Akustik Enstrumanlar ile Ses Kayıt Çalışmaları

sasen1

Usta Üye
Merhaba arkadaşlar ,bu çalışmalarda @Mr_YAMYAM hocamın bilgileri ve yönlendirmeleri ile enstruman ses kaydı yaparken mikrofon konumlandırma tekniklerini, kayıt tekniklerini , ilgili çalışmaları burada paylaşacağız.

Kayıtta kullanacağım ekipman :
RODE NT5 matched pair mikrofon
MOTU M2 ses kartı
Dizüstü bilgisayarda kurulu DAW yazılımı

Bana Yamyam hocamın ısrarla olması gerektiğini söylediği mixerimin olmadığını, mixer olmadan 2 girişli ses kartı ile kayıt çalışması yapacağımı belirtmek isterim.

Yamyam hocam daha önce de forumda bu konulardan bahsetmiştin ama kayıt yaparken ilk başta bilinmesi gereken konuları tekrar belirtebilir misin? Doğru bir kayıt almak için ne yapmalıyız? Ona göre kayıt çalışmalarına başlayalım.

Mikrofonların pozisyonlanması açık ara önemli. Bununla ilgili bir çok diagram ve öneri var internette; eğer vaktiniz olursa göz atmanızı öneririm.

Hangi akustik enstrumanlar bu arada, meraktan soruyorum.

Mikrofonların pozisyonlanması açık ara önemli. Bununla ilgili bir çok diagram ve öneri var internette; eğer vaktiniz olursa göz atmanızı öneririm.

Hangi akustik enstrumanlar bu arada, meraktan soruyorum.
Evet internetteki kaynakları da inceliyorum.Ancak Yamyam hocamın bilgi ve tecrübelerinden de faydalanmak istiyorum.

Enstrumanlar keman ,piyano, bağlama olacak.İlk önce keman ile başlayacağım.

İki mikrofon ve mevcut sistem ile stereo kayıt tekniği yavaş yavş anlatılarak ve bizzat uygulamalı olarak öğretilmeye çalışılacaktır.
Örnek olarak kaydedilmesi istenilen bir enstrumanın önüne 60' açı ile kaydedecek şekilde mikrofonlar yerleştirilir ve DAW a PCM (WAV) olarak kaydedilir. Daha sonra yapılacaklar anlatılacaktır.

Evet internetteki kaynakları da inceliyorum.Ancak Yamyam hocamın bilgi ve tecrübelerinden de faydalanmak istiyorum.

Enstrumanlar keman ,piyano, bağlama olacak.İlk önce keman ile başlayacağım.
Kolay gelsin ve bol sabır, çokca kayda girmiş biri olarak sadece bunu diyebiliyorum. Stüdyo ortamıysa tamam, ama ev ortamındaysa kayıt perileri yardımcın olsun 🤗

Süreci merak ediyorum takipteyim.

Ekipmanların teknik verileri..
https://www.amazon.com.tr/MOTU-M2-USB-ses-arabirimi/dp/B0812B26TN?th=1
https://lafamuzik.com/studio-mikrof...5-oSHor9EjzumtHBf8-Kd8A3s9BxgNBvbrjFuzGaf3oS6
Ses kartı örnekleme 44.1kHz 16 bit olarak ayarlanacaktır. Ses kartı çıkışı PC ye bağlıdır. Bu sebeple seviye ayarları dikkatlice yapılmalıdır.
Bir kanal ses seviyesi düşük, diğer ses seviyesinin yüksek olduğunu varsayalım. Eşitlik ilkesi mikrofonların enstrumanlara uzaklığı ile sağlanmalıdır. Kazanç ayarlarından eşitlik sağlanmaya çalışılması son derece yanlıştır. Bu kuraldan dolayı bazı mikrofonlar EŞLENİK olarak satılmaktadır.
Enstruman boyut ve correlatör ayarlamaları DAW üzerinden yapılacaktır. Ancak genel olarak stereo tekniğine uygun kayıt, kayıt esnasında mikrofonların karakteristiğine göre mesafe ile doğru belirlenebilir.
Yapılan kayıtlar DAW ile gerekirse başka enstrumanlar ile birleştirilebilir, PANNING yapılabilir veya istenirse özel efektler eklenebilir. Ancak ilk kayıt mümkün mertebe olduğu gibi saklanmalıdır.

Oldukça detaylı bir konu.
Akustik kayıtta önce kayıt yapılacak oda veya salonun akustik özellikleri önemli.

Başlangıç için, çok basit örnek. alttaki video ve linke bakabilirsiniz.

Video da kısaca şöyle diyor:

Öncelikle, bulunduğunuz ortamın uygun olduğundan ve enstrümanınızın akortlu olduğundan emin olun.

Mikrofon pozisyonunuzu ayarlarken kulaklık kullanın. Hatta böyle küçük kulak içi kulaklıklar bile iş görür. Bunları dijital kayıt cihazıma takıyorum ve mikrofon konumunu kontrol etmek için kullanıyorum.
Çalmaya başlayın ve mikrofonu hareket ettirin, kendinizi de hareket ettirin, başınızı çevirin vs, böylece en iyi sesi bulursunuz.

Bunu yaptıktan sonra kontrol / dinleme odanıza geçin (ister yatak odanız olsun, fark etmez) test kaydınızı dinleyin. Değiştirmeniz gereken bir şey var mı, bakın. Küçük bir deneme yapın. 15 dakikalık bir kurulum süresi, sesi sonradan EQ’lamaktan çok daha faydalı olacaktır.

