Yg İŞletme sorumluluĞu

sn darma,
ben emo'ya konu ile ilgili hiç bir ücret ödemedim. İzlediğim yol çalıştığım fabrikanın YG işletme sorumlusu olarak atandığımı belirten resmi bir yazıyı (altında ben ve fabrika yetkilisinin imzası ile) tedaş'a yollamak oldu. Aldığımız YG işletme eğitiminde de bu bildirimi işletme sahibinin ya da yetkilisinin yapması gerektiği belirtilmişti. Sizden talep edilen ücretin işletme kurulu gücünün büyüklüğü ile alakası olabilirmi diye düşünüyorum. Ayrıca Emo yetkilisinden aldığım bilgiye göre yapılması gerekli yasal bir zorunluluk yok gibi görünüyor. Topraklama, paratöner ölçümlerinin ve YG iş güvenliği ekipmanlarının temini kritik noktalar. Dediğim gibi emo bir ücret talep etmedi
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ben EMO ya gittiğim zaman benim kendi başıma veya firma adına biyere bilgilendirme (falan tesisin işletme sorumlusu diye) yapma hakkımın olmadığı bunu sadece ve sadece EMO nun yapabileceğini söylediler. Ücretlendirmeye gelince de trafo gücüne göre bir fiyat çıkarıyolar. Ben serbest çalışan bir mühendis olsam atıyorum 2000 kVA bir tesis için 540 YTL firmadan almam gerekiyormuş EMO da bunun % 1 ini benden alıyor. Ama serbest çalışmadığım için biz sadece bu bedelin % 1 i olan 600 YTL aylık ödememiz gerekiyormuş. O zaman bende şirketten dediğiniz gibi bu tesisin işletme sorumluluğuna atandığıma dair bir yazıyı Tedaşa göndermek olucak. Gerisini daha detaylıca konuşuruz
 
İşletme sorumlusunun EMO aracılığı ile yazışma yapması gibi bir durumun olduğunu sanmıyorum.
Ayrıca 540 YTL dedikleri EMO nun en az ücret tanımlamasında geçiyor herhalde.
540 YTL nin %1 i 5.4 YTL eder.
 
kamu kuruluşlarında görev yapan ancak yüksek gerilim işletme sorumluluğu eğitimine katılmayan mühendisler işletme sorumlusu olabilirmi arkadaşlar ?
 
Adem bukonuda bir bilgim yok ama emodan bu konuyla ilgili bilgi alabilirsin.
 
ademcelik arkadaşım.Kurumuna ait tesislerin, işletme sorumlusu olabilir.Bunun için eğitim ve sertifika
alma yükümlülüğü yoktur.
 
Konuya yardımcı olmak isterim.
Yüksek gerilimde çalışma yetki belgesi : 34,5 , 66 , 154 ve 380 kV. iletim Trafo merkezlerinde çalışmak ve sorumluluk almak için muhakkak gerekli olan bir belgedir. TEİAŞ özel Trafo merkezlerinde veya kendi bünyesindeki fakat işletmesini hizmet alımı yolu ile özelleştirdiği Trafo Merkezlerinde vardiyaya girecek , manevra yapacak veya sorumluluk alacak kişiler için bu belgeyi şart koşmaktadır. Aynı şekilde EÜAŞ de bu belgeyi şart koşmaktadır.

Bu Yüksek gerilimde çalışma belgesi şu anda TEİAŞ a ait Soma Elektrik teknolojilerini geliştirme ve eğitim merkezi tarafından verilmektedir. belge ücreti şu an 3500 ytl idir. Bu fiyata ders, kırtasiye, yemek kalacak yer ücretleri dahildir. Ya siz verirsiniz yada şirketiniz bu miktarı öder. Kapsama alanı 66 kV. ile 380 kV arasındadır. Bu eğitime ek olarak Trafo merkezi işletme teknisyeni kursuda beraber verilir. 12 ders bir ay lık kurs süresi
son gün yazılı sınav tüm derslerin ortalaması 70 olması lazım ve işe başlayacağınız Trafo merkezinde 1 aylık sözlü eğitim sonrası kurstan gelen hocaların yapacağı sözlü sınavdanda 70 aldınızmı belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Aynı eğitim merkezinde Otoprodüktör kursuda verilmektedir.

Aynı belgeyi EÜAŞ da İstanbul Kumburgaz eğitim merkezinde üretim tesislerinde çalışacak personel için vermektedir.

İzmir ışıklarda ise TEDAŞ ın sadece 34,5 kV. gerilim seviyesinde geçerli olan yetki belgesi verilmektedir.

Bence mühendis arkadaşların özellikle bu yüksek gerilimde çalışma yetki belgesini almaları gerekir. Neden derseniz bu belgeyi almayıpda kurum tarafından çalışmasına izin verilen bir mühendis arkadaş yük altında ayırıcı açarak 34,5 kV gerilime maruz kalmış ve çok ağır şekilde yaralanmıştır. Sektör içinde olanlar belki duymuşlardır.
Sorucağınız sorulara yardımcı olabilirim.
 
enis bey hangi trafo merkezinde çalışıyorsunuz ..?
 
merhaba arkadaşlar,bende yg işletme sorumluluğu sertifikası aldım ve bulunduğum yerdeki emo yöneticisine sordum bu sertifika burda yani tokat ta kullanılıyormu diye o da bana kullanılıyor ama 5 yıl tecrübe lazım dedi.sizler böyle birşey duydunuzmu 5 yıl beklemekmi gerekiyor kullanabilmek için
 
5 yıl diye birşeyi ilk defa senden duyuyorum.Yapmak istediğin iş nedir,belirli biz sözleşmesi var ve onda 5 yıl tecrübe maddesi var ise bilemem tabi ..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,292
Mesajlar
916,489
Kullanıcılar
450,122
Son üye
sokur53

Yeni konular

Geri
Üst