Trafo Notru Nasil Topraklanir?

hasan06

Üye
Katılım
19 Eyl 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaslar sorum su : Trafo cikisinda R,S,T ve de Notr var. Isletme topraklamasi dedigimiz, 1 damarli NYY kablo topraklama agindan gelip direkt trafonun notr noktasina mi baglaniyor.baska bir nokta mi var.Notr gelip ana panodaki notr barasina baglaniyor.Topraktan gelen NYY kablo da mi panodaki notr barasina baglaniyor yoksa direkt trafoya mi?
bi de notr kablosu her zaman NYY midir, uygun kablo hangisi,kesidi sabit mi? Simdiden hepinize tesekkur ediyorum.Hayirli ramnazanlar
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayın Hasana Kardeş merhaba. Sorunu elımden geldıgı kadar cevablamaya çalısayım.

İşletme topraklaması dedıgımız TRAFONUN YILDIZ NOKTASININ birleştirilmesinden elde edilen uctur.
Örnek vereyım kardesıme: Mesela dırek tipi 400 KWA bır trafo var bu trf nun yıldız noktasından ve R,S,T UCLARINI ALIP AŞAGIDAKI PANOYA INDIRDIN. R,S,T UCLARINI T.M. Şalter bagladın. Notr ise baraya bagladın. Panodan beslenen yerlerden gelen kabloların notr ucunuda bu baraya bagladın mı işin tamamlanmış olur.
Kablo konusun da ıse yoneltmelık geregı 50 mm2 lik NYY (YVV) seklınde gecer yanılmıyorsam. Anlıyacagın topraktan gelen notr baraya baglanıyor.
 
Sagolasin e kolay usta. Demekki 1x50 lik kabloyu torak agindan alip trafoya degil de panodaki notr barasina bagliyoruz.Peki trafonun gucu ne olursa olsun 1x50 mm2 NYY mi cekilir hep?Cunkju daha yumusak daha kaliteli mesela kaucuk kablolar da var.Tum sistemlerde ayni mi bu
 
hasan gardas yöneltmelıkler yazılırken min. düzeydeki sınırlamaları ıfade eder. Yanı bunun acıklaması şudur ; Ben daha ıyı bır ıletken kullanırım dersen eyvallah bunu herkes alkışlar. Ama yöneltmelıklerde bu konuda derki en az 50 mm2 olcak ıfadesı mevcut. TEDAS bugun ıtıbarıyle sıstemınde NYY kablo kullanmakta. Dedıgım gıbı senın kullanacagın ıletkenin iletkenlik katsayısı daha yuksek ise sorun yoktur.

------------------------------------------------

bu arada trofonun gucu fark etmıyor. saygılar gardas.

_________________________________________________

Düzenleme: BuRçin.

Arka arkaya mesaj atmak yerine son mesajınız üzerinde bulunan Düzenle tuşuna basarak ekleme yapınız.
 
Saygıdeğer meslektaşlarım
nötr topraklamasında en önemli husus notr kablosunun diğer ucuna bağlanan topraklama elektrotunun kendisine en yakın yÜksek gerİlİm topraklama İletkenİ veya topraklama elektrodundan en az 20 (yİrmİ )metre uzaklığa gömülmesidir.
saygilarimla
 
Sn.hasan06 ,arkadaşların verdiği bilgilere bazı ilaveler yapmak istiyorum;Tedaş uygulamalarında kırsalda ,TR direğinden sonraki ilk direkten işletme topraklaması yapılır.Sebebi topraklayıcılar arasında yeterli mesafe sağlayabilmektir.Yine Tedaş uygulamalarında bazen, direkt olarak TR nötr buşinginden işletme topraklaması yapıldığı görülür.Büyük güçlü trafolarda işletme topraklaması yeterli kesitte baralar ile nötr buşinginden,doğrudan topraklayıcıya veya nötr toprak direnci ve akım trafosu gibi devre elemanları üzerinden de yapılmaktadır.
 
Sayın tknsyn meslektaşım
TEDAŞın bir sonraki direkten nötrü topraklamasından gaye sizinde belirttiğiniz gibi AG ve YG topraklayıcıları arasında en 20 mt mesafeyi sağlamaktır.Bu nedenle AG+OG müşterek olan direklerde bu işlemi yapmamak lazım.Üzerinde sadece AG olan direklede yapılabilir.
SAYGILARIMLA
 
Sn.ethemgüner ,evet haklısınız.Bende gerekli mesafeyi sağlayabilmek için diye belirtmiştim.Müşterek olmayan çıkışlardan sadece birisinden yapılıyor.Orada da topraklama için zemini ve işçiliği kolay olan tercih ediliyor.
 
Oncelikle tesekkurlerimi gonderiyorum.Evet ben de duymustum YG ile AG arasinda en az 20 metre mesafe olmali diye.Simdi ben butun bu yazilanlardan sunu anliyorum.Trafonun govdesi yg toraklamasi olup 20 metre metra uzaga yapilir.Trafonun notru de izole bir nyy iletkenle ana pano ile topraklama agi arasinda baglanir, direkt trafo busingine baglanmaz.Son olarakta kesit 1x50 mm2 NYY olacak diye bir kaide yok.ben istersem 1x120 mm2 lik kullanirsam daha da guzel olur.Yanlisim varsa lutfen duzeltin........
 
dengesiz yüklenmelerin olduğu tüketicilerde tavsiyem işletme topraklamasını faz iletkeninin en az 1/4 oranında yapmak.sistemde a.g o.g topraklaması ayrı ise kısa devre açısından 1x50 kesitli kablo yaterli olur ama dengesiz yüklerin işletme topraklamasından akması için önerdiğim kesiti kullanmanı tavsiye ederim
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,194
Son üye
akocatas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst