Akvaryumuma ledli bir ışık sistemi yapmak istiyorum yardım.

hidayet43

Üye
Katılım
9 Nis 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
ben elektrik ve elektronikten fazla anlamam. kendim akvaryumuma ledli bir ışık sistemi yapmak istiyorum. fakat internette araştırdım baglantıyı nasıl yapacagımı bilmiyorum. size projemi anlatayım. dilerim yardımcı olabilirsiniz.
şimdi sistem 3 farklı ışıktan oluşacak. mavi pembe ve beyaz. ben bu ledleri ayrı ayrı tüp içine veya şeffaf bir plastik üzeine yerleştireceğim. bir tüpte en az 20 led olacak. bu ledleri ayrı ayrı yerleştirdikten sonra anahtar bağlantısı olacak 3 adt hangi ışığı yakmak istiyorsam anahtara bastığımda o ışık yanacak. yanılmıyorsam led adaptörle çalışıyor. bu sistemi nasıl kurarım baglantıları nasıl olur eger mümkünse resimle anlatabilirmisiniz.
şimdiden yardımlarınız için teşekkürlerimi sunarım.
saygılarımla
[email protected]
 
Ledler yaydığı ışıgın rengine göre farklı voltaj ve akıma sahiptir.

Kırmızı LED yaklaşık 1,8V-15mA
Sarı LED yaklaşık 2V-15mA
Yeşil LED yaklaşık 2,2V-15mA
Mavi ve Beyaz LED yaklaşık 3V-30mA 'de çalışır.

buna göre kullanıcağınız 3 renk ledi seçmeniz gerekmektedir. ayrıca her led grubu için bir adet anahtar koymaya gerek yok 3 lü bir pako şalter ile ( 3 konumlu anahtar ) konum değiştirilerek o led grubu yakılabilir besleme için 1 adaptöre ihtiyaç vardır. bu adaptörün özelliği seçtiğiniz led e gruplarına göre değişicektir. yani yeşil grup için daha güçlü bir adaptör kullanmak gerekir yapmanız gereken istediğiniz renkeri seçmek ve kaç adet led yerleştirmek istediğinizi belirlemek biz buna göre hesap yaparak size alıcağınız adaptörün gücünü verebiliriz.
 
mavi-beyaz ve kırmız renkte olacak. sistemin uzunlugu 60cmx3 olacak. bu nekadar led gideceğini bilemiyorum.
 
Her cm için 1 led olduğunu var sayarsak 60 adet led gidicektir 3 grup ta her grupta 20 led olucaktır. Ledleri paralel bağlamak gerekir çünkü seri bağlantıda 20 ledin arasından biri bozulduğunda ledlerin hiçbiri yanmıyacaktır. 12 volt 2 A Bir adaptörün fazlası ile yeticeğini düşünüyorum çünkü mavi ledin çekeceği akım 20 kırmızı led 300 ma 20 mavi led 600 20 beyaz led 600 ma toplam 1.5 A Akım çekebilir. Ledlerin hepsini bile yaksanız güç kaynağınız bunu kaldırıcaktır. tabi her grup için ayrıca direnç kullanmak gerekiyor kırmızı ledler için 680 ohm mavi ve beyaz ledler için ise 300 ohmluk direncin yeticeğini düşünüyorum.
 
yardımlarınız için teşekkür ederim. fakat ben nasıl baglayacığımı nasıl yapacagımı bilmiyorum. bu sistemi uygun fiata yaptıra bileceğim bir yer tavsiyesinde bulunabilirmisiniz.
saygılarımla

------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------

bu arada mekatronıkle ugraşıyorsunuz galiba benim amca oğluda bu işlerle ugraşıyor. marmara üniversitesinde yrd. doç. olarak.

-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------


[size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt]DÜZENLEME: görkem[/size][/size]

Arka arkaya mesaj atmak yasaktır.Lütfen bir önceki mesajda yukarıda değiştir seçeneğini kullanarak düzenleme yapınız.
[/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
 
bu arada mekatronıkle ugraşıyorsunuz galiba benim amca oğluda bu işlerle ugraşıyor. marmara üniversitesinde yrd. doç. olarak.
 
Üzgünüm elek , forum ve portal linklerin verilmesi yasak.


Düzenleme: Mesut PÜRMÜSLÜ
 
bu sitenin kurucularından allah razı olsun
 
Sn hidayet 43 benim size tavsiyem mercekli led kullanın görüntü çok güzel olur.

akat ben nasıl baglayacığımı nasıl yapacagımı bilmiyorum. bu sistemi uygun fiata yaptıra bileceğim bir yer tavsiyesinde bulunabilirmisiniz.

Bu işlemler içi bence tanıdık bir elektroniki bulun hem çok basit hemde kısa bir işlem veya tanıdığım yok diyorsanız başka bir elektronikçiye (tabii siz mekanik kısmı ve malzemeleri ayarlayın) gidin sanırım sizden kimse para almaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,273
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst