mcagdas

Üye
Katılım
18 Tem 2014
Mesajlar
14
Puanları
1
Arkadaşlar öncelikle selamlar,

step motor uygulamasına ilk defa başlıyorum ve yardımlarınızı bekliyorum. Öncelikle acemi olduğum için sorular saçma/basit gelirse kusuruma bakmayın ve şimdiden mesajı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Sistemi şu şekilde tarif edebilirim; elimde 6 tane step motor var ve step motorun hareket ettirdiği yapı üzerindede spindle motor yerleştireceğim. Elimdeki yüksek torkta ve hızda çalışmasını istediğim step motor ve sürücülerinin özellikleri şu şekilde:

- Changzhou Fulling Motordan 8 kablolu Hibrid Step Motor (8-lead stepper motor).
- 80 VDC ye kadar giriş gerilimi alan Leadshine M880A marka sürücü.

Sormak istediklerim şunlar:

1-) Leadshine M880A sürücünün motorla bağlantısı yapılacak olan 4 girişi var (A+, A-, B+ ve B-) fakat Motordan 8 kablo geliyor, burada uyumlu yapmak için yapmam gereken nedir? (Ölçü aletiyle omaj değerlerini okuyup A+ A- ve diğerlerini bulmam isteniyor fakat ürünün kablo diagramında 4 çift elde edeceğim söyleniyor) Bazı yerlerde 8 kablodan elde edilen 4 çifti ikişer ikişer seri veya paralel bağlıyor, bunu neye göre yapıyoruz? (yüksek torkta çalışmasını istediğim için paralel bağlantı şemasının bana uygun olduğu görülüyor, anladığım kadarıyla rastgele seçim yapmak sıkıntı vermeyecek ama genede sormak istedim)

2-) Standart elimde olan güç kaynağı (power supply) 24 VDC üretiyor fakat step motorun yüksek hızda çalışmasını istediğim için 80 VDC ye yakın bir değer girmem gerekiyor, bu 80 VDC yi nasıl üretebilirim? İnternette araştırdığımda bazı özel firmaların SMPS trafo sardıkları yazılıyor fakat ne kadar güvenilebilir bilmiyorum. Sizin önerileriniz varsa çok sevinirim.

3-) 80 VDC ye yakın bir gerilim elde ettiğimi farzedersek, tek bir kaynak aynı anda 2 veya 3 step motoru çalıştırmama yeter mi yoksa aynı anda çalışacakların sürücülerini farklı farklı kaynaklardan mı beslemeliyim?

4-) Step motorun ilk çalışma anında çok fazla akım çekmesinden dolayı sistemin zarar görmemesi için kondansötör kullanılıyormuş. Kondansötör değerini neye göre seçiyorum ve sistemi korumak için başka yollar var mı? ( Bir yorumda rampa kullanılsa bu tarz bir problem çıkmaz deniliyor, acaba bu yöntemimi seçsem? Ama bu seferde sistem yavaş olursa müşterinin gereksinimi karşılanamıyor)

5-) FATEK marka transistör çıkışlı bir PLC kullanmak istiyorum ama geleceğe dönük yüksek performans ve dayanıklılık beklentim olduğu için önerebileceğiniz daha iyi performanslı bir PLC markasınada açığım.
 
Son düzenleme:
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Sorulara kisada olsa cevap verebilecek bir arkadas var mi?
 
Plc seçiminiz programlamasını bildiğiniz plc olması yetetrli. Evet step motorda yüksek hız için voltajında 80v olması gerekir. Birde yüksek hıza çıkmak için rampa yapmanız şart. Step motor rampasız en yüksek hıza çıkamaz. Bağlantıları ise sürücü markasının internetteki manualine bakarak bağlayabilirsiniz...
 
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Şimdi size 80VDC yada 50 VDC ye yakın bir değer elde etmek için birşeyler soracağım. Arkadaşın birisi bana 380/50 bir trafo, köprü diyot ve kondansatör kullanılarak yeteri kadar gerilimin elde edilebileceğini söyledi fakat bazı sitelerde ciddi uygulamalar yapıldığında regulasyon olacağından bu tarz bir uygulamadan kesinlikle uzak durulması gerektiğinden ve SMPS kullanılmasını öneriyor. Sizin öneriniz ne olabilir?
 
senin iş normal bir proje daha önce bir çok kez yaptım.
Trafoda sıkıntı yaşamaz sın 70 vdc de sorunsuz çalışıyor.
Plc de 2 adet s71200 kullan rahat edersin.
Destek istersen bana ulaşabilirsin.
 
Eyvallah sağolasın hocam. PLC önerini gözden geçireceğim. Tşkler cevap için.
 
senin iş normal bir proje daha önce bir çok kez yaptım.
Trafoda sıkıntı yaşamaz sın 70 vdc de sorunsuz çalışıyor.
Plc de 2 adet s71200 kullan rahat edersin.
Destek istersen bana ulaşabilirsin.
1 adet heralde 2 yanlış olmalı.........
 
Trafodan dolayı sıkıntı yaşamazsın. Tek trafoyla step motorlarının hepsini çalıştıra bilirsin. Ama trafo sarılırken bütün step motorların maksimum performansta çalışırken nekadar amper çekeceklerini hesaplayıp trafonun amperini ona göre ayarlatmalısın.
Step motor max. 6 amper çekiyorsa ve 4 motorun varsa en az 24 amperlik bir tafon olmalı.
 
M880A max 80 Vdc ile çalışır.
Çıkışı 80V olan trafo diyot kondansatör ile boşta ~~110V dc verir.
Yazık olur sürücüye.
Dc 80 çıksın dersen 56Vac gibi yaparsan bu sefer yüke bindiğinde olacağı 56 V , neden 80 lik aldık ki sürücüyü.
Tabii bu arada şebekeniz hep 220V ac , (buna kargalar bile güler) .
Hızlı süreceğim diyor dikkat etmediniz mi ?
Regüle çıkış yapmak ise harcı borcunu geçer şekildedir.

Smps trafo sarma işi hikaye , smps trafo türü değil güç kaynağı türüdür.
Çıkışı regülelidir yani her yükte ve ya boşta belirli sabit gerilim değerindedir.
80V çok amperlisi pahalıcadır hemde epey.
Bunun yerine sürücü değiştir doğrudan Şebeke girişli sürücüler var.
Tabii fiyatları da ona göre ama sonuçta smps ile toplandığında daha avantajlı olur.
Yok sürücüler zaten var diyorsan ( öyle anlaşılıyor) 70-80V civarı ayarlı smps den başka şansın yok.
Max değerden az uzak dur.
Yurtdışından eBay - aliexpress gibi yerlerden hesaplı temin edebilirsin.
Her motora ayrı düşün , daha bir uygun olur.

Başka forumlarda önerilmiş yazıyor "napacan" başka yerleri o başka yerlerde buradan öğrenip yazıyorlar.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kategori/cnc-torna.29/
 
Ginaz hocam, ilk projeyi dediğiniz gibi yapıyorum.

Kazım hocam, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bundan sonraki uygulamalarımda SMPS trafoya dönmeye karar verdim. Hem regüleli bir voltaj verdiğinden, hem daha az yer kapladığından, hem de fiyat olarak 48 Vdc çıkışı verenin ucuz olmasından dolayı SMPS daha avantajlı görünüyor. Eğer ileride 48 Vdc girişle istediğim gibi bir performans elde edemezsem, önceliğimi sizin önerdiğiniz gibi trafo seçimine daha sonrada ona uygun sürücüye göre yapacağım.

Doğrusu forumda yeniyim ve buraya birşeyler yazarken internette genel bir arama taramadan sonra verilen önerileri biriktirip yorum olarak yazmıştım ama biraz daha ayrıntılı araştırma yaptığımda sizin dediğiniz gibi buradan alınıp dağıtılıyor bilgiler :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,684
Kullanıcılar
449,953
Son üye
bavenes

Yeni konular

Geri
Üst