Kablosuz zil hoparlörü ile anahtar tetikleme

orjuan

Üye
Katılım
11 Mar 2014
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
31
Hepinize hayırlı günler arkadaşlar. Bir adet CATA kablosuz zil aldım ve bu zili bir devre ile entegre kullanmak istiyorum. Forumu araştırdım ancak derdime derman bir yazı ve/veya makale bulamadım. Neyse lafı kısa keseyim. Bu devredeki alıcı kısmına bağlı 16ohm 0.25W olan hoparlörün kablolarını kullanarak buradan gelen elektiriği bir anahtar olarak kullanmak istiyorum. Bunun için röle kullanmam söylenildi ancak röle zil sesi kesilince kendisini otomatik olarak pasif duruma getiriyor. Ancak ben bu devre ile sürekli bir ışık yakacağım ve bu ışık benim reset sistemim ile sönmesini istiyorum. Acaba ne yapabilirim buraya ara bağlantı olarak ne kullanabilirim. Yardımlarınızı bekliyorum...
 
Hayırlı günler
Konunun uzmanı olmayarak;
Transistör, röle vb ekipman için mühürleme denilen, (mandallama diye de tabir edildiği olur, kilitleme de denilebilir) denilen kısa süreli girişi devamlı çıkışa dönüştüren uygulamalar vardır. Forumda ve webde bu isimle aratılabilir.

Transistörün; baz(beyz) denilen eşik değerini aşan (0,8 civarı) Elektriklenme ile kollektör ucuna gelen elektriği emiter ucuna ileten hali hazırdaki sisteminde, iletken olduğunda elektrik ile buluşmuş olan emiter ucu tekrar baz ucuna bağlanırsa artık ilk iletkenliği/tetiklenmeyi sağlamış olan giriş baz ucuna gelmiyor da olsa emiterden geri dönen elektrik ile sistem iletkenliğini sürdürmüş olur. Röle için de iletken olunduğunda uygun olarak enerjilenen bir ayak oluşturularak bobin uçlarını enerjilendirir biçimde bağlanması akla gelir.
Sistemden enerjinin kesilmesi ile bir anlamda resetlenme olur, geri besleme durur ve iletkenlik için tekrar girişe ihtiyaç duyulur.
Bu sistemlerde yerine göre ayrıntılar olur ve sağlıklı çalışma için eklemeler gerekebilir.
İhtiyaca uygun başka çözümler de olabilir ama sistemin kullanım alanı izah edilirse belki başka tip çözümler de bulunabilir.
Uzaktan kumandalı led ampuller incelenebilir ve de ihtiyaca göre devre kurmak ve ya piyasada hazır satılan hobi devreleri vb uygulama yapılabilir.
Diğer taraftan kumanda ile ışık yakılmışsa yine kumanda ile söndürülmeli. Yani giriş geldikçe yön değiştiren tipi girişler ile iletken olup, iletkenliği bozan bir flip-flop eklemesi daha uygun olabilir.
Aslında her giriş ile bir iletkenlik değiştiren mekanik bir ekipman da olmuş olsa kullanılabilirdi.
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst