Merhaba değerli forum üyeleri, amatör olarak basit seviye elektronikle ilgileniyorum ve öğrenmeye çalışıyorum. Akü şarjı ve basit düzey işler için 0-30v arası gerilim verebilen ayarlı bir güç kaynağı yapmak istedim.
Elimdeki malzemeler;
-220v giriş 16v çıkışlı transformatör (amper değerini bilmiyorum)
-lm317 voltaj regülatörlü hazır güç kaynağı entegresi
-analog ampermetre ve voltmetre ekranı
-B5k potansiyometre
Parçaların soğutma fanı dahil olmak üzere kutulamasını gerçekleştirdim. Ancak bir problemle karşılaştım. Sistemi çalıştırdığımda analog voltmetre ekranında ve multimetre ekranında 14v okuyorum. Potansiyometreyi tam tur çevirdiğimde ise, tam kısımda değişiklik olmuyor. Bunun yerine 14,1, 14,2, 14,3...14,9 şeklinde ondalık kısımda değişiklik oluyor. Problem potansiyometrede olabilir düşüncesiyle elimde bulunan B10k potansiyometreyi denedim. Voltaj değeri ilk çalışmada 20v, potansiyometre çevrildiğinde ise 20,1, 20,2, 20,3...20,9 şeklinde yine ondalık kısımda değişiklik oluyor, tam kısım 20v yine sabit. Problemin çözümü hususunda fikirlerinizi paylaşabilirseniz memnun olurum.
Yardım teklifiniz için teşekkür ederim Serkan Bey, ancak Eskişehir'deyim. 5k potansiyometre ve lm317 siparişim geldi. Direnç değeri ise yanlış gelmiş (150ohm göndermişler). Yeni 5k potansiyometreyi denedim ancak sonuç değişmedi. Çıkış değeri hala sabit 20v. Fakat şunu fark ettim; potansiyometreye gelen kablolardaki gerilimi ölçtüğümde potansiyometre kontrolü ile 0-18v alabiliyorum. Birde devre üzerindeki direnç, renk değerlerine göre 30 ohm gözüküyor, ben de 30 ohm olarak ölçtüm. Lm317 ise sağlam gözüküyor, gerilim altında Vout ile adj arasını 1.25v olarak ölçtüm. Sanırım geriye güç transistörü kalıyor. Güç transistörünü avometre ile nasıl test edebilirim?
Transistör ölçümünü gerçekleştirdim ve arızalı olduğunu tespit ettim. Değer vermemesi gereken bacaklar her şart altında değer veriyor. Güç entegresi olmadan kartı çalıştırmamız mümkün mü?
Uygulama semadaki ile aynı ise lm317 nin 2 nolu çıkış ucu ile transistorun base bacağını ayırın.Her iki şekilde de ölçtüm, video da verilen bilgiye göre arızalı gözüküyor. Kartın şemasını görselde paylaşıyorum. Bu arada 2n5301 yerine 2n3055 kullanabilir miyim veya başka bir alternatifi var mı? 2n5301 sanırım piyasada pek yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?