Şu harmoniklere bakarmısınız ?

Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
555
Puanları
1
Bu ölçümleri yeni yaptırdık işletmemizde ciddi harmonik sorunumuz var yalnız kompazyon konusunda çok detaylı bi bilgim yok araştırma aşamasındayım.bilgi sahibi olmak için bu ölçümleri paylaşmak istedim.İşletmemizdeki arızalar bu harmoniklerden kaynaklıyor olabilir diye düşünüyorum.800hp ve bunun yanında 75hp 6adet dc motorum var motorlarımın düzenli çalışmasını engelledğini düşünüyorum birden hızlanıp yavaşlamalar sürücülerin devreden çıkması gibi sorunlarla karşi karşıya kalıyorum.Bikaç firmayla harmonik sorunu görüştük ancak bize filitre uygulaması yapmamısı önerdiler ancak oda 60bineuro civarında cok maliyetli benim anlamadığım konu bunun başka bi çözümü olamazmı?


konuda eklenti sayın sedat demir'in isteği ile kaldırılmıştır. düzenleyen:volcanoos
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.sedat_demir,gerçekten harmonik sorununuz var.Ya bu sorunlar ile yaşayabiliyorsanız yaşayacaksınız.Ya da harmonik filtre uygulaması yaptıracaksınız.Gücünüz yüksek,harmonik bozulma yüksek.Bu durumda benim tavsiyem.Harmonik filtre konusunda uzman firmalardan teklifler almanız.Referanslara dikkat etmenizdir.Maliyeti yüksek olduğu için uzman ve güvenilir bir firma tercih etmelisiniz.İki ata sözümüzü hatırlayınız.Acemi nalbant gavur eşeğinde öğrenirmiş. Ucuz eti suyu kara olurmuş.Unutmadan bunun ucuz bir çözümü yok.Kolaylıklar dilerim...
 
Sn. sedat demir

* Grafiklerden çok yüksek akım harmoniği olduğu gözükmektedir. Fakat yorum yapabilmek için, değerler en azından bar grafik şeklinde olsa daha iyi olurdu. Yani şöyle ki; sistemde tehlikeli harmonikler hangileri, hangi harmonikler yoğun. Bu yoğun harmoniklerdeki, akım ve gerilim harmoniklerinin yüzdesi nedir, bunlar hakkında bilgi verebilirseniz, daha sağlıklı yorumla imkanımız olabilir diye düşünüyorum.

* Filtreleme olayı maliyetli bir iştir tabii ki. Size önerdikleri sistem yani 60.000 Euro dediğiniz sistem tam olarak nasıl ve içeriği nedir, bu önemlidir.

* Sn tknsyn'e katılıyorum. Bu konuda mutlaka referansı çok olan, çok defa uygulama yapmış ve başarıya ulaşmış, deneyimli firmalarla çalışmanızdır.
 
Hocam bu ölçümü güvenilir bir ölçü aletiyle,güvenilir firmalar yaptıysa çok kötü.Anlamadığım şey şu ama,neden akım harmoniği DC motoru etkiliyor ki?
Mesela rezonanstan dolayı kesiciniz açabilir,sebepsiz yere şalterler açabilir,kartlar bozulabilir.Acaba bu akım harmonikleri sürücüde tam filtrelenmiyor olabilir mi?Yani aslında motora ulaşmaması gerekir diye düşünüyorum.Çünkü bahsedilen gerilim DC.
Peki bu kadar harmoniğe neden olan şey neymiş?sürücüler mi?yoksa eski bir ups falan mı var?
Gönderdiğiniz raporda hangi harmoniğin etkili olduğunu göremedim.Daha önce rapor görmemiştim aslında :) ama sanırım hangi harmoniğin seviyesi kaç görebilmemiz gerekiyordu.Ki ona göre uygun filtre kullanılsın.
Bir de benim merak ettiğim bir şey var.Sayacınız ne marka ve reaktif/aktif oranınız nedir?
Merak sebebim şu,acaba bu harmonikler power factörü değiştirdiğinden dolayı,ceza geliyor mu?
çünkü akım harmoniğiniz 0,96 civarında ise, güç faktörünüzün -cosinüsq 1 olsa bile -0,50 civarında olması gerekir.Eğer sayaçlar güç faktörüne göre ölçüm yapar/yapmak zorundadır kuralına göre sizin hep cezaya girmeniz gerekir. Bu yüzden sayaç markası ve reaktif/aktif oranınızı bizimle paylaşırsanız çok makbule geçer.
Size önerim şu olacaktır,eğer mecbur kalır da harmonik filtreleme yaptırırsanız,mutlaka doğru dürüst bir firmaya yaptırın.Ve mümkünse hazır pano satın alın.Ve bu işlemi yapan firmadan garanti isteyin.Eğer bu süre zarfında reaktif güç bedeli taahhuk ederse ,ödemeyi taahhüt etmelerini isteyin.
 
