Trafo ve Kondansatör

poliklorlu

Üye
Katılım
9 Ocak 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Herkese merhabalar
Konuyla ilgili hiçbir teknik bilgiye sahip olmayan biri olarak her trafonun yanında bir kondansatörün bulunmasının bir anlamı olup olmadığını merak ediyorum. Siteyi çok faydalı bulup üye oldum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Trafolar, yapıları gereği şebekeden reaktif indüktif güç çekerler. Reaktif indüktif güç, iş yapmayan güçtür teknik olarak.
Bunu önleyemediğimiz için, trafonun şebekeden çektiği reaktif indüktif güç kadar reaktif kapasitif güç şebekeye basılmaldır. İndüktif ve kapasitif güçler birbirlerine vektörael olarak tam ters yöndedir. Birbirlerini yok ederler. Bu reaktif kapasitif güç kaynağı da kondansatördür.
Yani zehire karşı panzehir kullanılır diyelim kısaca.
 
Kısaca kompanzasyon şeması, kompanzasyonla yeni tanışan arkadaşlar için çok faydalı bir şema, emeği geçen arkadaşa tşkler.
 

Ekli dosyalar

  • Kısaca Kompanzayon.jpg
    Kısaca Kompanzayon.jpg
    99.5 KB · Görüntüleme: 211
Son düzenleme:
Mükemmel bir örnekleme,bundan sonra kompanzasyonun ne olduğunu soranlara bu şekilde anlatacağım,paylaşım için teşekkürler.
 
Çok teşşekkürler oldukça faydalı bir şema, aydınlattığınız için teşekkür ederim
 
ama trafo normal olarak yükse çalışırken verimi çok yüksektir. % 95 gibi yani cosQ çok yüksektir. bunun için kompanzasyon yapmaya gerek yok. eğer trafo boşta çalışacaksa yani yük olmazsa kompanzasyon yapmak gereklidir.
 
emir arkadaşım.Kafanız biraz karışmış.Cosq ile verim farklı şeylerdir.Yorum yapar iken ,daha
dikkatli olursanız iyi olur.Daha az bilenleri de yanlış bilgilendirmemiş olursunuz.Forumumuzda
çok faydalı bilgiler var.Boş zamanlarınızda gözden geçirirseniz iyi olur.
 
Eger, ölçüm prımerden yapılıyorsa, sayac ınduktüf reaktıf olarak yazacakdır. Yanı yükde cal)ısırken gerek yokdur terımı bıraz bosda bence. Sekonderden ölçüm yapılan küçük işletmelerde ise, TEDAS( veya enerjı satan kurulus)kilitli bir bölmede ampermetreden calısması devamlı gözlenebılen sabıt kondansatör grubu ıstemekde ve takıp etmektedir. Yani, sabit grup kondansatör elzemdir.Yalnız, konuyu açan Polıkorlu arkadasımın sorusunda ben takıldım. Trafonun yanına derken, korumasız acıkda bır kondansatör bağlamayı kasdetmedı herhalde..
İyi calısmalar..
 
sayın genç arkdaşın belirtiği gibi trafolar sistemde reaktif yani işe yaramayan şebekenin verimi azaltan bir yük oluştururlar yani endüktif yüklü devrelerde akım gerilimden 90 derece geri fazdadır bu nedenle bu fazın kaydırılması gerek sayın genç arkadaşın belirttği üzere bu fazı kaydırmak için kondansatör kullanmak gerekli kondansatörlü devrelerde akım gerilimden 90 derece ileri fazdadır bu nedenle trafonun reaktif gücüne göre sisteme kapasitif güç yani kondansatörler bağlanır daha önceleri sistemde senkron sistemler vardı bunlarda fazı kaydırırdı ama günümüzde kondansatörler maliyeti bakımından ve kullanımı bakımından kolay olduğu için kondansatörler bağlanır umarım bilgiyi doğru bir şekilde verebilmişimdir foruma kayıtlı olduğunuz için teşekkürler umarım size yararlı olcaktır
 
Son düzenleme:
Müşterinin sayacı OG'den ölçüm alarak tüketimi yazıyorsa, reaktif röle AG tarafında kompanze işlemi gerçekleştirdiğinden, trafonun sargılarını kompanze etmek için de mutlaka sabit kondansatöre ihtiyaç olacaktır.

Trafoya bağlanması gereken kondansatör gücü ise, trafonun markasına ve yüklenme durumuna göre değişmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,766
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst