İTÜ Türkiye'nin Yerli Çipini Üretecek

elektrofizikci

Usta Üye
Katılım
30 Haz 2007
Mesajlar
1,185
Puanları
181
Yaş
39
İTÜ Türkiye'nin Yerli Çipini Üretecek |
ANKA'nın Çipi De Milli


İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı hizmete girdi. Prof. Dr. Duran Leblebici'nin adının verildiği laboratuvarda geliştirilen yerli çip, ilk olarak insansız hava aracı ANKA'da kullanılacakBilgi teknolojisinde sadece kullanıcı konumunda olmayıp, söz sahibi olmak isteyen bir ülkenin ilk önce kendi çipini üretmesi şart. 1,5 trilyon dolarlık bu sev sektörün çok dışında kalan Türkiye de kendine pazarda yer bulmaya çabalıyor.

İlk adım İstanbul Teknik Üniversitesi’nden geldi. Agilent Technologies ve Spark’ın da katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı hizmete girdi.
1.jpg

Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel, "Bu laboratuvarı; VLSI alanında 35 senenin üzerinde ABD iş tecrübesi sahip, 16 patente, onlarca konferans bildirisi ve makale ile uluslararası ödüle sahip bir kadro kurdu ve yönetiyor. Böyle bir laboratuvarın varlığı, böyle bir alt yapının olması; Türkiye'de dünya çapında araştırma geliştirme yapılmasına olanak sağlayacak. Yurtdışındaki araştırma ortamını İTÜ'de sağladığımız için beyin göçünü engelleyecek hatta tersine çevirecek. Çünkü, ABD'deki ya da diğer ileri ülkelerdeki araştırma altyapısı artık İTÜ'de de var" açıklamasında bulundu.

1367051995_anka.jpg


Prof. Dr. Duran Leblebici'nin adının verildiği laboratuvarda geliştirilen yerli çip, ilk olarak insansız hava aracı ANKA'da kullanılacak.

Türkiye'nin VLSI alanındaki ilk laboratuvarı olma özelliğini taşıyan ve kurulumu 5 milyon dolara mal olan bu laboratuvarın kadrosu, daha önce ABD'de benzer laboratuvarları kuran deneyimli Türk bilim adamlarından oluşuyor.

alıntıdır: elektrikport
 
MosFet girişli opamp chip sayılırsa , 1978 de İTÜ Gümüşsuyu lablarında üretilip deneylerde kullanılıyordu.
Benim gibi dinozorlar için hatıra..
Metal kılıflı altdan pinli , pinlerinin arasında tel dolalı , yerine takıldıktan sonra dikkatlice çıkarılmazsa yanabilen ama çalışan oyuncaklardı.
Bir çok üniversitemizde chip yapabilecek alt yapı ve bilgi birikimi var.
Ticareti ayrı konu ...
 
konuyu uzmanları haber yapmayınca nasıl başlık uydurcaklarını şaşırıyorlar, buda konudan uzak olan benim gibileri hem sevindirip hemde yanıltabiliyor tabiki... Şu ülkede herkes kendi işini yapsa zaten çok daha güzel şeyler olacak...sağlıcakla..
 
Benim bildiğim Türk üreticilerin ürettikleri çiplerin testlerini yapıp onay almak için yurtdışına gönderiyorlardı.Bunun yerine Artık üretilen çipler İTÜ de bu test ve onayı gerçekleştirecekler.
Türkiye nin ürettiği ilk çip değil , Türkiyenin ilk çip test laboratuarı diye biliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,582
Kullanıcılar
449,924
Son üye
xxdangee

Yeni konular

Geri
Üst