Kontrol Kalemi

Diyarbakır’da Kaçak Trafo

Diyarbakır’da Kaçak Trafo

    Kayıt dışı elektrik kullanımının tavan yaptığı tarımsal sulama sezonunun başlaması ile birlikte Dicle EDAŞ, bunun önüne geçebilmek için denetimlerini sıklaştırdı. Oluşturulan tam donanımlı kaçak denetim ekipleri, teknolojinin sağladığı imkanlardan da yararlanarak Bismil ilçesine bağlı Bayındır köyünde bir mısır tarlasında kaçak elektrik ile sulama yapıldığını belirledi.

    Buradaki incelemelerini derinleştiren ekipler, mısır tarlasının içerisinde gizlenmiş bir traktör römorkuna yüklenmiş vaziyette, 50 kVA gücünde kaçak bir elektrik trafosu buldu. Tarlanın üzerinden geçen yüksek gerilim hattına ‘kanca atmak’ suretiyle bağlanan ve küçük bir köyün elektrik gereksinimini karşılayabilecek trafo ile 40 dönümlük tarlanın sulandığı belirlendi. Bunun üzerine, devreye şirket avukatları girdi.

    SAVCILIKTAN EL KOYMA KARARI

    Avukatların başvurusu üzerine Bismil Cumhuriyet Savcılığı, kaçak mobil trafo için el koyma kararı çıkardı. Karar üzerine Dicle EDAŞ ekipleri, jandarma nezaretinde trafonun bulunduğu tarlaya gitti. Çevresi tellerle çevrilen traktör römorkuna konulan, dışarından bakılınca görünmesin diye mısırların arasına yerleştirilen kaçak trafonun ayırıcı ve sigorta tertibatının ise güvenlik açısından son derece riskli olmasına rağmen devre dışı bırakıldığı belirlendi. Trafonun üzerine asılan ‘Dikkat, Ölüm Tehlikesi’ yazılı tabela ise dikkat çekti.
    Güvenlik kurallarının hiçe sayıldığı trafonun önce elektrik bağlantısı kesildi, daha sonra da Dicle EDAŞ ekipleri tarafından yerinden söküldü. Daha sonra da jandarma ekipleri tarafından trafoya el konuldu.

    TARLA SAHİBİ EKİPLERİ TEHDİT ETTİ

    Jandarma ve Dicle EDAŞ ekiplerinin kaçak mobil trafosunu bularak, el koymak için tarlasına geldiğini haber alan tarla sahibi, bunu engellemek için çabaladı. Sonuç alamayacağını fark eden tarla sahibi, bu kez ekipleri tehdit etmeye başladı. Jandarma ekipleri, tarla sahibini sakinleştirdikten sonra Dicle EDAŞ ekipleri, kaçak mobil trafoyu sökerek bölgeden ayrıldı. Trafo sahibi hakkında yasal işlem yapılacağı, ayrıca kullandığı elektrik bedelinin geriye dönük hesaplanarak tahsil edileceği bildirildi. Dicle EDAŞ kaçak denetim ekipleri, daha önce de Şanlıurfa ve Batman’da yine traktör römorkuna yüklenmiş olarak kullanılan 2 adet kaçak mobil trafo ele geçirmişlerdi.

    DİCLE EDAŞŞ’TAN ÇİFTÇİYE ÇAĞRI

    Hem can, hem de mal güvenliği açısından son derece tehlikeli olan kaçak trafo kullanımına son verilmesini isteyen Dicle EDAŞ yetkilileri ise çiftçilerin kayıt dışı elektrik kullanmak yerine, tarımsal sulamada kullandıkları elektrik bedeline yüzde 75’e varan oranda indirim sağlayan kampanyadan yararlanmaları çağrısında bulundu. Dicle EDAŞ’ın, çiftçinin girdi maliyetini azaltabilmek ve onlara ekonomik anlamda destek sağlamak amacıyla 26 Mayıs’ta hayata geçirdiği Tarımsal Sulama Kampanyası’nın 30 Haziran tarihine kadar devam edeceği belirtildi.

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