Arkadaşlar merhaba,
Öncelikçe elektrik bilgim kısıtlı bu yüzden kusuruma bakmayın belki basit bişeydir sorduğum belki değil affola,
600-650 metre uzaktaki elektrik sayacından bağ evimize elektrik almak istiyorduk. Tarımsal sulama aboneliğimiz mevcut.
Bir projeden artma Koç marka 4x16 NAYY YAVV Alüminyum kablo denkgeldi. Almışta bulunduk artık çok düşünme sorma soruşturma fırsatımız olmadı anlık gelişti.
Kabloyu aldığımız şantiyenin elektrikçisine bir sorduk kabaca bir hesapla 1000 watta kadar elektirik düşümü güvenli şekilde kullanabilirsiniz dedi. 3 faz 1 nötr bağlarsınız bağ evinin olduğu yerde topraklama ve kaçak akım sigortası taktırırsınız öyle kullanabilirsiniz dedi.
Bizim ihtiyacımız bir ev tipi hidrofor bağlamak istiyoruz kuyudan su çekip klübeye bahçeye vs. çeşmelere su vermek için. 0.75 - 1 hp civarı.
Gerisi işte çamaşır makinesi, mini buzdolabı, bulaşık makinesi, ufak bir led tv, kamera sistemi, aydınlatma vs. vs gibi gündelik işler için kullanmayı düşünüyoruz.
Şimdi burada işten anlayan ehil ustalarıma sormak istiyorum gerçekçi senaryoda bu hesap tutar mı acaba?
Bu mesafedeki eldeki kablo ile neler yapabiliriz, en fazla kaç wattlık cihaz takabiliriz maksimum kaç amper güç çekebiliriz?
Ufak bir inverter çanta kaynak çalıştırmak hayal midir yoksa belki ihtimal var mıdır mesela? Yada klübe içindeki beyaz eşyaları çalıştırabilir miyiz bu kablodan gelecek güç ile yoksa haybeye mi çekeriz bilemiyorum, bilgisi tecrübesi olan ustalarım yazarsa memnun olurum.
Birde acaba bu kabloyu çektiğimiz yere bir transformatör, trafo veya online ups. vs. koyarak elimizi güçlendirme ihitmalimiz var mıdır? tamamen bilgisizlikten soruyorum bildiğim konular değil.
Cevap veren herkese şimdiden teşekkür eder hayırlı günler dilerim.
Ayrıca belirtmeyi unuttum ekleme yapayım, bağ evinde 550 wattlık 1 adet monokristal panel ve 100 ah jel akü ile 1000w lık tam sinüs inverterimiz var, 0,75 hp pompayı, mini buzdolabını ve tvyi filan çalıştırabiliyoruz da işte güneşsiz günlerde vs. sorun oluyor akşam bir bakıyorsun akü boşalmış filan sürekliliği yok o yüzden bu işe girişmiş bulunduk. Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesini henüz inverter solar sistemde deneme fırsatım olmadı, çalıştırmazsa resisdanslarını sökerim soğuk yıkama yaparım diye düşünmüştüm
Belki acaba invernteri değiştirsem daha yüksek kw lı bir inverter alsam bu şebeke ile senkronize çalışanlardan öyle hibrit bir sistem ile daha yüksek enerji ihtiyacımız olursa bir çanta kaynak çalıştırmak gibi vs. yapabilirmiyiz böyle bir sistem?