yüksek gerilim test cihazı topraklaması

sarge85

Üye
Katılım
11 May 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar sizinde aklıma takılan bazı konularda fikrinizi almak isterim.
fabrikamızda orta ve yüksek gerilim motorlarının bobinlerini üretmekteyiz. bazı bobinlerimize( hard coil-yoğun reçineli bobin ) yüksek gerilim testi(high voltage test) uygulamak için yurt dışından test cihazımız geldi. bu cihazın kontrol ünitesi ve 220/80000 V dönüşüm oranlı trafosu bulunmaktadır.kontrol ünitesi monofaz beslenmekte ve kontol ünitesi çıkışı bir varyak yardımıyla 0-220V arasında değiştirilebilmektedir.bu kontrol ünitesi trafo girişine bağlanarak bu şekilde trafo çıkışından bobine 0-80000v luk gerilim uygulayabilmekteyiz. In(max)= 40A . biz her bobin için ayrı ayrı test yapmaktayız ve 1 bobin için 8kv u geçmemekteyiz. bu testin amacı bobinin(hard coil) izolasyonunda bir sorun olup olmadığını belirlemek içindir. bu test yapılırken bobinin 1 ucuna faz bağlanır ve bobin yanları üzerine çelik bara konularak çelik bara topraklanır. yani izolasyonda herhangi bir delinme olduğunda faz toprak kısa devre olacaktır!!!!

soru1: böyle bir test için bu cihaza fabrikanın topraklamasından ayrı bir topraklama yaptırmam gerekirmi?

soru2: böyle bir test için topraklamadan başka almam gereken güvenlik önlemleri nelerdir? cihazı yapacak olan kişi için güvenlik önlemleri ve dışarıdan birisinin test odasına girmek istediğinde cihazı devre dışı bırakıcak bi sistem!!!

soru3: bu yüksek gerilim testi için yüksek gerilim yapılacak yerin nasıl olması gerekir. standartları nedir? yerin kavucukla izolesi gibi...

soru4: bir alçak gerilim tesisinde çarpılmalara karşı koruma için topraklamadan başka kaçak akım koruma rölesi kullanılmalımıdır? ana panoda kompact şalter ve v otomat dışında bi cihaz kullanılmamış... hatta topraklama ile nötr panoda birleştirilip makınelere verilmişti ama ben topraklama ile nötrü ayrı tutup makınelere öle çektirdim.yani her makıneye 3 faz+nötr+toprak gitmekte.

şimdiden görüşleriniz için çok teşekkürler...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhabalar.
1- heşeyden önce yüksek gerilim testlerinin yapıldığı yerlerde çok iyi bir topraklamanın olması gerekmektedir ve mümkünse ayrı olamsı iyi olacaktır.
2- Test yaptığınız bölge bir oda ise test sırarsında kırmızı bir sinyal lambası ile test yapıldığı belirtilmeli ve kapılar kilitli tutlmalıdır. Eğer test yapılan bölge bir oda değilse mutlaka test yapılan sahanın çevresi bir zincir yada uyarı işaretleri ile çevrilerek bölge belirtilmelidir.

fakat bununla ilgili standartlar neler dir bilmiyorum malesef.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,670
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst