Arçelik NF5094 dondurucu fanı yazılım tarafından devreye girmiyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tyilgin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tyilgin

Üye
Merhaba arkadaşlar

Arçelik NF5094 buzdolabımda dondurucu kısım fanı yazılım tarafından devreye girmiyor

Test modunda iken Compressör ve Dondurucu fanı açarak dondurucu kısmı soğutabiliyorum ancak normal çalışmada dondurucu kısım soğumuyor.

Sürekli gözlemliyor değilim ancak kartın dondurucu kısım fan çıkışına bağladığım ölçü aletimde normal çalışma sırasında yazılım kontrollü enerji verildiğine hiç denk gelmedim.

Yazılım tarafından devreye alınmaması konusunda bir fikri olan var mı ?

Not: Daha önce açtığım kablo şeması konulu başlığın ismini sonradan ihtiyacı olacak arkadaşlar çıkabilir düşüncesi ile değiştirmek istemedim ve ayrı bir konu açtım

Ekli dosyalar

• Ekran.webp
    Ekran.webp
    45.7 KB · Görüntüleme: 11
Dondurucu bölüm fanı eksi 10 dereceye kadar soğukluk düşmezse devreye girmez kart yazılımsal arızayı çok zor verir Dondurucu eksi 10dan sonra devereye girip girmediğini kontrol et sonra sivicleri kontrol et elimde yeni nesil kartı var

Kapı swicini kontrol ettin mi?
Yazılımsal olduğunu kim söyledi?
Kapı switchleri çalışıyor, bir problem yok
Yazılımsal derken, Sorunun yazılımsal olduğunu söylemiyorum.
Fanın işlemci kontrolü ile devreye alınmamasının arkasında ne tür kontrol var yazılım neye bakar onu öğrenmeye çalışıyorum.
Test moduna aldığımda hızlı dondurma butonu ile fanı açıp kapatabiliyorum.
Dolayısı ile ne kartın fan çıkışında ne de konnektörden sonraki tesisat kısmında bir problem yok
İşlemci tarafından fanın devreye girmesi için gereken şartların oluşmadığını görüyorum.

Dondurucu bölüm fanı eksi 10 dereceye kadar soğukluk düşmezse devreye girmez kart yazılımsal arızayı çok zor verir Dondurucu eksi 10dan sonra devereye girip girmediğini kontrol et sonra sivicleri kontrol et elimde yeni nesil kartı var
Gösterge panelindeki sol ledlerin, fanın çalışmasına bağlı olarak zamanla düşüp yükseldiğini gördüğüm için dondurucu bölüm termostatının çalıştığını düşünüyorum.
Fanı devreye almadığımda sol seviye ledlerinin adım adım düşüp tamamının sönmesine rağmen fan devreye girmemişti.

Birkaç gündür bu sorun ile uğraşıyorum.
Kartın arızalı olduğunu düşünmüyorum, fanın devreye girmesi için hangi şartların oluşması gerektiğini bulup o şartları sağlamaya çalışıyorum.

Şu anda kartın kompressör çıkışını bir puar anahtar ile fana bağladım, Ledlerden gözlemliyorum. Sol led grubundaki seviyeye göre açıp kapatıyorum.

Aklınıza gelen her türlü yorum ve fikre ihtiyacım var
İlginize teşekkür ederim

Son düzenleme:
Şu anda dondurucu kısım sıcaklığı -6, soğutucu bölüm ise 4.6 derece
Her iki fan da kapalı ancak kompressör çalışıyor

Dondurucu bölüm sıcaklığı -10 un üzerinde olduğundan fanı neden enerjilendirilmiyor anlamış değilim.
(Test modundayken hızlı dondurma butonu ile fanı açıp kapatabiliyorum ve kapak switchi çalışıyor)

Anlayamadığım diğer bir konu her iki bölümün de fanlarının çalışması için gereken şartlar oluşmadıysa kompressörü çalıştırmaya neden ihtiyaç duyuyor.

Ekli dosyalar

• Ekran 2.webp
    Ekran 2.webp
    53.9 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
Şu anda dondurucu kısım sıcaklığı -6, soğutucu bölüm ise 4.6 derece
Her iki fan da kapalı ancak kompressör çalışıyor

Dondurucu bölüm sıcaklığı -10 un üzerinde olduğundan fanı neden enerjilendirilmiyor anlamış değilim.
(Test modundayken hızlı dondurma butonu ile fanı açıp kapatabiliyorum ve kapak switchi çalışıyor)

