Çubuk Elektrod / Levha Elektrod

Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
509
Puanları
6
Yaş
51
Arkadaşlar,

Bir topraklama tesisinde çubuk elektrod yerine levha elektrod kullanmanın topraklama direncinin düşürülmesinde faydası var mıdır?

Mantıken temas yüzeyi arttığı için levha elektrod daha uygun gibi gözüküyor ancak bir yerde hiçbir faydasının olmadığını dinledim. Tam olarak ne denmek istediğini anlamadım.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevap verirse memnun olurum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
şimdi şöyle levhayı koyuyorsunuz ve gömüyorsunuz. toprak o kadar sıkı olmadığından yüzeyi tam tutmayabiliyor. ancak çubukları çaktığınız için toprağa çok sıkı tutunuyor böylece bütün yüzeyi toprağa değmiş oluyor.

En iyi topraklama ise ağ (gözlü) ve çubuğun birlikte kullanıldığı topraklamadır. Piyasada belki daha iyi yöntemler kullanılıyordur.
 
Eskiden levha topraklayıcı daha çok kullanılırdı.Resmi işlerde şebekelerde,ENH da Trafo işlerinde hep 3x500x700 mm sıcak galvanizli levha tercih edilirdi.Topraklamalar yönetmeliği değiştikten sonra,levha topraklayıcıyı önermeyip,çubuk veya kazık topraklayıcıyı tavsiye etmekte olduğundan.Artık çoğunluk ile sıcak daldırma galvanizli köşebent kazık kullanılır olmuştur.
 
zeminin kırmızı toprak olması kazık açısından iyi şayet inşaat artıkları yada zenimde toprağın az kaya nın çok olduğu yerlerde levha daha kullanışlıdır diyorum çok başımıza geldi zemin kayalık kazık hem zor çakılıyor hemde toprakla temas az oluyor.Kayalık yerlerde geniş ve derin çukur açıp yanmış kül ve tuz karıştırarak levhanın etrafına serilerek üstü ürtülür ve topraklamada iyi netice alınır bence kazıktan daha da iyi oluyor ...
 
Tuz kötü bir yöntem değil mi? Malzemenin zarar görmesine sebep oluyor ve günü kurtarmaktan öteye geçemiyor diye biliyorum. Bir de kontrol öncesi topraklamanın üstüne işemek var ki çok fena =) Kayalık arazilerde toprak direncini düşürmek için gem tozu kullanılıyor bir de.
 
Çubuk elektrodun,levha elektroda göre avantajı(nerdeyse 3 katı) çok daha fazla,fakat sisteminizin ve özellikle topraklama için ayırdığınız zeminin yapısına göre elektrod seçiminde bazen levhayı seçmek tek çözüm olarak kalabiliyor.

Şunu da eklemeliyim ki topraklama yönetmeliğinde levha elektrodun kullanılması önerilmemektedir diye geçer.İyi çalışmalar,saygılar.

Ayrıca tuz vb. kimyasalları da aslında önermek yanlış,çünkü geçici bir çözüm olmaktan öteye gidememekteler.Fakat öyle durumlar da oluyor ki i.halilercin arkadaşımızın dediği gibi kayalık vb. yerlerde bahçe toprağı+tuz kullanılarak anca değer düşürülebiliyor.
 
levha elektrodun kullanılmamasının asıl sebebinin aynı oranda malzeme kullanılarak daha diğer malzemelerde daha iyi sonuç elde edilebilmesindendir. levha elektrod malzeme açısından çok fazla gider oluşturduğu için kullanılması önerilmemektedir.zorunlu şartlar veya yapılan hesaplamalarla eğer levha elektrdoun dha uygun olgun olduğu gösterilirse kullanılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst