Sivrisinek kaçırıcı elektronik devre

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan binbaşı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye

5 adet elektronik devre elemanıyla yapılıp trimpotla buzzer sesi çıkışı 38- 40 khz 'e ayarlanıp kullanılacak basit bir elektronik devredir.

Şimdi bunu paylaşırken aklıma hemen şu geldi. 1986'li yıllarda hobi elektronik olarak hazır (TESS Kit) aldığım RF'li uzaktan kumandalı devrenin alıcı devresi adaptörle fişe takılı iken (prizde standby'da beklerken) odadaki tüm sivrisinekleri kaçırıyordu. Sadece o devrenin bağlı kaldığı yerde hiç bir sivrisinek olmayıp diğer odalarda sivrisinek kaçırıcı kimyasal koku kullanıyorduk mecburen..

Örneğini verdiğim bu devrenin buzzer (ses) çıkışındaki sesi, tesadüfen RF'li alıcı devresiyle 38-40 kHZ'lik ayarlı buzzer çıkış sesi ile (insan kulağının duymayacağı sivrisineklerin duyacağı) üretiyordu ve odadaki bütün sivrisinekler kaçıyordu. Kendimce düşünüce en mantıklı açıklaması bu olmalıdır şeklinde düşünüyorum. Bundan başka teknik açıklaması düşünülemez çünkü.

Not: 38-40 khz.'lik çıkış ses frekans ayarı trimpotta elle çevirip ayarlanırken direk kulağınızla duyarak işitsel yolla veya buzzer bağlantı yerinden (lm 555'in 3 ve 1 nolu çıkışından) bir osiloskopa bağlanıp çıkış kare dalga şekline bakarak, (nette bunun detayı vardır) görsel olarak yapılabilir. Kolay gelsin.

Alıntıdır. Kaynak: https://circuitdigest.com/electronic-circuits/mosquito-repellent-circuit

Son düzenleme:
Köpek kovucu cihazın düğmesine basıp basıp köpekler kaçmayınca sizin işyerinin ne biçim köpekleri var diyen bir bayan gelmişti bir aralar işyerimize. Bu onu kaçıran, bunu hoplatan, şuna takla attıran cihazların çoğu malesef teori üzerine kurulu. Uygulamada nanay.
Eskiden kasaplarda neon ışıklı sinek avlama cihazları olurdu. Neon ışığa doğru uçan sinek elektriğe çarpılır. Çaaaaaatt diye şahane bir ses çıkardı. Ötesini tanımam valla

Benim 5.5 yaşındaki torun heves etti simitwesson tipinde oyuncak kapsül tabancası aldı köydeki bakkaldan. Bir gün babaannesiyle komşunun evine doğru giderken, komşunun köpekleri havlaya havlaya bunların üzerlerine doğru yürümüşlerdi ki, oğlan bir refleksle tabancayı çekip tetiğe bastı, paat. Köpekler bir anda köye doğru arap atı misali dört nala kaçtılar. Hala hatırladıkça gülerim.
Bir de arkalarından kızarak bağırıyor, hayvansanız, hayvanlığınızı bilin!

Malum köpekler birbirlerini tahrik eder. Biri saldırınca diğerleri de saldırır.

Yani sivrisineği bilmem ama, en etkili köpek kovucu kapsül tabancası.

Eskiden kasaplarda neon ışıklı sinek avlama cihazları olurdu. Neon ışığa doğru uçan sinek elektriğe çarpılır. Çaaaaaatt diye şahane bir ses çıkardı. Ötesini tanımam valla
Hala var.
Sivrisinekler den yana çok dertli bir kardeşinizim.
Hanım eve sineklik istemiyor. Daral geliyormuş.
"Ulan sabaha kadar kan bağışında bulunuyorum. Her yanım yara bere içinde ;"
Naapim diyor sinekler seni seviyorsa; hanıma da hiç gitmezler.
Son bir haftadır rüzgarlar kesildi, her tarafta bolca sivrisinekler...
Dün gece 4:30 da sineklerin ısırmasıyla acıdan uyandım.
Belediyeye defalarca şikayet etmekten yoruldum. Sinekle mücadele ilaçlama aracı geliyor bulunduğumuz sokak çıkmaz olduğu için şoför ileri geri yapıp aracı döndüreceğine yan sokaktan gazlayıp gidiyor.
Olan bana oluyor.
Elektrik çarpan cihazlar kullanışlı da...
Uçanlara da tuzak kuruyormuşum gibi geliyor.
Merhamet duygularim kabardı. Karasinek var, arı var, onlar niye ölsün, benim derdim sivrisineklerle ...
Elektrikle çarpılmanın acısını en iyi bilenlerdenim.
Bazen arı giriyor cihaza 1 dakika kadar ciizzz sesi, ölmeye bile hemen ölemiyor, üzülüyorum hayvanlara onlarda can.
Etkili, sivrisinek kaçıran bir elektronik devre varsa, hemen kurayım devreyi rahat edelim.
Kullandığınız veya bildiğiniz bir devre var mıdır ?

Son düzenleme:
Devreyi bilmem de bildiğim birşey var. Sen iyi bir adamsın

Okuduğum bir yazıda sivrisineklerin bu yolla (elektronik yolla) üretilen bu yapay sesleri (38-40 khz) kendi azgın erkeklerinin seslerine çok benzetip bundan dolayı çok korkup köşe bucak saklanıyorlarmış, bunu bir hastanenin sivrisineklerle ilgili bilgilendirici yazısından okuyarak geçen hafta öğrendim. Bu yapay seslerle biz aslında sivrisineklerin sadece azgın erkeklerinin çıkardığı sesi kopya edip yapay yolla üretip çıkarıyoruz, onların bundan korkup köşe bucak kaçma ilkesi tam olarak da böyle imiş.

Sivrisinek kaçırıcı cihazın doğru değerli elektronik elemanlarla yapılması kadar belki en önemlisi onun ses çıkışı kalibrasyonu yani ses çıkış frekansının çok ince olan ayarıdır. İnsan kulağı 20-20 khz. arasını duyarken sivrisineklerin duyabildiği ses ise bizim kulakla duyduğumuz seslerin sınırları dışındadır. Trimpotlarla çok ince ses çıkış ayarını yaparken kulağımızda buzzerden çıkan çok kuvvetli sesleri duyarsak bu kalibrasyonu tam olarak yapamamış olabiliriz. Çok belirsiz veya hiç ses duyulmamasında kalibrasyon ayarı çok doğru olarak yapılabilmiş olacaktır. Kolay gelsin.

fesleğen dediğimiz bir çiçek/bitki var, elinizi sürterseniz mis gibi koku salar. eğer pencerenize bir kaç saksı koyarsanız doğal bir sinek kovucu elde etmiş olursunuz.

Devreyi bilmem de bildiğim birşey var. Sen iyi bir adamsın
Zaten iyiler hep topun ağzında kalıyor sevgili ustam , örneğin ben de iyiyim ve 3 gündür onlardan neler çekiyorum. En son gece onları atlattım, evde hiç tablet yok, yarın Koçtaş'dan alacağız artık diyelim. Kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…