Anlayamadığım diğer bir konu her iki bölümün de fanlarının çalışması için gereken şartlar oluşmadıysa kompressörü çalıştırmaya neden ihtiyaç duyuyor.
Test modunda kompenentler sağlam mı kontrol edilir dondurucu bölüm eksi 10 dan sonra sensörler vasıtasıyla fan çalışmaya başlar eğer Ürünün kompresör tam gazı sistemde dolastirmiyorsa presyon zayifsa veya kondenserde özellikle kondenserin en alt kısmındaki boru çürüyüp gaz kaçırmaya başladıysa üründe fan sadece testte ve ilk fişi taktığında çalışır sonra hiçbir şekilde eksi 10 ve üzerine çıkmadığı müddetçe çalışmaz çok zor bi ihtimal sensör ama çok zor bi ihtimal

Test modunda kompenentler sağlam mı kontrol edilir dondurucu bölüm eksi 10 dan sonra sensörler vasıtasıyla fan çalışmaya başlar eğer Ürünün kompresör tam gazı sistemde dolastirmiyorsa presyon zayifsa veya kondenserde özellikle kondenserin en alt kısmındaki boru çürüyüp gaz kaçırmaya başladıysa üründe fan sadece testte ve ilk fişi taktığında çalışır sonra hiçbir şekilde eksi 10 ve üzerine çıkmadığı müddetçe çalışmaz çok zor bi ihtimal sensör ama çok zor bi ihtimal
Birde ekranda 18 yazmasına aldanmayın varsa testo tarzı ölçer dondurucu bölümüne koyup derece kaça kadar düşüyor takip edin İstanbul Anadolu yakasindaysaniz yardımcı olmaya çalışırım

Birde ekranda 18 yazmasına aldanmayın varsa testo tarzı ölçer dondurucu bölümüne koyup derece kaça kadar düşüyor takip edin İstanbul Anadolu yakasindaysaniz yardımcı olmaya calisirim

Birde ekranda 18 yazmasına aldanmayın varsa testo tarzı ölçer dondurucu bölümüne koyup derece kaça kadar düşüyor takip edin İstanbul Anadolu yakasindaysaniz yardımcı olmaya calisirim
Eksi 10 ve üzerini görmeniz lazım eksi 6 larda ise büyük ihtimalle kompresör de presyon zayıf veya kondenser de kaçak mevcut

Şu anda Kompressör çıkışından aldığım kablodan fanı bir anahtar ile çalıştırıyorum. Yaklaşık 10 gündür bu şekilde idare ediyorum.
Basınç düşük olsa bu şekilde de soğutmazdı, veya kondenserde kaçak olsa şu ana kadar gaz tükenirdi diye tahmin ediyorum.
Bu arada ilk fişi taktığımda da dondurucu fanın çalıştığına hiç şahit olmadım, soğutucu fanı şimdi kontrol ettim, Dolabı prize ilk taktığımda çalışıyor

Hatta şimdiye kadar fişe taktığımda dondurucu fanın hiç çalışmadığına dair şöyle bir detay paylaşayım, İlk başlarda fanın kablosu kompressörden beslenirken aynı anda kartın fan çıkışına da bağlıydı. Yani fan çıkışı ile kompressör çıkışı kısa devreydi. Bu 2-3 gün bu şekilde kaldı.
Kartın üstünde fanı anahtarlayan triyak 1amperlik, yani kompressör çıkışı kapalı iken fan çalışmış olsa fan ile beraber kompressör de 1amperlik fan triyakı ile devreye girmeye çalışacaktı. To220 kılıftaki bu triyakın kompressörü besleyebilmesi mümkün değildi ve yanardı. Buradan da anlıyorum ki fan kompressör kapalı iken hiç devreye alınmamış, Buna ilk fişe takmak da dahil

Not:
Fanı kompressör çıkışından beslememin sebebi defrost sırasında ısınan havayı da dondurucu bölüme basmamış olmak, Anahtar koymamın sebebi ise ekranda seviye ledlerine bakarak dondurucu fanı ara sıra durdurup soğutucu kısmın daha fazla beslenmesini sağlamak

Evet ekrandaki -18 in hedef değer olduğunu biliyorum. -6 dereceyi dondurucu kısma bıraktığım termometreden gözlemledim
Avrupa yakasındayım maalesef :( :(

İlginiz ve fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Evden uzun süreli ayrılmadığım için idare edebiliyorum ama bir süre daha çözüm bulamazsam fan çıkışını ekstra koyacağım bir kart ile otomatik hale getirmeyi düşünüyorum
Bu kartta da Kompressör çalışıyorsa, Dolap kapakları kapalı ise ve soğutucu fanı çalışmıyorsa dondurucu fanı devreye sok gibi bir şey düşünüyorum

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,244
Son üye
İlhn

Yeni konular

Geri