220V tek faz 16A ile elektrikli otomobil şarj altyapısı nasıl olmalı?

Elekmayan

Üye
Katılım
10 Eki 2021
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba arkadaşlar, elektrikli aracımı şarj etmek için 3.6kW gücünde 220V ve max 16A ile çalışan bir şarj aleti aldım.

Bu aleti prize takıp kullanmak yerine sigorta kutusuna bir sigorta daha ekletip ayrı bir hat olarak bağlatmak istiyorum. Bunun için de iyi ve güvenli bir uygulama yapmak istiyorum.

Ürün 16A akımı aracın pilini doldurana kadar kesintisiz ve sürekli olarak 6 saat kadar çekecek. Bunun için 16A'den daha fazla kapasiteye sahip bir kablo kullanmak iyi olacaktır diye düşünüyorum. Uygun altyapı için kablo özellikleri ne olmalı? Sigorta kutusunda sadece bu şarj aleti için ayrılmış olan hatta nasıl bir sigorta koyulmalı?

Bir de konutlarda genel olarak max kaç amper kapasite olur. Yani bu araç 16A çekebilirken aynı anda ütü, fırın vb ev aletleri çalışırsa konutuma gelen kapasite yeterli olur mu?

Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhabalar max 16Ade çalışan bir şarj aletin var.3x2.5 halogen free kablo kullanabilirsin. Çünkü 2.5 kesit 20A kadar akım taşıma kapasitesine sahip. Sigorta olarak da B tipi 20 amper sigorta kullanmalısın.Eğer şarj aletinin kalkış akımı yüksekse Ctipi 20A kullanmalısın. Diğer konu evlerde sigortalar arası genellikle 4x6nym kulallanılır.Bu da senin için gayet yeterli çünkü çamaşır makinesi 2.5kw bulaşık makinesi 2.5kw fırın 2kw bandında enerji çekecek+ şarj aletin bu rakamın üzerine geçmiyor. Sorunu kısaca özetlersek B tipi 20A sigorta, 3x2.5NYA halagon free kablo işini çözecektir. 4x6Nym(Ev hattı) 44A taşır. Evdeki anasigortan eğer 32A veya 25A ise tüm cihazlar açık(çamaşır m. bulaşık m. fırın,ketıl,şarj aleti,ısıtıcı) olduğu durumda atma ihtimali var.Eğer anasigortan 40A se hiç bir sorunla karşılaşmayacaksın
 
Hocam çok, teşekkür ederim. Bu araştırmalarım esnasında bir de hızlı şarj için 32A tek fazlı bir şarj aleti buldum. Ürün linki aşağıda. Bu cihazı bağımsız bir 32A hat çekerek nasıl kullanabiliriz. Gerekli olan kablolama mevcut duvar içi kablo kanallarından götürülebilir mi? Daire ana sigortası 32A. Onu daha yüksek bir sigorta ile değiştirmek mümkündür sanıyorum. Bu cihazlarda kalkış yükü olmuyor. Hatta tam tersi yavaş başlayıp sonra tam kapasiteye geçiyor.


https://a.aliexpress.com/_ujPIG0
 
32A çok yüksek bir rakam onun beslemesini daireden veremezsin sistem kaldırmaz.Her ne kadar anasigortayı büyütsen de evdeki diğer çalışan cihazlar sisteme çok ağır gelecek.İllaki 32a kullanmak istiyorsan beslemesi anasigortadan ayrı olmalı yani besleme sadece ona gelmeli.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst