Acil stop butonu?

Hocam anlamıyorum sizi kusura bakmayın. Bildiginiz tia portal

Ben de niye anlayamadığınızı anlayamıyorum.
network 1 klasik mühürleme ile, network 2 set ile...

aaa.jpg
 
Son düzenleme:
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Misal set reset fonksiyonumu kullanıyorsun yada sürekli çalıştırma var acil stop start şeklindemi bunlarda degiştir
Giriş bilgisini tersler kontaklar
Telefon dan arayın görüşelim detaylı anlatayım yazıyla zor oluyo anlatması
 
Kardeş önce şöyle sor kendine normal butonları yani start butonunu neden plcde NO kullanıyorsun? bunun cevabını verirsen kendine sonra acil stopun bağlantısına göre neden NC kullandığını çözersin.
Sahadan gelen 24V plc nin girişine bağlarsan plc bunu algıladığı an ilgili girişte kullanılan komutun değilini alır. Sahada stopu veya startı ister nc ister no bağla beni ilgilendirmez ben plcye 24 volt geliyomu gelmiyomu ona bakarım senaryoma göre sonra yazılımı yaparım
şimdi geldik senin sahada NC olan acil stopu bağladık ucundada 24v var ben tutup bunu plc ye bağlarsam örneğin I0.0 a plc dicek kardeş bana sinyal 24v geliyor plc dediki I0.0 a ne yazdıysan terslicem
I.nc koyduk varsayalım ozaman plcye 24 volt geldiği için tersliyecek ve kontağı açacak
2.no koyduk plc ye 24 volt geldiği için terliyecek kontağı kapatacak

şimdi en önemli noktaya geldik peki biz neden nc acil stop kullanıyoruz no kullansaydıkta programı istediğimiz gibi çalıştırırdık.
üniversitedeyken plc sınavına çalışırken en çok kafa patlattığım bu nc acil stoptu halbuki bitane röle verseler bitane acil stop uygulayıp öğrenektik neyse..devam

acil stopları nc seçmemizdeki amaç biz istiyoruzki sinyal varsa tüm sistem ayakta dursun sinyal yoksa tüm sistem yatsın
eğer no seçseydik sinyal yokken sistem çalışacak sinyal varken duracaktı peki güvenli olan hangisi ???
örnek ile açıklıyorum diyelim fabrikanın birinde no stop düğmesi var o anda adamın biri Allah korusun elbisesini makinaya kaptırdı o anda elini stopa vurdu ama makina durmadı adam gitti vebali mühendise kaldı? peki makina neden durmadı çünkü o anda biz no kullandığımız için butona basınca yağ kir pislik veya kabloda kopma olduğundan 24 volt plcye ulaşmadığı için sistemi durdurmadı adamda ...
başka bi fabrikada yine aynı olay oluyor ama bu sefer accil stop nc kullanılmış o anda adam normal çalışıyor bi bakıyorki daha ortada tehlikeli bir durum yok ama makina duruyor kontrol ediyorlarki acil stop butonun kablosu kopmuş aradaki farkı anladınızmı eğer acil stop butonunda bir sıkıntı varsa sistem zaten calısmaz çünkü heran sinyal gittiği için tetikte yani fizxiksel olarak o kablo kopsada sistem durur diğer tarafta biz 24 volt göndermeye çalışıyoz bu riskli en güveniliri 24 voltu kesmek tekme tokatlada keseriz ama no iken illede elektrik yardımı olmadan plcye 24 volt gönderemezssek adam haybeye gider!
biz tüm yazılımı o nedenle acil stoptan enerji geliyorsa sonraki komutları işle diyoruz o edenle no bağlıyoruzki acil stop heran geldiği için bu noyu programda tersleyip kontak kapattırıp üzerinden geçiyor biz görmesekte sonraki yazdığımız komutları işliyor stopta bir kesilme olduğu an kontak yazdığımız ilk haline yani no ya dönceği için sonraki komutları çalıştırmaz tüm sistemi durdurmuş oluruz!
 
Merhaba arkadaşlar acil stop butonu nc bir buton biliyorum. Ama plc programında ladderda çizerken kapalı kontak mi atmalıyız açık kontak mi?
Acil stopta 2 kapalı kontak üzerinden 2 kanal dolaşır,(1açık kontak da bilgi için olabilir).ya güvenlik rölesi kullanmak zorundasınız ya da safety plc .Güvenlik rölesi sitelerinden bağlantısını inceleyebilirsiniz.
 
Plc programlarken kullanılan l l veya l/l açık kontak, kapalı kontak değildir, gelen sinyal terslensin mi terslensin mi demektir. Herkesin bir kere cevap yazarken bunu bilmesi lazım. Set reset olayı mühürleme ile alakalı bir konudur başlığı açan arkadaş o cevapları görmezden gelebilir şimdilik.

Öncelikle senin sorun için çeşitli senaryolar oluşturulabilinir. Yani sen istersen acil stop'da sahada no kontak veya nc kontak kullanabilirsin bu senin seçimin. Sen diyelim ki nc acil stop kullanacaksın ve senaryo gereği acil stop'a basılırsa tüm sistem duracak. Yani acil stopa basılmadığı sürece 1 bilgisi gidecek. O halde sen plc'yi programlarken l l kullanırsın. Yani dersin ki gelen sinyali "tersleme". Çünkü senaryo bu şekilde.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst