın devreye girmiş olmasını buna bağlıyorum.

Benzer sorunla karşılatığımızda en ufak bir ipucunun hem zaman kazadırma hem de fikir verme adına ne kadar kıymetli olduğunu bildiğimden yaşadığım tüm süreci paylaşmak istedim.

Herkese keyifli forumlar dilerim
Kusura bakmayın yoğundum yazdıklarınızı yeni gördüm son resimdeki biz akumulator deriz soldaki fanın yanında kutu ķola gibi olan yerin altındaki sensör değiştirin sorun ortadan kalkar birde soldaki fan sürekli çalışmaz haberiniz olsun bana mail atın buradaki proseduru bilmiyorrum iletişim numarası vs veriliyormu maillere atin size sensör içiniz rahat olsun diye kart ta yollayayım

Kusura bakmayın yoğundum yazdıklarınızı yeni gördüm son resimdeki biz akumulator deriz soldaki fanın yanında kutu ķola gibi olan yerin altındaki sensör değiştirin sorun ortadan kalkar birde soldaki fan sürekli çalışmaz haberiniz olsun bana mail atın buradaki proseduru bilmiyorrum iletişim numarası vs veriliyormu maillere atin size sensör içiniz rahat olsun diye kart ta yollayayım
Estağfurullah, Bahsettiğiniz sensörün arızalı olduğunu yukarıda yazdığım detaylarla net olarak tespit ettim ve değiştirdim. Şu an saat gibi çalışıyor :)

Yardımlarınız ve ilginiz için tekrar teşekkür ederim

Bu arada merak ettiğim iki şey oldu.

Ekteki resimlerde 1 nolu konnektör gördüğüm kadarı ile defrost rezistansına ait
Ancak her iki resimdeki 2 numaralı konnektör de defrost rez.ile alakalı görünüyor ve rezistans uçlarına seri bağlı gibi duruyor. Muhtemelen ya sigorta ya da seri bağlı iki ayrı rezistans olabilir diye düşündüm, Kapattıktan sonra merak ettiğim için açmışken omajlarına bakmamıştım.
Müsait bir zamanınızda ne olduğu hakkında fikriniz olabilir mi ?

Bir de Arçelik dolaplarda soğutucu bölüm (Alt bölüm) sıcaklık sensörü arka yüzeyde hoş olmayan bir bölgede konumlandırılmış sanırım. Şimdilik ihtiyaç yok ama ilerleyen süreçte sorun olursa yerini nasıl belirleyeceğim konusunda endişeye kapıldım. Bu konuda faydalanabileceğim bir kaynak yazabilirseniz mutlu olurum

Ekli dosyalar

• Dolap 1.webp
    Dolap 1.webp
    103.8 KB · Görüntüleme: 5
  • Dolap 2.webp
    Dolap 2.webp
    96.7 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Bu arada merak ettiğim iki şey oldu.

Ekteki resimlerde 1 nolu konnektör gördüğüm kadarı ile defrost rezistansına ait
Ancak her iki resimdeki 2 numaralı konnektör de defrost rez.ile alakalı görünüyor ve rezistans uçlarına seri bağlı gibi duruyor. Muhtemelen ya sigorta ya da seri bağlı iki ayrı rezistans olabilir diye düşündüm, Kapattıktan sonra merak ettiğim için açmışken omajlarına bakmamıştım.
Müsait bir zamanınızda ne olduğu hakkında fikriniz olabilir mi ?

Bir de Arçelik dolaplarda soğutucu bölüm (Alt bölüm) sıcaklık sensörü arka yüzeyde hoş olmayan bir bölgede konumlandırılmış sanırım. Şimdilik ihtiyaç yok ama ilerleyen süreçte sorun olursa yerini nasıl belirleyeceğim konusunda endişeye kapıldım. Bu konuda faydalanabileceğim bir kaynak yazabilirseniz mutlu olurum
Onlar damlalik rezistans gerçi o seride cam rezistans olan modellerde var onlar alt kısma soğutucu kısma şu akitirsa ozaman değişir yalnız Ürün eski olduğu için gövdede şişme de varsa değişse bile sorun düzelmez gövde sensorune gelince o modellerde yok diye biliyorum olsa bile onarımı yok yanlış hatırlamıyorsam yerini yine defter kitap bakıp tespit için bakmsmlazaim yalnız o modelde gövde sensörü bozulmaz bozulması için dolabın çok sıcak ortamda olması lazım

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,245
Son üye
Mefizyo

Yeni konular

Geri