Akıllı ev sistem panosu ve yapı denetim sorunsalı ?

gtekdemir

Üye
Katılım
13 Mar 2007
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
39
Konum
Uşak
Merhaba,


İki yıldır üzerinde çalıştığımız "Akıllı ev sistemleri" nin ticarileşme faaliyetlerine henüz başlamış bir arge firmasıyız. Ürünümüz inohom® marka olup kontrol yetenekleri için ilgili web sayfamız; http://www.inohom.com/tr/default.aspx

Şu anda bir müşterimizin villasına akıllı ev otomasyonu uygulayacağız ve yapı denetimin sorun çıkarmasından çekiniyoruz. Tesisatı döşeyen elektrik firması otomasyon ve sigorta panosunun ayrı ayrı olması gerektiğini savunuyor, ben iki ayrı pano yerine tek bir pano olmasının daha uygun olacağını düşünüyorum fakat yapı denetim aklımı kurcalıyor. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar mevcut uygulamaları hakkında bilgi verirse çok memnun olurum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Evin panolarını siz yapacaksanız zaten tek bir pano içinde ayrı bir bölüme konulacak bu
cihazlar..ayrı yapılır veya tek bir pano da yapılır diye bir kural yok..sistemin durumuna göre
beraber karar verilir.her iki durumda kurallara uygun yaparsanız yapı denetimci onaylayacaktır.
 
Cihazlar ayrı bölüme konulacak derken pano içinde iki ayrı bölme olmasımı gerekiyor, yoksa sigorta ve kaçak akım rölesi panonun üst tarafında, diğer cihazlar alt tarafta olabilir mi?
Örneğin kendi ofisimize yaptığımız demo panosu şu;
inohom ofis pano.jpg


inohom ofis pano2.jpg
 
Arkadaşlar soruma hala cevap bulamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar.
 
Böyle bir panoya can kurban, daha ne olsun, elinize saglık...
Yalnız bana göre, böyle bır büyük npano ve akıllı ev sisteminde sorun yaşamıs birisi olarak tavsıyem olabilir.
Kaçak Akım Rölesini, bir tane trifaze yerine, 3 adet tekli monofaze KAR kullanuırsanız daha iyi olur gibi geliyor. Herhangi bir nedenle KAR açma yaptıgında tüm villa elektrıksız kalacakdır. Herhangi bir linye veya sortide sorun olursa sadece o faza ait KAR açmış olacagından, sorun devre dışı kalan sortilerde aranacakdır.
 
aynı pano içinde olmasında bir sakınca yok fakat sigortaların önünde gögüs sacı olması gerekir.
 
Zeybek hocam KAR ile ilgili uyarılarınızı dikkate alacağım, ayrıca pano işçiliği ile ilgili olumlu yorumunuz için teşekkür ederim.

Asıl konuya gelirsek, evin elektrik projesi ile uygulanacak otomasyon sistemi çok alakasız. Bu konuda ne belediye nede yapı denetim firmaları tatmin edici bir cevap veremiyor. Yazılım tabanlı elektronik cihaz tasarımında uzman bir firmayız fakat elektrik, tesisat, pano ve en önemlisi mevzuat işlerinde yeniyiz. Bu konularda başımız ağrısın istemiyoruz.

rıza.selami hocam sigortaların önünde göğüs sacı olsa bile köprülü ray klemensler falan var, faz her yerde dolaşıyor. Bilinçsiz bir kullanıcı panoyu çok kurcalarsa kesin çarpılır. Mevzuata göre amaç, tüm sistemi kapalı bir kutu haline getirip yalnızca sigortaların açılıp kapatılmasına müsade edecek bir yapı sağlamak mıdır?
 
Arkadasin bahsettiği saça, "göğüs sayıda denir.Dizayni önceden belirlerken, panosunda Menteşe göğüs saçı yapıp, Sigortaları denk geldiği yeri açık bırakacaktır. .Hatta, kuvvetli akımları, Otomasyonu ayrı bölme olacak sekilde ayırıp, iki ayrı kapak yapılabilir. Böylece, Sigortaları bölümünde işi olan kişi, otomasyon bölümüne tesadüfen dokunmak. (Tel. dan yazilmisdir)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,976
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst