smsps anahtarlama frekansı

Sayın @wolf351 arkadasimizin actigi konulara göz atmanızı tavsiye ederim.

ben söyleyecektim siz söylemişsiniz.. :D
 
bu sorunun cevabını biz çaylaklara verebilecek bir babayiğit var mıdır

Dostum bizde çaylağız merak etme:) ama bildiğim kadarı ile şöle cevaplayayım. Seçilen PWM entegresinin datasheetine bakılır. Orada osilatör kısmında altta yada o entegrenin uygulama notunda örneklerden anahtarlama frekansı ile osilatör frekansının aynı olup olmadığına bakılır. Genelleme yapmak ne kadar doğru bilmiyorum fakat çift çıkışlı ve çıkışında flip flop olan PWM entegrelerinde her bir çıkışın frekansı yani anahtarlama frekansı, osilatör frekansının yarısı olmaktadır. Çıkışlar eğer birleştirilirse, anahtarlama frekansı, osilatör frekansına eşit olmaktadır. Fakat ayrı ayrı, push pull tarzı çıkış kullanılacaksa, osilatör frekansının yarısına eşit olmaktadır. İşte mosfetlerde bu anahtarlama frekansının durumuna göre açıp kapanmaktadır. Trafo ise, bu anahtarlama frekansına maruz kalmaktadır.

Bu PWM in nasıl üretildiğini sordunuz sanırım. Kısaca şöle diyelim; çıkıştan alınan örnek voltaj, referans voltajı olan 2.5 yada 5V ile kıyaslanır. Genelde 2.5V dur. Bu iki sinyali kıyaslayan error amplifier dır. Bunun çıkışı PWM comparator a gider. Burada ise PWM comparator un - pininde üçgen dalga varken, + pini error amplifier ın çıkışına bağlıdır ve PWM comparator un çıkışında PWM üretilir. Error amplifier ın çıkışı düz bir sinyaldir ve voltajı arttığı zaman PWM comparator çıkışındaki duty cycle artar, azaldığı zaman duty cycle azalır. Error amplifier ın - pinine çıkıştan alınan örnek voltaj, + sına ise referans voltajı gelir ki, çıkış voltajı artma özelliği gösterdiğinde error amplifier ın çıkış voltajı azalıp duty cyle azalsın. Böylece SMPS çıkışı azalarak istenen voltaja gelebilsin.

Anahtarlama frekansı ise nüveye, kullanacağımız bjt, mosfet yada igbt ye, güce bağlıdır diyebiliriz. Çok gerekmedikçe 20kHz ile 50kHz arası uygundur diyebiliriz. Neden 20kHz derseniz, 20kHz den düşük frekanslarda insan kulağının duyabileceği frekanslara girdiğimiz için devrelerden tiz bi ses duyabiliriz. 50kHz den yukarı şöle çıkılabilir. Eğer yüksek frekansta deneyimli, bilgi sahibi isek ve kullanılacak nüve ve filtre devrelerini gerçekten küçültmek gerekiyorsa o zaman frekans yükseltilebilir. Aynı nüveden, daha yüksek frekansta daha fazla güç alınabiliyorken, anahtarlama kayıplarının da artacağını unutmayalım.
 
Yeni nesil smps entegreleri daha az pin ile
daha fazla iş sunmaktadır. Farklı frekans
seçenekleri ile imal edilenleri de var, hariçten
takılan malzemeler ile ayarlanabilenleri de var.

Topoloji, güç, güç sürücüleri, ferit, vb. seçenekler
üzerinde yapılacak çalışma ile en uygun frekans
belirlenebilir.

50KHz, 67KHz, 133Khz frekansları çokça kullanılmaktadır.
Ferit nüvenin doyuma ulaşmayacağı mümkün olan
bir frekans ve buna uygun trafo ve diğer seçenekler
ile yapılabilir.

Tabii kullanma alanı da frekans belirlemede çok önemlidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst