topraklama direnç değerleri kaç ohm olmalı?

Ama şu sınırlamada yapılmış RA<=200 ohm bildiğim kadarıyla.Toprak geçiş direnci doğru 30 mA için 1666 ohm ama böyle bir sınır var diye biliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
380 kv şalttesisleri 0,5 ohm
154 kv şalttesisleri 1 ohm
Parafudr 1 ohm
elektrik dağıtım şebekeleri 2 ohm
yüksek gerilim direkleri 5 ohm
yıldırımdan koruma 5 ohm
meskenler 20 ohm
 
Önemli olan olabildiğince küçük yapabilmektir.Bu değerler de küçük ama ne kadar küçük direnç olursa hata akımı o kadar büyür ve sigortanın açma süresi kısalır.Tedaş bu değerleri istediği için bu değerler ama daha da küçük olursa daha iyi olur.
 
ya burda ülkemizdeki bütün şehirlerden elektrik mühendisi , teknikeri, formeni herkes bu forumda ama bir toprak direncinin değerinde bile mutabakat yapılamamış ve değerler ile hesaplar arasında çoıok büyük farklar var bence acı bir durum.
 
Sabitleniyorsa sabitleyin ama neyi referans aldığını ve hangi işlemleri yaptığını belirtsin :) Tedaş 2 ohm istiyor niye istiyor neye göre istiyor.Bilen varsa açıklarsa sevinirim.hesaplara gelince kısa devre hesabında Ik=cxUn/(1,732xZ).Burada Z içerisnde hattaki tüm dirençler ve yıldız noktasının toprak geçiş direnci ve yıldız noktasında direnç varsa o direnç.Peki bu formülde müdahale edebiliriz.Yalnız Z var.Z de ise hat ve trafo dirençleri sabit.değişebilecek toprak geçiş dirençleri var.buradan arıza akımını büyültmek için ne kadar küçültmeliyiz.Bu noktada sabitleyen varsa neyi baz alarak sabitlediğni açıklarsa sevinirim.Devremizdeki kesicilerde ters zamanlı , akım büyüdükçe açma süreleri kısalır.
 
bunun hesabı var onu yapmadan bu sekıl degerler veremezsınız toragın ozıletkenlıgını bılmek lazım topragın cınsını bılmek lazım tedas ısletmeyı 5 ohm un altında korumayı 10 ohm un altında ıstıyor ama turkcell daha dusuk ıstıyor
 
Elektrik mühendisleri odamızın hazırlamış olduğu bir rapordan örnek vereyim;
In : Koruma elemanının anma akımı
Ia : Koruma elemanının açma akımı (5sniçinde)
Rx:Ölçülen topraklama yayılma direnci
Ra:Hesaplanan sınır topraklama direnci.(Ra=50V/Ia)
TT sistemde;
Ana panolarda koruma elemanının açma akımı değeri yüksek olduğu için olması gereken sınır topraklama değeri haliyle çok küçük çıkmakta ve uygulamada bu değer çoğunlukla tutturulamamakta. Bu nedenden dolayı yönetmeliklerimiz ana panolarda 300mA koruma eşikli Kaçak akım koruma sistemi istemektedir.
Bu durumda Ra=50/0,3
Ra=166,66 ohm çıkar.
Topraklama hususunda tüm sorula cevap niteliğinde süper bir kaynak mesaja ekledim aşağıda;

şimdi burada ölçülen değer 5,5 ohm ve 300mA kaçak akım koruma rölesi varsa torpaklama uygundur dememiz gerekmez mi ?
 
Konuyla ilgili yapılan topraklama cisine göre hesap yapmak gerekiyor?

Topraklama sisteminiz TT tipimi? Yoksa TN tipi mi?

Uluslar arası Elektrik camiyasında topraklama dirençlerinin 2 ohm dan küçük olması kabul görmektedir.Fakat bu direnç değeri hiç bir standarta bulunmamaktadır. Dediğim gibi topraklama cisine göre hesap yapmak gerekiyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst