TDA 1554Q CIYIR CIYIR

escapeto

Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba..
Bu devreyi yaptım yanlız hop bağlayınca mükkemmel derecede cıyırtı cıkartıyor. Cıyırtının altında çok ince de olsa müziğin sesi geliyor. Problem nerede olabilir acaba?Devreyi 13v 9amperlik adaptör ile besliyorum. Trafo tam doğrultmaç tipi. Smps değil. Hoparlör de 30w eski teyiplerin kenarlarında duran hoparlör.
1554q.JPG
 
devrede sorun olup olmadığını bu şekilde bilemeyiz ama trafon doğru akım cıkışlı olsun yeter alternatif ise saten çalışmaz devreyide gözden geçır derim direncleri farklı takmış olabilirsin yani karıştırıp 30 ohm yerine 100k gibi
 
Merhaba..
Bu devreyi yaptım yanlız hop bağlayınca mükkemmel derecede cıyırtı cıkartıyor. Cıyırtının altında çok ince de olsa müziğin sesi geliyor. Problem nerede olabilir acaba?Devreyi 13v 9amperlik adaptör ile besliyorum. Trafo tam doğrultmaç tipi. Smps değil. Hoparlör de 30w eski teyiplerin kenarlarında duran hoparlör.
Ekli dosyayı görüntüle 16031

Merhaba.Sevgili arkadaşım,bunun başlıca sebepleri şunlar olabilir;

a)Tda 1554q’nun 2 adet stereo ses girişinde kullanılan stereo jakın içindeki toprak hattı koparak ayrılmış,gözle görülmeyen şeklide de boşa çıkmış olabilir.Jakın dışını açarak lehim bağlantılarına bakın.Her üç bağlantıda bir kopma,ikisi arasında kısa devre yapacak şekilde istenmeyen bir temas,arada lehimle bağlantı yapacak bir küçük bir lehim parçası,vb. bir durumu hiç görünüyor mu?Hem asıl kaynaktan gelen strereo jakta,hem de tda 1554q’ya giren stereo jakta bu durma ayrı ayrı bakıp,inceledikten sonra 2 jakı da kapatabilirsiniz.Jaklar yekpare (Bütün tek parça ise ) o zaman 3 noktasını avometrenin sesli direnç-ölçer kısmında ayrı ayrı test ederek,3 bağlantının aralarında bir kısa devre olup olmadığını (Kısa devre varsa buzzer ötecektir) görmeniz lazımdır.Böyle bir sakıncalı durumu eğer varsa girişte kullanılan jakların,yine hoparlörlerin çıkışında çok yüksekçe olan cızırtıları,distorsiyonları da duyulacaktır.

b)Güç kaynağından (Smps kullanmamışsınız) gelen dc.akımda,bir nedenle köprü diyotlu doğrultma devresindeki 4 adet el yapımı diyottan birindeki bir bozulmada,kısmen de devre dışında kalması durumunda,tam dalga doğrultmayla tam doğru akım elde edilemez,elektrolitik kondansatörler de belirli bir kapasite (mikrofarad) değerinde paralel olarak devrede yeterince sayıda da yer almıyorsa,şehir şebekesinde duyulabilen cinsten,bu 50 hz.lık frekansta (Yarim dalgada) oluşan uğultular hop.’lerden kuvvetlendirilerek bu yarım dalgadaki doğrultma nedeniyle direk duyulacaktır.

Böyle bir durumun oluşup oluşmadığı,el yapımı olan köprü diyotlardaki 4 adet diyodun, avometre ile diyot ölçüm kısmında ölçülmesi (Bir yönde sabit,dijital değer de okunabilmeli,diğer yönde ise hiç okunmamalıdır.) bozuk diyot varsa yenisi ile değişimi,köprü diyot hazır,yekpare ise,direk ölçmeye de gerek kalmadan,eğer çıkışta 12 voltluk bir oto araç ampulünü (Sinyal,stop,vb.lambasını) titrek olarak da yakmasından,sadece yarım dalga doğrultma yaptığı anlaşılırsa,köprü diyot mutlaka yenisiyle de değiştirilmelidir.

c)Sinyalin kuvvetlendirileceği asıl kaynaktan (Preamfiden,pc ses kartı çıkışından,küçük bir radyonun stereo ses çıkışından,vb.) gelerek kuvvetlendirilecek ses sinyali ayrıca gürültü de (Çok fazla distorsiyonlu ses) taşıyorsa, tda1554q’da da ayni sinyal,bu gürültülü olan haliyle kuvvetlendireceğinden bu istenmeyen sesler de duyulacaktır,bu normaldir.

d)Elektronik devre kartında özellikle tda1554q’nun ses girişinin olduğu bakır devre yollarında,bu devrelerde istemeyen lehim parçaları,pasta (Flux) kalıntıları,vb. hiç istenmeyen bazı yabancı maddeler kalmış,lehim işleminden sonra bunlar iyice temizlenip uzaklaştırılmamışsa eğer,yine büyük cızırtılar,yüksek sesli parazitlere yol açması muhtemel şekilde duyulabilir.Devre kartının özellikle tda 1554q’nun bu ses giriş kısmını dikkatle gözden geçirip gerekirse alkollü bir parça pamukla iyice temizlemelisiniz.

e)Hoparlörlerin kağıt konilerinin içine istenmeyen yabancı cisimler girmiş bulunup,ses akımıyla hoparlör ileri-geri hareket ettiğinde bunlar sıçrama yaparak uğultu,cızırtı şeklinde de rahatsız edici şekilde ses çıkarabilirler.Bunu önlemek için hop. dış muhafazasını hop.’den ayırıp,kağıt koninin sertleştirilmiş kartondan oluşan dış yüzeyini yabancı,istenmeyen maddelere karşı iyice inceleyin.

f) Hoparlörlerin ses akımının dış terminal (Dış) bağlantılarından gelen,linz teli gibi esnek esnek,yaylanabilir ince,çok telli çıplak kablosunda,bu hop.’ün mıknatıs içinde kalan bobinine yapılan ara lehim bağlantılarına,zamanla oluşabilecek olan kopmalar,ayrılmalar,kıl çatlakları,vb.ayrıca var olup da oluşmuşsa,ses rahatsız edici şekilde,arada bir gidip gelerek,arada bir kesilerek kuvvetlendirilmiş olan bu çıkış sinyalinin hoparlörden çok net ve istenildiği şekliyle dinlenebilmesini de önleyecektir.Çaresi bu lehim noktalarının temiz,kağıt koniye bir zarar vermeden,hassas olarak bu lehiminin tekrar yapılıp yenilenmesiyle giderilebilir.Kolay gelsin.
 
Cvp ve ilgi için teşekkür ederim. Topraklama hattım yok. Küçük bir odam var balkona kendim kurdum. Elektirk hattı felan çektim toprak yok onu da kovaya koyduğum toprak ve kablo ile çözeceğimi umuyorum:)
 
Cvp ve ilgi için teşekkür ederim. Topraklama hattım yok. Küçük bir odam var balkona kendim kurdum. Elektirk hattı felan çektim toprak yok onu da kovaya koyduğum toprak ve kablo ile çözeceğimi umuyorum:)

Merhaba,escapeto; Aman hocam ne yapıyorsunuz,hiç küçük (Orta veya büyük boy da olsa yine de farketmez) bir saksıdaki toprakla sağlam ve iyi bir toprak hattı olabilir mi? Bunu tamamen de silin atın,aklıınızdaysa eğer bunu hiç düşünmeyin bile.Toprak hattı olmazsa tda 1554q'da da cızırtılar,mağnetik sesler kesilmez,gerçek bir toprak hattı lazımdır,ama bir saksıdaki toprakla olmaz bu inanın buna.Evde toprağa kadar giden su boruları,banyonuzda armatürlü musluklar da olsa onlara bağlayacağınız 0.75 ohm.luk tekli bir kabloyla da olur bu iş.Ama bir şartla,bu hattı diğer bulaşık makinesi,buzdolabı,çamaşır/kurutma mak.,elekrikli şofben,vb. ciddi toprak hattı isteyen cihaz/mak.lerde değil,bu tda1554q'nun topraklamasında veya masaüstü pc kasasının topraklamasında,asıl bir toprak hattı çekilinceye kadar kullanabilirsiniz.

Saksıdaki toprak asıl dünyadaki toprak değil ki,arada saksı var,toprak ıslak bile olmuş olsa değil mi,saksının deliğinden başka yer zeminiyle birleşip,o da betonla kısmen birleşip dünya toprağı (Yer) ile birleşecek,bir düşünün bunu,"Nasreddin Hoca'nın suyunun suyu" hikayesi benzeri olmayacak,olması tamamıyle de imkansız bir şey,saksı ile toprak hattı sahibi de olabilmek!.Gerçek bir "temel topraklama" için adamlar tonlarca inşaat demirini binanın temeline betona gömülü vaziyette temeli de en baştan binayla birlikte yapıyorlar,ama yine de katlardaki beton zeminle,gerçek yer (Dünya toprağı) arasında çok kısmi,betonun iletkenlik özelliği kadar olan çok az olan bir topraklama var olup söz konusu oluyor.Zaten kuvvetli olsaydı her faz çarpmasında bütün insanlar da hiç kurtulamdan ölecekti,enmiyet kalmamış olacaktı bu durumda da.Umarım ikna olmuşsunuzdur bu saksı ile topraklamanın,topraklama kablo ucunun tamamıyle de havada,boşta kalacağına,"buna hiç de inanmamanız".Ben şu anda da inanayorum ki mutlaka da artmıştır.

Evdeki toprakla hat sonunda sonunda yer toprağıyla irtibatı da çokiyi/iyi olabilen tüm çeşmelerden,bataryalardan,su borularından,vb. kabloyla toprak hattını dört dötlük,çok mükemmel bir topraklama olmasa bile,saksıya göre çok daha iyi bir netice,sonuç alabileceğiniz neticeyi sadece bu yolla yaparak sağlayın.Kolay gelsin.
 
Çok teşekkür ederim yanıt için. Vaz geçtim gitti. Böylece ögrenmeme ayıbından da kurtulmuş olduk. :))
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,664
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst