toprağın mesafeye göre direnci nedir? toprak kusursuz iletken midir?

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
faz-toprak arıza akımını bulmak için kapalı devreyi oluşturan dirençlerin toplamını bulmak gerekiyor. Bu dirençler sırayla trafonun iç direnci, kablonun direnci, arızanın olduğu noktada toprağa geçiş direnci ve işletme topraklamasının toprağa geçiş direnci.

Burda sorum şu. Toprak arızasının olduğu noktanın trafodan 10 metre uzakta olması durumundaki direnç ile(10 metrelik toprağın direnci), 200 metre uzak olması durumundaki direnci(200 metrelik toprağın direnci) aynı mıdır ve hatta sıfır mıdır?. Eğer sıfırsa toprak kusursuz bir iletken mi olmuş oluyor?

saygılar...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bir kompresör düşünün, bir taraftan havayı emip diğer taraftan atıyor. Kompresörümüz trafo, havayı emdiği nokta işletme topraklaması, attığı nokta faz-toprak kısa devre noktası olsun. Atmosfer de toprak olsun. Kompresörün havayı emdiği nokta ile, havayı attığı nokta arasında ki uzaklık, kompresörün zorlanma katsayısını etkiler mi? Etkilemez.

Atmosferi sonsuz hava deposu olarak düşündüğümüz gibi, toprağı da sonsuz yük deposu olarak düşünebiliriz.

Kısa devre anında, toprağa akan akım ile işletme topraklamasından geri gelen akım ların genliği aynı olabilir, ama aynı akım olmak zorunda değil.
 
Ali Rıza Bey
Komprasör örneği pek de iyi bir örnek olmamış.Komprasörlerde boru hattındaki sürtünme kayıpları verimi bir hayli değiştirir.
Sn Hemmuhhemtek
Toprak o kadar da süper bir iletken değildir.Her yerde aynı da değildir.Olsaydı topraklamalar ile ilgili dünya kadar hesaba gerek duyulmazdı.
Daha önce sizin bir sorunuza cevap verirken benim çalıştığım fabrika için 0,4 ohm olduğunu yazmıştım.Bu değer farklılıklar gösterecektir.
forumda Prof.İsmail Kaşıkçı'ya ait ders notları mevcut.Orada da toprak direncinin değişkenliğinden bahsedilmektedir.
Bizzat başıma gelen bir olayı anlatırsam bir fikir verebilir:
Topraklama direnci ile ilgili hiçbir sıkıntısı olmayan bir sitede her nasılsa ölçüm yapılmış ve yüksek değerler çıkmış.(geçmiş zaman değerleri anımsamıyorum)
Sistemi arkadaşımla incelediğimizde belediyenin sitenin yanından bir kanal açtığını ve toprağın doğal yayılımının değiştiğini gördük.Duruma toprak katmanlarındaki renk farkından uyandık.Topraklama kazıklarını kanalın siteden ayrı tarafına çaktığımızda hiç bir sorun kalmadı.
 
Ali Rıza Bey
Komprasör örneği pek de iyi bir örnek olmamış.Komprasörlerde boru hattındaki sürtünme kayıpları verimi bir hayli değiştirir.

Ali Bey;
Boru hattındaki sürtünmeler de, kullanılan kabloların dirençleri olsun, sizi mi kırayım :)
 
Sn Hemmuhhemtek
Toprağın;kumlu ,kayalık,alüvyon,bataklık vb. olmasına göre direncinin değiştiğini gösteren cetveller dahi var.Bu durumu zaten bildiğinizi sanıyorum. Asıl varmak istediğiniz nedir?
 
Ali bey;
Konuda sorulan toprağa geçiş direnci değil.

Faz-toprak kısa devre anında akım kısıtlayıcı dirençler;

1) Trafo iç direnci
2) Hata noktası ile trafo arasındaki faz kablosu direnci
3) Hata toprağa geçiş direnci
4) Hata noktası ile işletme topraklaması noktası arasındaki toprağın direnci
5) İşletme topraklaması toprağa geçiş direnci.
6) İşletme topraklaması kablosu direnci.

Konuda sorulan Kırmızı ile işaretlediğim direnç. Ama bence böyle bir direnç yok, yani "0" , yani uzaklığın bir önemi yok.
 
Ali_Rıza Bey'in yukarıda sıraladığı maddelerden 4. madde sorumu oluşturuyor.

4. maddedeki direnci sıfır almak, toprağın kusursuz bir iletken olması anlamına geliyor. Bu ise benim aklıma yatmıyor. Teorik olarak veya pratik olarak bunu neden sıfır aldığımızı anlatabilecek olan arkadaşa şimdiden teşekkür ederim
 
toprak kusursuz bir iletken değildir olamaz .... kusursuz bir iletken tabirini kullanamayız .... toprağında direnci var ...konuyu açılş sorunuz da bahsediğiniz faz toprak kısa devre arıza noktası 10 metre mesafede iken toprak direnci ile 200 metredeki toprağın direci soru sun dan başlamak istiyorum.... 10 metre mesafede oluşan arızada trafodan çekilen akım daha fazla dır trafonu bulunduğu yerde bu arızanın etkilerini daha çok görürüsünüz ...200metre mesafede faz toprak arızasında trafo da oluşan arıza akımı 1. ye göre daha az şidetlidir..
 
Yeryüzünün empedansı, paralel bağlı RC eşdeğer devresi ile gösterildiği ve kısadevre akımlarının yüksek frekanslı oluşundan dolayı; kapasitansın da frekans arttıkça azalmasından ötürü, AC kısadevreleri için bu empedans değeri 0 olarak alınabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,683
Kullanıcılar
449,952
Son üye
alihan özkan

Yeni konular

Geri
Üst