THDI sorunu

azzurro

Üye
Katılım
31 Tem 2008
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar:
Yaptığımız endüstriyel tesiste Kompanzasyon panosunda 189 Hz 440 V Reaktörlerim Mevcut, ADP Panosunda enerji analizörü olarak ENTES MPR60 mevcuttur.
Enerji analizöründe THDI %38-40 arasında THDV ise %2-3 civarında
Çekilen akımlara baktığımda I1: 674A , I2: 645A , I3 :627 A Inötr: 1315
Güç faktörüne baktıgımda faz1: 0,59 faz2: 0,63 faz3 :0,99 dur.
Bu sistem hakkında yorumlarınırınızı paylaşırsanız sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yerli imalat enerji analizörlerinin ( marka farkı gözetmeksizin) hepsinde de harmonik ölçümlerinin sağlıklı olduğu söylenemez. Gerçek anlamda harmonik değerlerinin hangi seviyede olduğunu görebilmek için Fluke tarzı portatif enerji kalitesi analizörü ile ölçüm yapılması sizin açınızdan daha doğru olacaktır.
 
sayın Durceylan'a katılıyorum.
akım harmonik değerinin yüksek olduğuna pek bakmayın çok önemli değil çünkü.
esas olan gerilim harmoniğidir.o da zaten çok yüksek değil.ayrıca analizörünüz MPR60'dan toplam harmonik bozulma değerini vermişsiniz önemli olan ise hangi derece harmoniklerin seviyesi nedir bu önemli.
enerji analizörünün bağlantılarını bi tekrar kontrol edermisiniz.nötr akım değeri bir hayli garip geldi.
 
Aslında banada cok garip geldi Entes 'i aradım In: 1315 A görünce arayıp teyit etmek istedim.
THDI yüksek fakaat kompanzasyonumda herhangi bir problemim yok. Ama harmonikten dolayı nötr yükselmesini düşündügüm için sizin bilgilerinize başvurmak istedim.
THDv 'nin önemi rezonans olayından mıdır?
 
Nötr akımı yüksek görünüyorsa sistemde 3.harmoik olması muhtemel. THDI Oranlarınıda %7 lik de-tuned filtre ile bu kadar yüksek görünmesi bu tahminimi destekliyor görünüyor. Sistemde kalite kaydedici bir analizörle kapsamlı tarama yapmak ve 3. harmoniğin kaynağının olduğu linyede veya barada 3. harmonik filtresi uygulaması yapmak gerekir. THDI nın %20 nin üzerinde ve de-tuned uygulanmış bir tesiste yüksek cıkması önlem alınmasını gerektirir. Arkadasımız THDI ya takılma önemli olan gerilim harmoniğidir demiş ama tesisinizdeki elektronik kartların zarar görmesi muhtemel, birde sebepsiz yere TMŞ açmaları yasanması muhtemel bir durum. Rezonans olayına girmezsiniz de-tuned uygulamamnız olduğu için.
 
Nötr kablonuz ısınıyor mu bakın, bir de basit bir pensampermetreyle ölçün varsa.. Birçok tesiste bu THD rakamlarını görebiliyoruz Harmonik Filtreli olsa da. Voltaj harmoniğiniz de normal seviyelerde, bir sorun yaşamazsınız.
 
Aslında banada cok garip geldi Entes 'i aradım In: 1315 A görünce arayıp teyit etmek istedim.
THDI yüksek fakaat kompanzasyonumda herhangi bir problemim yok. Ama harmonikten dolayı nötr yükselmesini düşündügüm için sizin bilgilerinize başvurmak istedim.
THDv 'nin önemi rezonans olayından mıdır?


gerilim harmoniğinin yüksek olmasının olumsuz yönlerinden biride sistemdeki voltajıda yükseltmesidir bu yüzden önemlidir.
nötr akımının bu derece fazla çıkması 3.harmonik değerinin yüksek olduğu anlamına gelir.3.harmoniği oluşturan yükler ise genellikle monofaze yüklerdir.
 
Trafo ADP arası bara bulunmakta herhangi birşey yok. ADP fabrika beslemesi ise kabloyla busbarı beslemekte nötrde ısınma yok zaten nötr kablolarını faz kabloları ile aynı kesitte çektirdim.Yüklenme oldukça sorun olabilir belki kontrol ediyorum.Harmonikten dolayı herhangi bir açtırma ve kompanzasyonumda bir sorun yok fakak ana şalter ve kompanzasyon panosunda reaktörlerde cızıldı kulak tırmalıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst