3 farklı konudaki Kondansatör’ün Görevi ? ( önemli )

Katılım
25 Nis 2018
Mesajlar
79
Puanları
1
Yaş
26
Selamlar. 3 farklı konuda hep kondansatöre denk geliyorum. Ama araştırdığım zaman çok genel bir görevi anlatılıyor. Oyüzden size soruyorum.
1) laptop adaptörlerinin girişinde kondansatör vardır. Ondan fişe taktığımız zaman bazen ark çıkar. Burda görevi nedir?

2) şerit ledlerde düşük güçte led trafosu kullanırsanız kondansatörü şişer. Led trafosu içindeki kondasatörün görevi nedir?

3) tasarruflu ampüllerin genelde bozulma sebebi kondansatör arızasıdır. Örnek; floresanlarda kondansatörün görevi nedir ?

4) elektrikler kesildiği zaman evdeki sayaçın çalışmasını sağlayan pil ve kapasitorlerdir ( kondansatör ) Burdaki görevi nedir mantık anlamında )

Bilenler cevaplayabilir mi ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kondansatör ilginç bir devre elemanı gerçekten. ne amaçla kullanacağınıza göre görevi değişir. mesela sizin bahsettiğiniz devrelerdeki görevi filtrelemedir. trafosuz güç kaynağı yapacaksanız gerilim düşürücü direnç görevi görür. iki farklı devreyi birbirine bağlayacaksanız kuplaj görevi görür.
bunun bir de amcaoğlu var:bobin. bu ikisi bir ac devrede karşılaştığı zaman ilginç işler yaparlar. hele ki yüksek frekanslarda daha da coşarlar.
 
Ben kondansatörü ses filtrelemede kullanıyorum. 2.2-8 uf arası kullandığımda tiz sesleri net veriyor tweeterlara.
Diğer konuda da bu devre elemanı arkadaşımız elektriği bir süre depolar. O yüzden kapasitör olarak kullanıldığı alanlar var ama oralar İçin yüksek farad gerekir. O çalışmama sıkıntısı da ömrü tamamlandığı için devre tamamlanmıyor o yüzden yanıyor. Ben mesela müzik sistemimi bağlarken 25v 3.3 uf kondansatör girdim amfi tweeter arasına. Amfiden gelen voltaj 25v aştığı için son seste dayanamayıp patladı ve çok kötü kokusu var [emoji23]
 
Benim öğrendiklerim şunlar:
1.) Adaptor girişe konulma sebebi köprü diyottan sonra düzgün bir dc elde etmek için filtre amaçlı kullanılıyor.
Takdığımız anda ateş çıkma sebebine gelince sadece fikir kesin değil emin de değilim. Şöyle açıklasam doğru olur mu? Normalde psu larda köprü diyottan sonra kond. artı ucuna seri ntc bağlanır. Kond boş iken iç direnci düşük bir an önce dolma isteği duyar aşırı akım çeker. İşte ntc bu akımı sınırlamak için kullanılır. Adaptör tamiratı çok yaptım. Ben bu ntc yi adaptörlerde hiç görmedim. Acaba kıvılcım ntc olmadığında ve kond dolarken aşırı akım çektiği için mi oluyor? Burada elektronikçi ustalarımızın araya girip açıklık getirirlerse sevinirim.
2.Düşük güçte led trafosu kullanırsanız daha çok ısınma olacağı için kond. içinde sıvı daha çabuk kurur ve daha erken nalları diker.
3. Ben uzun zamandır tasarruflu tamiratı yapıyorum. Ampüllerin en çok arızası flamanlar kopar bunun tamiri yok. Diğer en çok sebep flamanlara seri bağlı yuksek voltajlı kutupsuz kond kısa devre olur. Bunu değiştirisen düzelir. Bu flamanlara seri bağlı kond. görevi filtre amaçlıdır. Kondansitörlerin yüksek frekansta davranışı farklıdır. Örneğin ses sistemlerinde hoparlore giden çıkışlardan önce seri kond. bağlanır. Burada amacı dc akımı geçirmeyip ac akımı geçirmesi amaçlanır.(Kublaj)
4. Bu soru biraz tuhaf geldi. Eğer orada bir pil varsa ki muhtemel vardır. O işlemi bu gerçekleştiriyordur.
5.) Trafosuz gerilim düşürme amaçlı kullanılır. Ac gerilime seri bağlanır. En güzel örnek sensörlü armatürlerde kullanılır. 50 HZ frekanstaki direnciyle yüksek frekanstaki direnci farklıdır. Bu dirence kapasitif reaktans diyorlar galiba.

Ne bileyim sınıf öğretmeniyim hiç elektronik okumadım elimden geldiği kadar kendimi geliştiriyorum. Yazımda hatalarım eksiklerim olabilir değerli elektronikçi ustalarımız düzeltirse sevinirim.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,478
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst