Tesisatı tasarlarken ne yapmamız gerekir?

aumat

Üye
Katılım
22 Eki 2010
Mesajlar
247
Puanları
6
Ben okulda enerji kalitesi ve harmoniklerle ilgili ders almıştım; ama şimdi piyasada çalışınca, iş daha değişik bir hâl alıyor. Mesela, verilen örneklerde şu kadar harmonik olursa, bu kadar kondansatör olursa filan deniyordu, sonra da buna uygun bir sistem tasarlamamız... veya hocalarımızın gittikleri tesislerdeki trafo ve kompanzasyon panolarında harmonikler dikkate alınmadan tasarlandıkları için, yaşanan sorunları anlatırlar... aman bunlara dikkat edin diyorlardı.

Fakat şimdi mesela alçak ve orta gerilimle ilgili projeler hazırlıyorum; ama toplam kurulu gücü buluyoruz. İşte yüklerin toplamı şu diyoruz filan, sonra talep gücü... Ama yüklerin ne reaktif karakteristikleri, ne de nonlineer yük karakteristikleri bilinmiyor... bilinse de ilgili yükün yakınındaki başka bir yükün karakteristikleri, bizim tasarımını yaptığımız tesisi de sonra etkileyebilir. Başka yük bir tarafa, daha önce bir tesis kurulu değil, temelden yeni kuruluyorsa.... Gidip oraya analizörle veya normal ölçüm aleti ve özel yazılımlar aracılığıyla ölçüm yapamadığımız durumda (ne de olsa önce tesisat döşenecek, sonra yükler bağlanacak filan)... bu güç karakteristiklerinin bilinmesine imkan yok.

Peki aktif filtreler de orta ölçekli tesisler için aşırı pahalı olduklarına göre, buna yönelik ilk tasarım aşamasında bir çözüm getirmek mümkün mü?
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,886
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst