1x ile 3x Kablo Düzeni Neye Göre Belirleniyor?

silahsiz

Üye
Katılım
21 Ara 2009
Mesajlar
6
Puanları
1
Efendim malumunuz;
3x95 xlpe mevcut, 1x95 xlpe de mevcut.
3x95 xlpe toprakta 275 A taşırken, 1x95 xlpe toprakta 420 A taşıyor.
3x95 xlpe 99$ iken, 1x95 xlpe 27$.
Yani 1x serisinin akım taşıma kapasitesi daha yüksek, fiyatı da daha uygun.

Öncelikle bilginize ihtiyaç duyduğum nokta; bu teknik ayrımın gerekçesi nedir, 1x serisi bu denli avantajlı gibi gözükürken 3x serisine gereklilik var mıdır?

Bir de efendim; Alpek ve Alvinal isimli alüminyum iletkenlerin 1x ve 3x serileri neden bulunmamaktadır?

Bu konudaki yardımcı fikirlerinizi duymaktan mutluluk duyarım...
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sizin bahsettiğiniz konu şudur; 3x95 demek aynı koblo kılıfı içerisinden 3 adet 95 lik kablo geçirilmiş demektir.Bundan dolayı kablolar yanyana olduklarından üzerlerinde oluşan ısı birbirlerini etkilemektedirler ve bu yüzden akım taşıma kapasitesi düşüktür.1x95 kabloda ise dahaçok ısınmasına izin verilir çünkü diyer kablolardan ayrıdır.
 
8 Ağustos 2011 Prysmian kataloğuna göre;
1x95ş/16 (35kv) : 52,663 TL/Km
3x95ş/16 (35kV) : 187,821 TL/Km

3 tane tek damar çeksek 157,989 TL/Km 'ye gelecek birim fiyatı. Km başına 30TL gibi bir fark çıkar. Bu işin ekonomik boyutu.
Teknik boyutuna bakarsak;
1) Birim ağırlığı fazla olmasına rağmen montaj işçiliği 3x kabloda daha kolaydır.
2) İletken başına kablo endüktans değeri 1x kabloda yan yana döşeme halinde 0,69mH/Km , üçgen tertip döşemede 0,44mH/Km'dir. 3x kabloda ise bu değer 0,4mH/Km'dir. Kablo endüktif reaktansı küçük olduğundan çok uzun mesafelerde avantaj sağlar.
3) 3x xlpe kablolarda galvanizli çelik tek zırh bulunmaktadır. Mukavemet açısından 1x kabloya göre üstünlük arz eder.
4) 3x xlpe dezavantajı olarak akım taşıma kapasitesidir 3 tane 1x yan yana döşeme durumunda toprakta 363 A iken 3x kablo toprakta 313A akım taşıma kapasitesine haizdir. 50A'lik fark azımsanacak bir fark değildir.

Sonuç olarak çok uzun mesafelerde kablo reaktansı ve işçilik avantajı düşünüldüğünde 3x kablo tercih sebebi olurken, kısa denebilecek mesafelerde fiyat açısından 1x kablo tercih sebebidir.
Size örnek verecek olursam yeraltı galeri sisteminde 4km'lik ring hattında 3x kablo tercih sebebi olmuştu. Ölçü hücresi kök hücredeydi. Kablo galeri içinde tavadan açık gittiği için işçilik açısından ve kemirgen riski düşünülerek 3x kablo seçilmişti.
Tüm bunlara ek olarak 3x kablo yol geçişlerinde, tek boru ile geçişin mecbur kalındığı,alt yapının karmaşık olduğu(boşluk olmayan) yerlerde de tercih nedenidir.
 
Yardım ve bilgilendirme için teşekkür ederim öncelikle.

Ayrıca;
"Bir de efendim; Alpek ve Alvinal isimli alüminyum iletkenlerin 1x ve 3x serileri neden bulunmamaktadır?" diye bir merakımda bulunmakta. Biraz daha açmam gerekirse alvinal türünde 3x serisi hiç bulunmazken alpek türünde belli bir keside kadar bulunabiliyor.

Akım taşıma kapasitesi bakımından xlpe ile doğrusal bir eğilim gösterir mi merak etmekteyim, neden 3x serisi bulunmaz merak etmekteyim açıkçası.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
İki kablo çeşidininde 3x serisi bulunmaktadır.Alpek havai hat kablosudur nötr iletkeni askı vazifesi görür.Alvinal ise aleminyum alaşımlı yer altı kablosudur ve 3x 4x çeşitleri vardır.
ALPEK
ALVNAL
 
oonurr kullanıcı isimli arkadaşım teşekkürler ancak soruyu yanlış açmışım :)

"Akım taşıma kapasitesi bakımından xlpe ile doğrusal bir eğilim gösterir mi merak etmekteyim, neden 1x serisi bulunmaz merak etmekteyim açıkçası." olacaktı sorum.

Yani 1x alvinal daha fazla akım taşır ise onu tercih edebilir miyim diye merak etmekteyim :) Tabi 1x alvinal bulabilirsem :)
 
oonurr kullanıcı isimli arkadaşım teşekkürler ancak soruyu yanlış açmışım :)

"Akım taşıma kapasitesi bakımından xlpe ile doğrusal bir eğilim gösterir mi merak etmekteyim, neden 1x serisi bulunmaz merak etmekteyim açıkçası." olacaktı sorum.

Yani 1x alvinal daha fazla akım taşır ise onu tercih edebilir miyim diye merak etmekteyim :) Tabi 1x alvinal bulabilirsem :)

Tabiiki aynı mantık aluminyum kabloda da geçerlidir çünkü manyetik alan etkileşmesi sonucu oluşan bir durumdur. 1xalvinal bulabilirsin tabiiki;
..::: HES KABLO - Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş. :::..
http://www.hes.com.tr/web_2195_1/catalogue.aspx?catalogue_id=341&category_id=14&map=12.14

 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,847
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst