Çalışan cihazda debugger ile kod takibi

cemalb

Üye
Katılım
9 Eki 2019
Mesajlar
126
Puanları
1
Merhabalar.
AVR kullanarak bir proje geliştirdim. Ekrandan bir butona basınca bir röleyi, O da kontaktörü açıyor. Bu esnada cihaz donma yapıyor. Ve bunu çok nadir yapıyor. Bu nedenle Sebebinin yazılımsal mı donanımsal mı olduğuna emin olamıyorum. Detayı uzun olduğu için o kısma çok fazla girmiyorum. Sadece hiç bilmediğim için şunu soracağım:

Çalışan bir cihazda debugger takılı iken kodların işleyişinin takibini yapmak mümkün mü? Mesela ekrandan butonlara bastım, sayfaları değiştirdim, ayarlar ile oynadım, çeşitli sensör okumaları yaptım vs.. Bunları yaparken debug ekranından kodların işleyişini takip edebilir miyim? Böylece cihaz donduğunda hangi kod satırında kaldığını anlayabilirim belki diye düşündüm. Daha önce debug işlemi yapmadım. Debugger edinmeden önce böyle bir şey oluyor mu öğrenmek istedim.
 
AVR hiç kullanmadım ancak,pic veya arm işlemcilerde debugger zaten bu iş için kullanılıyor.Yani programı pc de koşturup istedigimiz yerlere break pointler koyarak oradaki degerleri okuyabiliyoruz.Programın geliştirilmesinde veya kontrolunde debugger olmadan hata bulmak oldukca güç.
 
Eyvallah hocam. Programı Pc de satır satır koşturabilmeyi veya berak koyulan yere kadar programı koşturmayı az çok biliyom aslında ama şuna emin olamadım, mesela bir sensör ile okunan ve değişkene yazılan bir sıcaklık bilgisi... veya hmi ekrandan değeri artrılan bir değişken.. debug modda iken bunlar da canlı olarak takip edilebiliyor mu? Değişkeni ekrandan sürekli artırıyorum diyelim. debug ekranın da o değer de artıyor mu o sırada? Eğer böyle ise nadiren oluşan hatalara da neyin sebep olduğunu, hangi koşullar olunca programın çöktüğünü anlarım diye düşünüyorum..

Buna emin olmak istiyorum çünkü bir yıldır debugger aldıramadım sevgili patronuma :) çok pahalı geldi. Klonu ile de program atılabildiği için debugger'ın önemini algılatamadım malesef...belki bu sebeple ikna ederim de bende rahat rahat debug yaparım :)
 
valla benim kullandıklarımda programı durdurdugun andaki degeri okuyabiliyorsun,ancak program koşarken online bir deger göremiyorsun.canlı takip etmek için okudugun degeri ekrana göndererek okuyabilirsin.
 
O kadar basit bir projede yazılımsal ne olabilir ki. Belli ki röle kontaktör vs yüzünden. Bolca bypass kondanstoru direnç diyot, zener ile tedbir almak gerekir. Girişlere negatif voltaj gelirse işlemci donabilir.

Ha bir de optokuplör
 
Son düzenleme:
Proje o kadar da basit değil. Sadece çok küçük kısımından bahsettim. Donanımsal olarak bahsettiğiniz tedbirlerin hemen hepsi var.
 
BOR olsa reset attırır. Kilitlenmez. Reset ataydi dediğin ise yarardi.
 
Aslında benim de aklımı o kurcaladı. Cihaz genelde kilitleniyor. Ama nadiren de olsa resetleniyor. BOR ve WDT aktif olmadığı halde... Harici reset pininden mi reset alıyor acaba bilemedim.....
Ama ilk sorduğum sorudaki şeyi debugger ile yapmak mümkün mü onu anlayamadım hala. Demek istediğimi tam izah edebildim umarım?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,263
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst