Su dinamosu sarımı hakkında yardım

yilmaz-imr

Üye
Katılım
17 Eki 2010
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba

Su motorunu zorlayınca bozuldu. Titreme yapmaya basladı. yardımcı sargısı yanmıs yol alamıyordu. yardımcı sargısız calıstırınca bu sefer cok ısınıyor. Yada baska sorunu vardı.

Küçük motor olduğu için bobinajcıların hiçbiri ben sarmam deymez sardığıma diyor. git yenisini al dediler. Bugun bobin teli almaya gittim baska bobinajcıya oda sarmam dedi. Bende gerektiği kadar bobin teli ver dedim. hesap yapmam gerek dedi. sadece gövdeyi götürmüştüm. Diger parcaları nerde dedi. bide oyuk un içinin ölçüsünü alacağım oraya konan kagıt olması gerek dedi. ordan kagıt al istedigin kadar dedi. sonra eve geldim.

Şimdi ilk yardımcı sargı bölümünü sökerken kobloların girip cıktığı yeri göremedim. bağlantı şekli nasıl bilmiyorum. sadece elimde ana sargının şeması var. yardımcı sargı kahve renk ile çizilmiş olan.

motordan 300gr alüminyum çıktı. Bakırda ortalama 1 kiloya denk geliyor. yanılıyorda olabilirim.
kilosu 35 liradan veriyorum dedi.. bu fiyat normal mi?

Ne kadar uzunlukda ince ve kalın bakır bobin gerekli bunu öğrenebilirmiyim. Gerçi alacağım yerde adam hesaplayıpda verecekmiş ama nasıl hesaplandığını merak ediyorum. bide sararken nasıl saracağım. dısarda kalıpmı cıkarmam gerek. halka şeklinde olustururken belli bir ölçü varmı. kafama göre oraya denk gelecek sekilde mi yapacağım.

Bide bu motorda sargı şeklinin adı nedir. yardımcı sargı bazılarında belli devire ulasınca devre dısı kalıyor ama bunda devre dısı kalmasını sağlayacak bir parça göremedim.

Alüminyum yerine bakır kullanacağım için ne tür artısı var?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bugün ana sargıyı sardım. şimdi yardımcı sargıyı saracagım ama ilk nereden basklayacağım bilmiyorum. ilk giriş ucu 6 nolu oyukdan mı yoksa 23 nolu oyukdan mı? yada fark etmezmi?
 
aliminyum ile bakırın öz direnci faklıdır bakıra cevirmede 0.5 oranında tel capı inceltilir sipir sayısı cıkanla aynı olur. sarıma başlamasaydınız hic uraşmayın derdim bu işlere meraklısınız anlaşılan. cizdiniz şemadaki gibi bobinleri yatırıyorsunuz yardımcı sargı uclar farketmez ana sargı ucları karşılıklı bağlanır karşılıklı kalan iki ucta kılemese dışarı cıkar yardımcı sargıda aynı şekilde bağlanır karşılıklı iki ucta kılemense dışarı cıkar.
 
Malesef bugun aynı ölçüde bobin tellerini almıştım. Yinede olsun artık birşey daha öğrenmiş oldum. Evet meraklıyımdır. Adamda dedi merakdan sarıyorsun harhalde dedi. Hem öyle, hemde motor çöpe gitmesin. 30 tl ye motoru kurtarmıs olacağım. Daha doğru düzgün kullanma fırsatı olmamıstı.

Aksam sarmaya basladım. Ana sargıyı aynı semadaki gibi yerine oturttum.
Yardımcı sargıda fikrim yoktu. Cevap için teşekkür ederim.
 
arkadasım yardımcı sargının kücük ankoşunu ana sargının kücük ankoşunun üstüne yatırıcaksın diger 2 ankoşuda boşkanala yatıracaksın uclarıda üstler köprü altlar cış olarak bagla ama motora vernik atmadan bi calıstır .
 
arkadasım yardımcı sargının kücük ankoşunu ana sargının kücük ankoşunun üstüne yatırıcaksın diger 2 ankoşuda boşkanala yatıracaksın uclarıda üstler köprü altlar cış olarak bagla ama motora vernik atmadan bi calıstır .


sağolun motoru sardım çalışıyor. verniklemeden uzun süre çalıstırsam sorun cıkarırmı.
 
arkadasım bandajı sıkı atarsan hiç bir sorunla karşılaşmazsın.motorun cektiği akım etıket değerlerini tutuyormu.tahta bir cisimle mottoru bir zorla derim kac ampert cekiyor. düzen tuttumu.
 
slm arkadaşlar start kondansatörlü 36 oluklu domak marka monofaze motor yandı ve sardım sorunsuz çalışıyor.Bir motor daha var oda monofaze 24 oluklu DAİMİ kondansatörlü onun sarım şeklinide diğer motor gibi yaprım sanki bir terslik var motor ısınıyor ana sargı 4 halka bobini yardımcı sargı 2 halka bobinli ana sargı ve yardımcı sargı uçlarını nasıl bağlamalıyız çizim resim varsa çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,783
Kullanıcılar
449,982
Son üye
admik

Yeni konular

Geri
Üst