Şarjlı damacana pompası kapasite arttırımı

Merhaba arkadaşlar,
Elimde bir şarjlı damacana su pompası var. Orijinalinde 1 adet 3.7 V 18650 pil kullanıyordu. Ben bu pili 2 adet 3.7 V 6400 mAh hücreyi paralel (1S2P) bağlayarak yükselttim. Yani kapasite arttı, gerilim aynı kaldı.

Eklediğim pilin linki:
Orion 18650 3.7V 6400 mAh BMS devreli 1S2P Li-ion Pil (n11)

Cihaz micro-USB üzerinden şarj oluyor ve pompa çalışıyor. Ancak şarj esnasında (çalışırken kontrol etmedim)kart üzerindeki SS14 diyot bir süre sonra el değmeyecek kadar ısınıyor.

Bu durumda kafama takılanlar:

• Diyotun kapasitesini (örneğin SS34 veya SS54) arttırmam yeterli olur mu?
  • Yoksa devreye ekstra bir BMS kartı mı eklemem gerekiyor?
  • Bu arada, aldığım pillerin üzerinde de BMS devresi mevcut. Ben pili doğrudan orijinal pilin yerine taktım.

Değerli görüşlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-10-09 saat 17.10.14_2d5a6e9c.webp
    54.2 KB · Görüntüleme: 19
  • WhatsApp Görsel 2025-10-09 saat 17.10.14_764dcd8c.webp
    59.7 KB · Görüntüleme: 19
Diyot 150 dereceye kadar dayanabiliyormuş. Piller doldukça şarj akımı azalıp sıcaklığın düşmesi gerekir.

Diyot kapasitesini arttırmam gerekir mi veya ne kadar arttırma lıyım çünkü şarja takıdan 5 saniye sonra diyota el değmiyor

Artırabilirsiniz. Akım taşıma kapasitesi ne kadar fazla olursa ısınması o kadar az olur.

Diyota paralel bir diyot daha lehimleyim her birinden geçen akım yarıya düşeceğinden ısınmaları azalır. Ya da uygun bir soğutucu, diyot giriş çıkış gerilim farkı çarpı geçen akım kadar oluşan ısıyı uzaklaştırmak daha kolay olabilir.
Bir de şarjı kesip çalıştırın. Isınma yoksa, demek ki şarj akımına göre tasarlanmış bir diyottur. Aynı anda motorun çalışması aşırı akıma sebep olduğundan olabilir.

Paralel diyot konusunda iki diyotun karakteristiği aynı olmalı. Üzerindeki diyota farklı bir diyot eklenmesi sıkıntının devam etmesine neden olabilir.

Diyotun yolunu takip ettiğimde batarya ya da motorla bağlantılı değil de şarj ile ilgili gibi gözüküyor. Mikro USB tipinde porta direkt bağlı. Şarj olurken ısınması normal, pil dolmaya yaklaşınca ısınma azalır.

Akım sınırlayıcı bir eleman göremedim pil şarjı için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…