Son düzenleme:
sayın sedat demir

akım harmoniğinin normal şartlarda %5i geçmemesi istenir. sizin harmonik değeriniz bizim fabrikadakinden de fazla. bu değerleri ancak aktif harmonik filtreleme ile çözebilirsiniz ve bu sistemlerim maliyeti çok fazla. filtreleme gibi %100 çözüm olmaz ama her motora reaktör bağlayarak harmonikleri azaltabilirsiniz.
linki incelersen yardımcı olacaktır sana firmayla bağlantım yoktur...

http://www.elektra.com.tr/Turkce/pdf/ELEKTRA Motor Surucu Giris.pdf
 
ENTES KBR 12 röle kullanıyoruz.çok yüksek değerlerde akım harmoniği sorunumuz var.firmaların bize söylediği sistemdeki dc motorların sürücülerinden kaynaklandığı bu pf değererini düşürüyor sonuç olarak reaktif cezaya sebebiyet veriyormuş.kurulu olan kompanzasyon panomuzdaki reaktörlerin de süzme işlemi yapmadığı söylemişlerdi.
 
Sizdeki filtrelerin frekansı nedir acaba?Filtre olmasına rağmen bu kadar yüksek thdı çıkması çok ilginç. sanırım izlenecek yol,daha uygun bir detunned filtre+ aktif harmonik filtre.60 000 euro çok para.Panoyu komple değiştirmeyi düşünüyorlar sanırım.
 
Son düzenleme:
Her reaktör, bir filtreleme sisteminin parçası olmayabilir. Yani her reaktör harmonikleri süzme işlemi gerçekleştimeyebilir. Bazı reaktörler sadece rezonans önleyici olabilmekte. Harmoniklere herhangi bir etkisi olmayabilir. Tahminimce sizdeki reaktörler bu veya akım sınırlayıcı reaktörler gene mevcut, bunlardan biri olabilir.

Rölenizde hangi harmonik dereceler için, hangi harmonik oranlar mevcut, bu bilgileri okuyabiliyorsanız, bunlar hakkında bilgi verirseniz, daha sağlıklı yorumlar yapabiliriz.
 
Sn.sedat_demir,şimdiye dek yorum yazan arkadaşlarda işin uzmanı firma konusunda hem fikir.m-usta-fa nikli arkadaş ceza gelir se ödeme taahhüdü isteyin demiş.Aynen katılıyorum reaktif bedeli ödemeleri yetmez.Yapacakları projenin sonuçlarını baştan belirtip,harmonik değerlerin hangi değerlerde tutulacağınıda işi verirken sözleşme ile bağıtlayın.Hayata geçirilen projede kullanılacak sistem elemanlarının ömrü de koruma faktörleride sözleşmede yer almalıdır.Olmaz ya aslında bir firma projeci ve kontrolör olarak görev yapacak.Diğer bir firma uygulama yapacak.
Benim aklıma gelen 1.firma Aktif Mühendislik. 2.Firma Ergun Elektrik
Harmonik Filtreleme Konusunda uzman firmalar başka hangileridir.Bilen arkadaşların paylaşmasını isterim.Bir gün banada lazım olabilir.
 
Sn tknsyn söylediklerinize katılıyorum fakat hiçbir firma şu oran olacak diye garanti veremez ama harmoniklerden oluşacak sorunların önlenmesini sağlarlar. Harmonik filtreleme konusunda uzman firmalardan biri, ABB Harmonik Filtre Entegratörü San-El Mühendislik var, ölçüm ve projelendirme konusunda sistem öncesi ve sonrasında yardımcı olmaktadırlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,820
Kullanıcılar
449,986
Son üye
ferhatyigit

Yeni konular

Geri
Üst