Tamam, şimdi de arkamda emici paneller varken bir kez daha deneyelim. Eğer elinizde ses yalıtım paneli yoksa, evdeki bir yorganı kullanabilirsiniz. Perdelerin önünde durmak da işe yarar.

Odanın sesini daha fazla ya da daha az almak için mikrofonu ileri geri hareket ettirmek. Burada gizemli bir ses mühendisimiz var, Los Angeles’tan özel olarak geldi. O, ben çalarken mikrofonu ileri geri hareket ettirecek.

Yani, işte bu: Akustik gitar ve vokal kaydederken, sadece bir mikrofonunuz varsa ve ister stüdyoda ister yatak odasında olun, dikkat etmeniz gereken üç şey.

İpucu 1: Mikrofon pozisyonunu kulaklıkla test etmek.

İpucu 2: Odayı iyileştirmek, ses yalıtım panelleri, yorganlar, kalın perdeler gibi ses emici materyaller kullanmak.

İpucu 3: Mikrofonu ileri geri hareket ettirerek oda akustiğini ayarlamak (daha fazla ya da daha az oda sesi almak).

Linkte, mikrofon pozisyonu ayarlarken, yapılması ve yapılmaması gereken temel işlemlerden bahsediliyor.

https://audiodramaproduction.com/recording-techniques-glossary/microphone-placement/

Ayrıca kayıt yaparken işinize yarayacak 10 ipucu:

https://microphonenerd.com/microphone-placement/

Son düzenleme:
İki mikrofon ve mevcut sistem ile stereo kayıt tekniği yavaş yavş anlatılarak ve bizzat uygulamalı olarak öğretilmeye çalışılacaktır.
Örnek olarak kaydedilmesi istenilen bir enstrumanın önüne 60' açı ile kaydedecek şekilde mikrofonlar yerleştirilir ve DAW a PCM (WAV) olarak kaydedilir. Daha sonra yapılacaklar anlatılacaktır.
Yamyam hocam dediğiniz gibi mikrofonları mesafe olarak kemanın ölçüsünün 2 katı mesafeye yani 120cm aralıklarla 60 derece ve çalınan bölge ile eşkenar üçgen oluşturacak şekilde konulandırdım. Daw üzerinde kayıt yaparken yaşadığım sorunlar korelasyon çok oynuyor.Faz sorunları var parçayı bir üst oktavdan çalarken bazı frekanslarda korelasyon sıfırın altına iniyor.
Oda akustiğinden de olabilir mi?Ekran kaydını yolluyorum.Sorunlar ve çözümleri neler?

Ekli dosyalar

• Mikrofon konumu.webp
    Mikrofon konumu.webp
    76.9 KB · Görüntüleme: 7
@sasen1
Yaptığın kayıt doğru. Faz metrenin zaman zaman anlık ters sapması akustik etkenlerden olabilir. Bunun tespiti gayet kolaydır. Anlık ters sapma anında ses ekolu gibi geliyorsa bu durum %100 akustik etkendendir. Akustik pahalı olduğu için basit yöntemlerle çözüme gidebilirsin ne de olsa ev ortamındasın. Aynı kaydı mikrofonları 1 metreye akabinde de 0.5 metreye yaklaştırarak yaparsan korrelatörün daha stabil olmasını sağlarsın.
Ancak mikrofonların enstrumana yaklaşması HACIM'i artıracağı için çalma anında enstrumanın faz değeri 0 ila 0.5 arasında oynayacaktır. Yani enstrumanın hacmini artırmış olacaksın.

A-B kayıt tekniği ana referans değerleri.
A-B  MIC.webp
Mikrofonların kardioid olduğu için resimdeki gibi kullanmak zorundasın.
Resimdeki kemanı hayali olarak mikrofonlara yaklaştırırsak faz açısı 0.7 ye yaklaşacaktır. Eğer 1 e yakın corr değeri elde etmek istiyorsak kemanın burada çok küçük bir hacimde olması gerekmektedir. Eğer enstrumanımız keman değil de bir flüt olsa idi aynı yerleşimde CORR değerimiz neredeyse 1 gibi olacaktı.
TESTLERE DEVAM.

NOT: İkinci resimden anlaşılacağı üzere zeminin parlak yüzeyli ve aşırı yansıtıcı özelliğe sahip. Kayıt ortamının zemini asla bu tür olmamalıdır.
İyi kalite ISPARTA halısı bu sorun için en ideal çözümdür :D

Yapılan kayıt tekniğe uygun olduğu için bazı testler de yapabilirsin.
Bu testlerin en önemlisi PANNING'dir. Bunu elindeki DAW ile yapabiliyorsan L ve R kanalı çok az olarak ortaya (CENTRE-CH) panlayabilirsin. Bu şekilde CORR 0.7 lere inebilir.
Bir önemli uygulama ise CENTRE-CHANNEL EXTRATOR komutudur.
Bu komut adobe de bulunuyor. Ama senin programda var mı bilmiyorum.
Komutun amacı alçak frekanslı (0-120Hz) bileşenleri +1 corr değerine mono yaparak PSUEDO centre mikrofon efekti yapmaktadır. Yani A-B kaydını 3 mikrofonla yapmış gibi olursun.
PANNING uygulamasında kemanı dilersen sağ kanala veya sol kanala kaydırabilir, hatta SURROUND encoderin varsa etrafında bile dolaştırabilirsin. Ancak şimdilik L-R arasında ayarlamayı yapabilirsen daha iyi olur.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri