QRS Kompleksi ve Analizi

etuzuner

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
1,179
Puanları
92
QRS KOMPLEKSİ
QRS Kompleks analizi EKG işaretlerinin işlenmesinde önemli bir rol oynar. QRS detektör olarak adlandırılan yapı, birden farklı QRS Kompleksini analiz etmede ve hasta hakkında bilgi edinmede kullanılan yaygın ve kullanışlı bir yapıdır.

EKG Kağıdı

Koyu yatay çizgiler 0. 2 saniyedir.
Açık yatay çizgiler 0.04 saniyedir.
Koyu dikey çizgiler 5 milimetredir. (0.5 mV)
Açık dikey çizgiler 1 milimetredir. (0.1 mV)


P Dalgası (P Wave) : Kulakçık depolarizasyonu
QRS Kompleksi (QRS Complex) : Karıncıkların depolarizasyonu
T Dalgası (T Wave) : Karıncığın yeniden polarlanması
U Dalgası(U Wave) : Kulakçığın yeniden polarlanması

P Dalgası (P Wave)
• Sağ ve sol kulakçığın sıralı bir şekilde depolarizasyonudur.
• Pozitif polarite ve düzgün bir yapıdır.
• Genellikle genliği 300uV’tan azdır.
• Süresi 120 ms’den azdır.
• Frekansı ise 10 ile 15 Hz arasındadır.

QRS Kompleks (QRS Complex)
• Sağ ve sol karıncığın depolarizasyonudur.
• Süresi 70 ile 110 ms arasındadır.
• EKG formları arasında genliği en fazla olandır. Bazen 2-3 mV’a kadar çıkmaktadır.
• Frekansı ise 10 ile 50 Hz arasındadır.

T Dalgası (T Wave)
• Karıncık repolarizasyonunu gösterir ve QRS Komleks’ten yaklaşık 300 ms sonra gerçekleşir.
• Bu dalganın pozisyonu kalp ritmine çok bağlıdır. Hızlı ritimlerde QRS Kompleks’e daha yakınlaşmış olur.

Kalp ritminin oluşumu (Cardiac Cycle) : Sağ kulakçığın kasılmasıyla başlar. Sağ kulakçık kasılması için tetiklendikten sonra kan sağ karıncığa pompalanır. Sağ karıncık dolduktan sonra kanı akciğere pompalar. Böylelikle karbondioksit oksijen ile yer değiştirmiş olur. Daha sonra akciğer toplardamarı temizlenmiş kanı sol kulakçığa döndürür. Sol kulakçık kasılması için tetiklendikten sonra kanı sol karıncığa pompalar. Bundan sonra da sol karıncık kanı diğer organlara pompalar.

RR Aralığı (RR Interval) :
• 2 “R” noktası aralığına denir.
• EKG analiz ve tahminlerinde önemli bir yeri vardır.
• Hastaların kalplerindeki aritmileri karakterize etmek için kullanılır.

PQ Aralığı (PQ Interval) :
• Kulakçık depolarizasyonundan karıncık depolarizasyonuna kadar olan aralıktır.
• Kalp ritmine çok da bağlı olmayan bir aralıktır.

QT Aralığı (QT Interval) :
• Karıncık depolarizasyonundan yeniden polarizasyonuna kadar olan aralıktır.
• Bu aralığın uzunluğuna bakılarak ani ölümlere yol açabilecek kardiyak düzensizlikleri analiz edilebilinir.

QRS analizinden kullanılan en yaygın method olan PAN-TOMPKINS Algoritmasının MATLAB uyguluması da ektedir. Aynı zamanda farklı hastalardan alınmış olan ve MATLAB data dosyasına çevirilmiş kayıtlarda mevcuttur.

Kayıtlı olan EKG işaretleri MATLAB'da kullanabilmeniz için dosyayı "Import" etmeniz gerekmektedir. Bildiğiniz üzere MATLAB vektörler üzerinden işlemler yaptığı için o dosyalar da vektör olarak gösterilmelidir. "File" menüsünden "Import Data" kısmından dosyaları vektöre çevirebilirsiniz. "ECG1_kod" dosyası "ECG1" işaret için olan koddur. Bu şekilde olmasının nedeni ise işaretlerin kullanılan algoritmada eşik değerlerinin farklı olmasıdır.
Kullanım konusunda veya herhangi bir konuda yardım isterseniz lütfen çekinmeyiniz, iyi çalışmalar..
 

Ekli dosyalar

  • Matlab Files.rar
    59.8 KB · Görüntüleme: 83
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elinize sağlık çok EKG hakkında çok yararlı açıklamalar yapmıssınız fakat burada dikkate almanız gereken bir noktayı atlamıssınız gibi görünüyor. QRS kompleksi dediğiniz zaman adı üstünde bu bir komplekstir Yani içinde sağ-sol ventrikül (karıncık) depolarizasyonu ve sağ-sol atrium (kulakçık) repolarizasyonunu barındırmaktadır. Yani kompleksi analiz ettiğiniz zaman burada atriumlaradan ve ventriküllerden gelen sinyallerin bileşkesini içermektedir.
P dalgası dediğimiz dalga aslında EKG nin yorumlanmasına başlanması gereken dalgadır. Sebebine gelince Kalp ritmi olarak tanımladığımız ritmin asıl başlangıç noktası sağ atriumun vena cava inferior ve süperior (alt ve üst vücuttan gelen kirli kanı kalbe taşıyan damarlar) bölgesinde lokalize olmuş sinoatrial düğüm dediğimiz kalpte siklusu baştana sinyalin çıkış kaynağıdır. Kalp atım sayısı hesaplanırken R dalgaları arasındaki mesafeden yararlanılır. (dilerseniz hesaplama formülünüde yazabilirim) Aritmi olarak adlandırdığımız durum ise R-R mesafelerinin eşit aralıkta olmammasıdır. Bunun anlamı sinoatrial noddan çıkan sinyallerin eşit aralıkta olmadığıdır.
Sizleri sıkmamak için daha detaylara girmek istemiyorum. Fakat EKG yi yorumlamak için bu işin temel prensibini oluşturan Einthoven Üçgeni nin mantığını çok iyi kavramak gerekiyor.
Yinede vermiş olduğunuz bilgi için teşekküer ederim.
 
pardan ya ben bu matlab kodun yazılı oldugu eki bulamıyorum. tekrar yayınlayabilirmisin
 
Sn. xyzal,

Yazmış olduğunuz yorum için öncelikle teşekkür ederim. Bahsettiğiniz konuda haklısınız. Aslında yazmaya başlarken "Cardiac Cycle" dan başlayarak güzelce bahsetmek de istedim ama fazla karmaşık olacağını düşünmüştüm. Bildiğiniz üzere bu konular herkesin ilgisini çekmeyebiliyor. Bu arada geç cevap yazdığım için kusuruma bakmayınız, görmemiştim.

pardan ya ben bu matlab kodun yazılı oldugu eki bulamıyorum. tekrar yayınlayabilirmisin

Saat 22.00'da upload edebilirim. Şu an evime giremiyorum, dışarıda kaldım.. :D Gerekli kısımlarda yardımımı isterseniz, yardım da edebilirim. Kodları kendim yazmıştım.

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
merhaba,öncelikle emeğinize sağlık..ben bu matlab kodunu incelemek istiyorum fakat sayfada nerden indirebileceğimi göremedim.sadece password yazıyor.yardımcı olursanız sevinirim..
 
ellerine saglık eminim cok guzel olmustur ama ben acamıyorum şifre hatası veriyor.sifreyi bana acilen mesaj atabiilirmiisnz yada tekrar yayınlayabilirmisiniz?
 
Merhaba ben elektrik elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bitirme projem ECG datasını MATLAB'ta incelemek. İnternette araştırma yaparken sizin paylaştığınız bilgileri buldum. Anladığım kadarıyla sizin bu konu hakkında çalışmalarınız var. İlgilenirseniz bitirme proje mi size gönderip yaptırmak istiyorum. Zor bir durumdayım yardımcı olursanız sevinirim. Cevabınızı bekliyorum.
İyi Çalışmalar...
 
Merhaba ben elektrik elektronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bitirme projem ECG datasını MATLAB'ta incelemek. İnternette araştırma yaparken sizin paylaştığınız bilgileri buldum. Anladığım kadarıyla sizin bu konu hakkında çalışmalarınız var. İlgilenirseniz bitirme proje mi size gönderip yaptırmak istiyorum. Zor bir durumdayım yardımcı olursanız sevinirim. Cevabınızı bekliyorum.
İyi Çalışmalar...
 
merhaba, paylaşımınız için teşekkürler.uygulamada kullandığınız database lerin uzantısını öğrenebilirmiyim.mıt nin .dat uzantılı database leri kullanamıyorum yardımcı olabilirmisiniz ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,751
Kullanıcılar
449,973
Son üye
sfc16

Yeni konular

Geri
Üst